ŠARAN


Osim običnog, postoji i šaran zrcalar koji ima samo nekoliko ljuski i goli šaran bez ikakvih ljuski...

Cyprinus carpio - Linne, 1758
Porodica Ciprinidae
   

Opis

Obični šaran ima produljeno, debelo tijelo potpuno prekriveno ljuskama. Masivna se glava završava ustima s četiri brka, a može se produljiti u obliku cijevi kojom šaran pretražuje i usisava hranu s dna. Jedina leđna peraja ima na početku nazubljenu i veoma oštru zraku.
Prema staništu, boja mu varira od bijelo zlatne do smeđe po leđima, a postaje svjetlija s bakrenim odsjajima po bokovima te završava s više ili manje svijetlim trbuhom.
   

Stanište i ponašanje

Čini se da šaran više voli stajaćice ili rijeke sporijeg toka, koje se ljeti jako zagriju. Posebno su mu drage vode bogate vodenom vegetacijom, a podnosi maleni postotak otopljenog kisika u vodi. U prvim godinama života šarani rado žive u jatu, ali kada ostare veći primjerci pribjegavaju samotnjačkom životu.
Aktivnost šarana je i noćna i dnevna, ali je u svakom slučaju povezana s temperaturom vode. Pri hladnoj vodi šaran ograničava svoje kretanje i prehrambenu aktivnost i troši sve manje energije.
   

Način hranjenja

Tijekom cijeloga života, šarani se hrane ličinkama, kukcima, mekušcima...ali i različitim raslinjem kao što su biljne mladice, sjemenke, korijeni... Neprestano pretražuju taloge do dubine koja zna prelaziti 20 cm. Mladi se hrane planktonom, a stariji mogu postati ako treba i grabežljivci.
   

Razmnožavanje

Za razmnožavanje, šaranu je potrebna temperatura vode od barem 20°C tijekom desetak dana. Čim se dostigne ta temperatura, u nekim vodama već u svibnju, ali češće u lipnju ili srpnju, ženke kreću prema travnatim zonama. Tu polažu od 120.000 do 130.000 jajašaca po kilogramu težine što za ženku od 15 kilograma predstavlja više od 1,8 milijuna jajašaca. Mlađ se rađa četiri do pet dana nakon što ih oplode mužjaci.
   

Strani nazivi

Carp (engleski); karpfen, karp (njemački); carpa, carpio (talijanski); karpa (španjolski) ; carpe (francuski).

   

Životni vijek : prosječno 15 godina, do 30 godina
Veličina : prosječno 50 cm, do 1 m
Težina : prosječno 5 kg, do 37 kg

Prethodna ...

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]