KARAS


Karas ima znamenitog rođaka poznatog pod imenom zlatni karas ili Carassius auratus, podrijetlom s Dalekog Istoka, a kojeg su Portugalci u 12. stoljeću donijeli u Europu kao akvarijsku ribu. Riječ je o poznatoj zlatnoj ribici !

Carassius carassius - Linné, 1758
Porodica ciprinida
   

Opis

Karas zbog masivnog tijela, lagano bočno komprimiranog i prekrivenog velikim cikloidnim ljuskama, sliči šaranu. No, za razliku od njega, tijelo mu je daleko kraće i visočije, rijetko je duži od 40 cm. Glava mu je relativno mala s dosta velikim očima i ustima usmjerenima prema gore, bez brkova. Peraje su oblih rubova. Tijelo mu je obojeno smeđe-maslinasto, uvijek tamnije po leđima, a svjetlije po bokovima. Trbuh mu je žućkast, peraje sive s izuzetkom analne i trbušne peraje koje su često crvenkaste.
   

Stanište i ponašanje

Podrijetlom iz Sjevernog mora, Baltika i Crnog mora, karas je unesen u Europu istovremeno kad i šaran, poglavito u manjim jezerima. Osobito voli sve vode stajaćice, bogate vodenom vegetacijom i muljevita dna, ribnjake, jezerca, kanale, mrtve rukavce, rijeke jako sporog toka. Karas može odoljeti ekstremnim uvjetima kao što su prezasićenost i manjak otopljenog kisika ili znatno niski vodostaj.
   

Način hranjenja

Oportunista i svežder, karas se hrani zooplanktonom i drugim malim organizmima, ali i algama i životinjskim plijenom, crvima, ličinkama kukaca. Riba toplih voda, prvenstveno se hrani u ljetnom razdoblju, a zimu provodi u letargičnom stanju.
   

Razmnožavanje

Mriještenje se odvija uz obale prekrivene travama u svibnju i lipnju, kada se vode zagriju na otprilike 18°C. Svaka ženka oslobađa, ovisno o težini, od 100.000 do 300.000 jajašaca koji se, nakon što ih mužjak oplodi, hvataju i grupiraju po stabljikama vodenih biljaka. Inkubacija traje otprilike jedan tjedan. Jednom rođena, mlađ, dugačka 3 mm, ostaje zalijepljena za vodeno bilje.
   

Strani nazivi

Crucian carp, gold fish (engleski); Karausche, Giebel (njemački); carassio, dorato (talijanski); carpin (španjolski), carassin (francuski).

   

Životni vijek: prosječno 8 godina, do 12 godina
Veličina: prosječno 20 cm, do 40 cm
Težina: prosječno 500 g, do 2 kg

Prethodna ...

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]