POTOČNA PASTRVA


Kraljica brzih voda...

Salmo trutta - Linné, 1766
Porodica salmonidae
   

Opis

Potočna pastrva ima produženo tijelo, bočno lagano spljošteno. Jaka glava završava široko rascijepljenim ustima. Čeljusne kosti usta nose brojne zube usmjerene prema unutra. Repna je peraja najčešće ravna na svome kraju. Tijelo je prekriveno s otprilike 120 malenih ljuski na razini bočne linije.
Obojenost kože znatno varira s područjem obitavališta, ali i s vodenim tokovima i sa skrovištima koje koristi. Najčešće je smeđo žute boje na leđima, a svjetlije na bokovima koja su prekrivena crvenim i smeđkastim točkama.
   

Stanište i ponašanje

Pastrva može živjeti i razmnožavati se isključivo u svježim vodama bogatim kisikom. Nalazimo je na gornjim dijelovima velikih i manjih rijeka. Posebno voli zaklonjeni dio vodenih tokova premda se od njih ne udaljava, ali i blizinu trava, zaklon blokova hridi, mirnoću šupljikave obale. Sama bira dovoljno veliko područje koje joj osigurava smještaj i hranu. Kako raste, tako joj i životni prostor biva veći.
   

Način hranjenja

Grabežljivica od najranije dobi, pastrva se hrani sa svim vrstama beskralježnjaka, ličinki, kukaca, račića, mekušaca. Što je starija, to se više pijori, vijuni, glavočine, pa i pastrvice nalaze na njenom jelovniku. Ali rado konzumira i plijen s kopna kao što su skakavci, crvi i drugi... koji se igrom slučaja nađu u vodenoj sredini.
   

Razmnožavanje

Prema temperaturi vode i udaljenosti koja je dijeli od mrijestilišta, pastrva se razmnožava između studenog i siječnja. Traži plitke zone sa šljunkovitim dnom u brzacima. Ženka polaže otprilike 2000 jajašca po kilogramu vlastite težine u brazdu koju sama izdubi repnom perajom. Mužjak ih oplodi prije nego ženka prekrije jajašca šljunkom i ne vrati se u svoje uobičajeno područje. Četrdesetak dana kasnije u prosjeku mlađ izlazi iz šljunčanog dna i prve mjesece života proboravi u blizini mrijestilišta.
   

Strani nazivi

Brown trout, river trout (engleski); Forelle, Bachforelle (njemački); trotta (talijanski); trucha commun (španjolski); truite commune ili fario (francuski).

   

Životni vijek: prosječno 5 godina, do 10 godina
Veličina: prosječno 30 cm, do 60 cm
Težina: prosječno 300 g, do 7 kg

Prethodna ...

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]