UKLIJA


U devetnaestom je stoljeću uklija bila na glasu zbog svog mesa, ali i izbog svojih sjajnih ljuski koje su služile kao osnova za izradu ogrlica od umjetnih bisera, ukrasu Ljepoticama tog vremena.

Alburnus alburnus – Linné, 1758
Porodica Ciprinidae
   

Opis

Da bismo opisali ukliju, potrebno je mnogo opisnih pridjeva. Jedni su vezani za njezin fizički izgled, njezine srebrne ljuske, drugi za oblik njezinog tijela, tankog i vitkog, a treći su pak vezani za njezin hirovit i nepredvidljiv temperament…
Plosnato tijelo prekriveno je ljuskama koje se lako skidaju. Usta su joj koso nagnuta prema gore tako da je donja čeljust duža od gornje, što joj omogućava da lako hvata plijen s površine.
Srebrnasta boja na bokovima i trbuhu daju tijelu blistav izgled što plavo-siva, katkad zelena, leđa još više naglašavaju. Peraje su sivkaste.
   

Stanište i ponašanje

Uklija je prisutna u svim vodama druge kategorije. No, čini se da joj je najdraža spora rijeka, bogata hranom. Tu ih ima svih veličina.
U kanalima su često manje, ali vrlo brojne. U jezerima im je broj manji, ali su veće. U nekim zatvorenim vodama, ribnjacima, pjeskovitim barama, gdje su ih doveli ljudi ili ih je voda nanijela, uklije brzo rastu, ali se ne razmnožavaju.
U svim vrstama voda, za vrijeme parenja, uklije se, ribe koje žive u grupi, okupljaju u vrlo velikom broju. Ostalo vrijeme, raspršene po malim grupama, dižu se blizu površine u potrazi za hranom. Uvijek su u pokretu, a zbog broja njihovih grabežljivaca, stalno u defenzivi spremne na bijeg!
   

Način hranjenja

Kao sve ciprinidae, i uklija ima raznovrstan način prehrane stalno se prilagođujući raspoloživoj hrani! Mlađ se hrani isključivo planktonom, dok odrasle jedu najčešće ono što nađu : crve, jajašca, mekušce, alge i razne biljne ostatke.
Kako se kreće po svim dubinama vode, uklija se hrani podjednako vodenim kukcima u svim stupnjevima njihovog razvoja, kao i kopnenima kada slučajno padnu u vodu.
   

Razmnožavanje

Uklija se razmnožava u pijesku, u vodenoj travi i njezinom korijenju, kada voda dosegne 14°C. Svaka ženka položi od 1500 do 3000 jaja. Dva do tri tjedna nakon polaganja jaja izleže se mlađ. I oni će se mrijestiti na mrijestilištima dvije do tri godine kasnije.
Uklija polagano raste. U prvoj je godini rijetko veća od 3 cm. Njezina se populacija, često po nekoliko sezona, smanjuje, bilo zbog kroničnog zagađivanja, bilo zbog lošeg mriještenja uslijed poplava ili pada temperature. Srećom, u samo nekoliko godina ima ih opet na tisuće.
   

Strani nazivi

Bleak (engleski); Laube, Uckelei (njemački); alborella (talijanski); bielizna (poljski), ablette (francuski).

   

Životni vijek: prosječno 5 godina, do 8 godina
Veličina: prosječno 10 cm, do 30 cm
Težina: prosječno 1,5 g, do 150 g

Prethodna ...

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]