MRENA


Mrena živi u jatu i nije nikada sama. Gustoća jata ovisi o veličini riba koje ga sastavljaju: što su veće, manje je riba u jatu i obrnuto, što su ribe manje, veći ih je broj u jatu.

Barbus barbus - Linné, 1758
Porodica Ciprinidae
   

Opis

Mrena ima mišičavo tijelo, vretenasta oblika, gotovo cilindričnog, savršeno prilagođnog plivanju u brzim i snažnim strujama. Prekrivena je ljuskama duboko zarinutim u tijelo i bogatom sluzi. Snažna i zdepasta glava završava ustima s mesnatim usnamam a na gornjoj rastu četiri brka odakle joj naziv brkonja. Oči su malene. Zaobljenih leđa i ravnog trbuha, lijepo se može postaviti na dno. Repna joj je peraja jako nazubljena, a analna kratka. Okoštala velika zraka leđne peraje nazubljena je na kraju. Obojenost je od smeđo-zelene na leđima do zlatnih tonova po bokovima te žutkastih po trbuhu. Repne, analne i zdjelične peraje su joj narančaste.
   

Staništa i ponašanje

Mrena nastanjuje tekućice i duboke vode koje nose njeno ime, a između su prve i druge kategorije. Ne boji se brzih pa čak ni bučnih valova. Baš naprotiv, upravo u tim uzburkanim zonama ona ljeti nalazi najčišću vodu i bogatu kisikom. Najdraža su joj staništa, jer pružaju istovremeno i sklonište i prehranu, dna bogata šljunkom, velikim blokovima, glomaznim kamenjem, odlagališta, nosači mostova, podnožja vodopada, otočići, vodena vegetacija, protustruje, vrtlozi... Ta snažna brkata riba, kojoj neme ravna po snazi, vrhunska je plivačica, stalno se kreće, s izvanrednom lakoćom, između kamenja, hridi i šljunka, nadmeće se sa snažnim vodenim strujama, uz pomoć ustiju oblikovanih poput prijanjaljke hvata se za podlogu.
   

Način hranjenja

Mrena je svežder, dobrog apetita. Neumorno rujući po dnu, može prevrnuti i veće kamenje u potrazi za dnevnim obrokom. Sve je zanima što može naći na dnu rijeke. Na njihovu žalost, i jajašca riba i mlađ su na njenu jelovniku. Ali i ličinke, kukci u svim fazama razvoja, školjke, rakovi slatkih voda, kao i alge, mahovine, crvi…
   

Razmnožavanje

Spolna zrelost kod mužjaka se dostiže od 4. do 5. godine života, a kod ženke u 6. godini. Razmnožavanje se odvija u funkciji temperature vode, u svibnju-lipnju, katkada u srpnju, u gornjim tokovima rijeka. Polaganje jajašaca se odvija u plitkim zonama jako bogatim kisikom sa šlujnčanim ili kamenitim dnom. Ženka polaže od 3.000 do 8.000 jajašaca koje obično oplodi nekoliko mužjaka. Mlađ se pojavi 10 do 15 dana kasnije.
   

Strani nazivi

Barbel (engleski); Barbe, Barbel (njemački); barbo, barbio (talijanski); barbo, barbito (španjolski), barbeau fluviatile (francuski).

   

Životni vijek: prosječno 12 godina, do 20 godina
Veličina: prosječno 50 cm, do 1 m
Težina: prosječno 3 kg, do 12 kg

Prethodna ...

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]