RIBOLOV ŠARANA NA KANALU

Za uspješan ribolov na kanalu neophodno je koristiti laganu opremu kako bi se po potrebi mogli lako i brzo premjestiti i baciti u potragu za aktivnim šaranima…


Ovaj je lijepi primjerak šarana od 8 kg uhvaćen krajem dana, još jedan dokaz da su rano jutro i kasna večer često najbolji trenuci za ribolov!

Izbor ribolovnog mjesta na kanalu često predstavlja pravu enigmu za početnike. A ipak je pravilo jednostavno: treba istražiti sva mjesta gdje je monotonija kanala prekinuta, bilo uz obalu, bilo na dnu. Sve su široke zone, inače rezervirane za manevriranje tegljača, zanimljive, ali i dijelovi kanala čije su strane obložene metalnim pločama, obalni procjepi, blizina vodene vegetacije, mjesta komunikacije s rijekom, untarnji dijelovi obala gdje su značajne naslage mulja...

Ne treba zanemariti ni nasipe blizu obala i sve pliće zone gdje lopoč, trstika, vodeni kesteni i drugo vodeno bilje koncentrira kukce. Konačno spomenimo luke, navoze, silose, mjesta koje ribiči bijele ribe redovito primamljuju i sva druga mjesta gdje hrane ima u izobilju.

  


Grašak je odličan mamac kako za primamljivanje tako i za mamčenje.

Strategija primamljivanja

Izbor strategije primamljivanja ovisi o vrsti bijelih riba koje uz šarane nastanjuju kanal na kojem se lovi. Ukoliko su mrene, američki somići i druge ribe brojne, neophodno je primamljivati s boiliama. Neizostavno trebaju biti dovoljno tvrde i većeg promjera, od 22 do 24 mm, da obeshrabre nepoželjne ribe.
Ako se na tom mjestu rijetko lovi, najbolje je nekoliko dana prije ribolova primamiti svakodnevno s nekoliko desetaka boilia, a na sam dan ribolova dovoljno je koristiti topljivu nit sa 5 do 6 boilia.

Ukoliko naprotiv na izabranom mjestu ima vrlo malo nepoželjne ribe, primamljivanje s kuhanim sjemenkama daje odlične rezultate. Ali u oba slučaja, nepotrebno je izvoditi duga primamljivanja navikavanjem*, dan-dva sasvim je dovoljno !

  


Samokvačivi ili anti-tegl sistem: 2 štopera, anti-tegl*, fiksna perla, kuglasto olovo, vrtilica i predvez od upredenice.

Izbor sistema

Na relativno tvrdom dnu, klasični samokvačivi sistem, poznatiji pod imenom anti-tegl, najbolje odgovara. No pozornost, treba koristiti dosta teško olovo, čak i ako lovimo blizu ! 80 do 100 grama je potrebna težina da osiguramo samokvačenje, odnosno pružimo savršenu otpornost šaranu pri uzimanju mamca kako bi se sam zakvačio na udicu.

Ako je dno muljevito, prikladniji je klizeći sistem, s plutajućom boiliom kao mamcem. S takvim sistemom se često zna zaboraviti kontrirati, pokret mora biti snažan i prije svega brz, mora uslijediti u nekoliko sekundi nakon što se ustanovi griz.
Bez obzira na izabrani sistem, predvez je uvijek kratak, od 15 do 20 cm, da se i pri najmanjem pokretu šaran odmah nabode.

  


Šarani su u kanalu u stalnom pokretu, obilaze ga uzduž i poprijeko, a zaustave se na svim mjestima bogatim hranom.

Oprema

Imati na raspolaganju četiri pruta ne znači uloviti četiri puta više šarana, baš suprotno ! Svako bacanje može otkriti nazočnost ribiča, jer na kanalu osnovni je preduvjet za uspješan ribolov biti diskretan i ne pobuditi pozornost šarana jer su naviknuti na tišinu i mir.

Iz tog razloga savjetujemo korištenje samo jednog ili dva pruta ako je moguće, kraće dužine, 3,60 m, jer je na kanalu nepotrebno loviti na daleko, i manje snage, 2,1/2 lbs*, 2,3/4 lbs najviše. Glede kotura, napuni se najlonom tanjeg promjera, od 0,26 do 0,28 mm.

  


Moguće je uloviti nekoliko šarana zaredom pod uvjetom da se za vrijeme borbe uvijek udaljimo od mjesta ribolova, kako ne bi druge upozorili na opasnost.

Ribolovna akcija

Na kanalu, griz šarana je prilično diskretan i rijetko kada nasilan kao što je to slučaj na rijeci. Najčešće nakon uzimanja mamca i kada shvati da je zakvačen, šaran će pokušati pobjeći slijedeći obalu. Vrlo je važno za svo vrijeme ribolova ostati u neposrednoj blizini prutova da se može na vrijeme reagirati.

Ne treba oklijevati promijeniti mjesto ako se na griz dugo čeka, jer se šarani često premještaju, odakle važnost korištenja minimalističke opreme da se može lakše kretati. Prethodno realizirano primamljivanje imalo je za cilj naviknuti šarane da jedu iste proizvode kao one mamčene na udice, ali ne obvezatno uvijek na istom mjestu. Poželjno je također postaviti se nešto dalje od ruba kanala, jer pri najmanjoj vibraciji koju prenosi tlo, šaran definitivno napušta zonu !

    

Kanali su pravi raj za slatkovodne školjke koje šarani dobro poznaju jer ih redovito konzumiraju. Ništa čudno stoga što u toj sredini korištenje boilia s mirisom školjki daje odlične rezultate.

[Vidjeti arhive]

Prethodna

Prethodna   * primamljivanje navikavanjem: primamljivanje koje se vrši više dana zaredom prije početka ribolova, kako bi se ribe navikle na ponuđenu im hranu, da dolaze dan za danom hraniti se na točno određeno mjesto i ako je moguće u točno određeno vrijeme.
* anti-tegl: plastična cijevčica koja služi da se izbjegnu zapetljavanja za vrijeme izbačaja sistema, posebice na veliku daljinu, ali i da se za vrijeme borbe sa šaranom udalji sistem od njegove vrlo oštre leđne peraja koja često uzrokuje pucanje najlona.
* lb: engleska funta koja iznosi 453,59 grama
 

Prethodna ...

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]