U POTRAZI ZA MRENOM

Mrena je jedna od najsnažnijih bijelih riba, koja u potrazi za hranom provodi većinu svog vremena usred najsnažnijih riječnih struja!


Mrena ima niz podvrsta: bijela mrena, mrenić, mrena sa Soče, Zrmanje, Krke…

Mrena obitava u dubokim i tekućim vodama. Ova snažna brkata riba, kojoj nema ravne po snazi, izvrstan je plivač i kreće se izvanrednom lakoćom između kamenja i stijena, i stalno se nadmeće sa snažnim vodenim strujama, a s ustima u obliku sisaljke hvata se za podlogu...

Neumorno prekopavajući dno, mrena može prevrtati čak i veća kamenja u potrazi za hranom. Ne plaši se brzih, katkada uzburkanih valova, baš suprotno, smješta se upravo u tim zonama jakih turbulencija osobito ljeti kada traži najčišće vode bogate kisikom.

  


Mrena nije nikada sama, gustoća jata ovisi o veličini riba koje ga sastavljaju: što su veće to ih je manje i obrnuto.

Najbolja mjesta

Za lijepa i sunčana vremena, nije rijetko otkriti prisutnost mrene po zlatnim bljeskovima tijela dok se uvija u trenutku kada prevrće kamenje u potrazi za hranom. Karakteristični su joj i skokovi izvan vode, ali i buka koju prozvodi repom na površini vode i koji je toliko specifičan da je znalci po tome otkriju prije negoli je vide.

Omiljena su joj obitavališta, jer joj osiguravaju istovremeno i zaklon i zalihu hrane, dna bogata šljunkom, veliki blokovi, goleme stijene, ispusti, stupovi mostova, vodopadi, otočići, vodene trave, protustruje, vrtlozi...
Rezultati ribolova prvenstveno ovise u izabranom mjestu. Treba biti strpljiv i dugo promatrati sve znakove koji ukazuju na nazočnost mrena. Jednom kada je mjesto utvrđeno, ribolov je uvijek vrlo aktivan. Čak i tehnika s čekanjem s olovom na dnu, koja se smatra statičnom, zna biti zanimljiva i živa s obzirom na broj napada koji slijede jedan za drugim.

  


Sastavni dijelovi sistema: najlon iz kotura 0,25 mm, hranilica napunjena otopljenim sirom ili mješavinom ljepljive zemlje, krušnih krupica i sjemenki, perla, vrtilica s kopčom broj 4, predvez dug 30 cm promjera 0,25 mm, jača udica broj 6 do 8.

Veliki izbor mamaca

Mrena je svežder i dobrog je teka. Zanima je sve što nađe na dnu rijeke... ličinke, kukci, školjke, mekušci, riječni račići, crvi i gujavice, čak i alge i mahovine na njezinom su jelovniku, kao i jajašca riba i mlađ.
Možemo joj dakle ponuditi malo od svačega ! Ali osobito mesne crviće, zrna pšenice ili kukuruza, kruh, velike gujavice, boilie... i naravno sir, koji je za nju prava poslastica!

Izbor nesumnjivo vodi prema najjeftinijim i najotpornijim mamcima. S obzirom na učestala i snažna izbacivanja i jake vodene struje, važno je da odabrani mamac dobro stoji na udici. U tu svrhu, ako je riječ o siru, poželjno ga je izvaditi iz pakovanja i ostaviti na suhom večer prije ribolova da bi se malo osušio i stvrdnuo.

  


Čekajuća tehnika s olovom na dnu omogućuje uspješan ribolov i na najtežim mjestima, u srcu snažnih struja, usred vrtloga, uzburkanih i valovitih zona…

Tehnika čekanja s olovom na dnu

Najjednostvanija i najučinkovitija tehnika za ribolov mrene je tradicionalni ribolov s olovom na dnu. Jer on je jedini koji omogućuje da izbacimo sistem u sektore čak i vrlo udaljene od obale, da stabilizramo sistem na dnu usred jakih riječnih struja, da izvučemo i silom ako treba ribe koje se nalaze na jako zakrčenim mjestima, te da se suprotstavimo i borimo i s najvećim mrenama.

Nakon izbačaja sistema na željeno mjesto, potrebno je napeti najlon, zatvoriti preklopnik kotura i pravilno podesiti kočnicu. Prutovi se postave na nosače pod kutem od 70° u odnosu na površinu vode tako da struna ne bude izložena snazi vodene struje.

Lovi li se na dobro poznatim mjestima za koja smo sigurni da nastanjuju mrene, primamljivanje nije neophodno, osobito ako se radi o sistemu s hranilicom ili većim komadom sira koji služi da ih se brže primami.
U svim drugim prilikama primamljivanje je dobrodošlo. Ovisno o vrsti izabranog mamca, mesni crvići, sjemenke, kockice sira…, isti se koriste i za primamljivanje dohranjivanjem uz pomoć praćke.

  


Mrena je po svom obliku dugačka riba i teško ju je uhvatiti rukom, stoga je podmetač neophodan da je se izvadi iz vode.

Borba živaca

Kao svaka bijela riba, mrena ne grize već usisava hranu. Zbog toga griz u prvim trenucima sliči više kakvom kvačenju. Udar koji uslijedi traži međutim odrješito kvačenje (mrenine su usne debele i mesnate) tim jače što je udaljenija.
Ne smije nas iznenaditi nepredvidivo ponašanje ove lukave ribe. U većini se slučajeva blokira na dnu, često iza kakave zapreke i više se ne miče. Ništa nam ne vrijedi potezati osim što možemo puknuti najlon! Bolje je osloboditi strunu* tako da pomisli da je slobodna. Odmah će se pokrenuti !

Od tog trenutka pa do kraja borbe osigurani su snažani doživljaji, ali i borba živaca. Najmudriji pobjeđuje! Mrena će pak sve pokušati: krenuti poput rakete uzimajući odjednom dvadeset ili trideset metara najlona, provlačiti se među stijene i druge zapreke, vrtiti se u krug, plivati nizvodno, tvrdoglavo se zalijepiti za dno... Sve dok joj snage ne ponestane, neće napuštati svoje stanište ! A kada se približi obali i podmetaču, kao i šaran, ponovno će naglo i snažno pobjeći. A tada započinje ponovno ista borba!

    

Ključna je riječ za definiranje opreme za ribolov mrene čvrstoća. Prutovi za šarana ili štuku su se pokazali jako korisnima (jer ima mrena i od 10 kg), dužine od 3,50 do 5 m, teleskopskog tipa ili na sklapanje. Najvažnije je da mogu izbaciti sisteme s dosta teškim olovima, od 30 do 100 g, ovisno o brzini i jačini vodene struje. Kotur se mora napuniti sa 150 m najlona promjera 0,20 do 0,30 mm, već prema veličini riba i zakrčenosti ribolovnog mjesta.

[Vidjeti arhive]

Prethodna

Prethodna   * osloboditi strunu: pustiti najlon ako se drži u ruci ili mu dozvoliti da slobodno izlazi iz role nakon što se ustanovi griz, prije zakvačenja, kako bi željena riba progutala plijen, a da pritom ne osjeti nikakav otpor.  

Prethodna ...

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]