PATULJASTI SOMIĆ


Patuljasti somić ima na leđnoj i na prsnim perajama vrlo oštre bodlje, kojih je ubod jako bolan i peče.

Ictalurus nebulosus – Le Sueur, 1819
Porodica Ictaluridae
   

Opis

Patuljasti somić ima debelo i glatko tijelo jer nema ljusaka. Glava mu je široka i masivna, a završava velikim ustima s osam jako razvijenih brčića koji mu služe za pretraživanje hrane po dnu. Oči su male i bočno postavljene. Izbočena, uzdužna linija proteže se po bokovima. Leđna i prsna peraja imaju nazubljene i trnovite bodlje. Masna se peraja nalazi iza leđne.
Obojenost, obično tamna, crna je na leđima, a svjetlija po bokovima s bakrenim odsjajima, postaje bijelo-žućkasta po trbuhu. Peraje su tamne.
   

Stanište i ponašanje

Patuljasti somić je podrijetlom iz Sjeverne Amerike gdje doseže značajnu veličinu i težinu od nekoliko kilograma. Kada je donesen u Europu, početkom 19. stoljeća, mislilo se dobiti slične primjerke, no na žalost to se nije dogodilo, jer u našim vodama rijetko prelazi 500 grama.
Patuljasti somić osobito voli mirne vode ili vode slabijeg toka, veća i manja jezera, bare, kanale, mrtvice. Živi na dnu, češće muljevitom ili prekrivenom bogatom vodenom vegetacijom, štiteći se od svjetla. Aktivnost mu je poglavito noćna.
Izuzetne izdržljivosti, podnosi značajni manjak kisika u vodi, a zna preživjeti i za vrijeme vrlo niskog vodostaja pod uvjetom da se može uvući u mulj. Sasvim se dobro osjeća u toplim vodama preko 20° C, no naglo mu zahlađenje zatvara tek. U hladnim vodama potpuno prekida prehranjivanje i zimu provodi u stanju poluletargije.
   

Način hranjenja

Svežder i proždrljiv, patuljasti somić se zanima za sve što se može pojesti. Pored toga, posjeduje nerazmjerno razvijen želudac u odnosu na tijelo. Stoga sve prolazi kroz njegova velika usta: riblja jajašca, ličinke i raznovrsni kukci, mlađ i malene ribice, punoglavci, gujavice, biljke...
   

Razmnožavanje

Patuljasti somić spolno sazrijeva u drugoj godini života. Polaganje jajašaca započinje u lipnju ili srpnju kada temperatura vode dostigne 18° C. Parovi očiste zonu na pješćanom dnu i tu izdube rupicu u obliku lijevka u koju ženka polaže otprilike 5.000 jajašaca koje mužjak odmah oplodi.
Oba roditelja bdiju nad jajašcima do njihova izlijeganja koje započinje 7 do 10 dana nakon oplodnje. Mlađ ostaje u blizini gnijezda a zatim, tijekom nekoliko tjedana, pokrene se u obliku kompaktne kugle koja se rasprsne kada zaprijeti kakva opasnost.
   

Strani nazivi

Wels, cat-fish (engleski); Wels, Waller (njemački); pesce gatto (talijanski); pez gato (španjolski), poisson-chat (francuski).

   

Životni vijek: prosječno 8 godina do 10 godina
Veličina: prosječno 15 cm do 45 cm
Težina: prosječno 100 g do 1 kg

Prethodna ...

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]