BODORKA


Ne miješati s njezinom rođakinjom crvenperkom kojoj su usta okrenuta prema gore!

Rutilus rutilus - Linné, 1758
Porodica ciprinida
   

Opis

Tijelo bodorke lagano je spljošteno bočno, ali ipak produljeno. Prekriveno je velikim svijetlim ljuskama kojih ima 42 do 45 po uzdužnoj brazdi. Leđna peraja nalazi se okomito nad zdjeličnim perajama. Fina repna peraja jasno je izrezana. Uzdužna je brazda jako naglašena.
Leđa su joj zelenkasto-plava, dok su bokovi sivo-srebrenasti. Zdjelične i analne peraje su žuto-narančaste boje, a ostale sivo-smeđe. Iris oka je crven.
Postoje brojni hibridi bodorke s deverikom, uklijom ili crvenperkom čija se morfologija značajno razlikuje.
   

Stanište i ponašanje

Bodorka je zasigurno jedna od najčešćih riba u europskim vodama. Ugodno joj je gdje god nailazi na dovoljno duboke zone radi vlastite sigurnosti jer ima mnoge predatore. Osobito je nalazimo u jezerima i jezercima, u akumulacijskim jezerima brana, ali i u velikim i malim rijekama, ribnjacima, mrtvim rukavcima... Čest je gost u donjim dijelovima rijeka s pastrvama. Živi u gustom jatu sa srodnicima raznih naraštaja. Čini se da podnosi i vode osrednje kakvoće.
   

Način hranjenja

Bodorka se može prehranjivati na svim razinama vode. Na dnu pretražuje šljunak, mulj i trave kako bi pronašla životinjski plijen kao što su vers de vase, ličinke kukaca, mekušce... Ali se hrani i biljnim mladicama, otpacima, algama, a ljeti i podvodnom mahovinom! Može u drugim okolnostima, posebice ljeti, rojiti kopnene kukce koji slučajno padnu u vodu ili one koji upravo izlijeću iz ljušture. Ne odbacuje ni plankton osobito u prvim godinama života.
   

Razmnožavanje

Od travnja do lipnja, kada je temperatura vode iznad 12°C vrijeme je za reprodukciju. Bodorke se mrijeste bilo u travnatim bilo u šljunčanim područjima, u svakom slučaju plitkim zonama, ne dubljim od jednog metra i često uz obale.
Sve ženke iste grupe polažu jaja istovremeno i na istom mjestu, svaka od 5.000 do 100.000 jajašca. Desetak dana nakon oplodnje, iz jaja izlazi mlađ. Za posebno toplih godina, bodorke se razmnožavaju dva do tri puta godišnje. Rast mlađi je spor pa treba čekati i do tri godine i veličinu od 15 cm da bi se i oni sami mrijestili !
   

Strani nazivi

Roach (engleski); plotze, furn (njemački); pigo, scardola (talijanski); bolla (španjolski) ; gardon (francuski).

   

Životni vijek : prosječno 10 godina, do 15 godina
Veličina : prosječano 20 cm, do 40 cm
Težina : prosječno 150 g do 1,5 kg

Prethodna ...

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]