KRKUŠA


Krkuša živi u većim ili manjim jatima, u potocima i rijekama čiste vode i gdje je dno posuto pijeskom ili šljunkom.

Gobio gobio - Linnaeus, 1758
Porodica Cyprinidae
   

Opis

Krkuša ima produljeno, vretenasto tijelo. Snažna i spljoštena glava posjeduje široka usta s jednim brkom sa svake strane. Dva su velika oka postavljena visoko na glavi. Leđna je peraja kratka ali visoka, repna je jako nazubljena, analna se nalazi sasvim natrag, dok su prsne i trbušne peraje u obliku lepeze.
Obojenost se krkuše mijenja ovisno o obitavalištu. Leđa su uglavnom plavo zelena, bokovi nešto svjetliji s plavim mrljama. Tamne pruge ukrašavaju leđnu i repnu peraju.
   

Stanište i ponašanje

Krkuša osobito voli čiste tekuće vode, ali je nalazimo i u većim ili manjim jezerima pod uvjetom da dno nije prekriveno vodenim biljem. Izgleda da izbjegava mulj i previše hladne ili pretople vode.
Nalazimo je i u pastrvskim zonama. Krkuša inače kolonizira pješčana i šljunčana dna. Omiljena su joj mjesta uvijek bogata kisikom, a nalaze se na dodiru jačih struja i mirnih zona, na izlazu iz rupa gdje se vodeni protok ubrzava, nizvodno od vodenih konstrukcija...
   

Način hranjenja

Krkuša neumorno rovi pijesak i šljunak u potrazi za malim ličinkama, kukcima, račićima, mekušcima i biljnim otpacima. Hrani se i jajašcima riba i drugim mikroorganizmima koje nalazi među zrnima pijeska i šljunka.
   

Razmnožavanje

Krkuša spolno odraste između druge i treće godine života. Razmnožava se od travnja do lipnja u plićim zonama. Ženka polaže jajašca u više navrata sa stankama od nekoliko dana, i to od 1.000 do 3.000 u paketima koji se priljubljuju za podlogu, biljke ili šljunak na dnu. Inkubacija traje od dva do četiri tjedna. Mlađ ostaje u blizini mrijestilišta i hrani se zooplanktonom.
   

Strani nazivi

Gudgeon (engleski); Grundling, Gressling (njemački); gobione (talijanski); gobio (španjolski), goujon (francuski).

   

Životni vijek: prosječno 5 godina do 10 godina
Veličina: prosječno 10 cm do 20 cm
Težina: prosječno 30 g do 60 g

Prethodna ...

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]