IZBOR PRSLUKA ZA SPORTSKI RIBOLOV

Premda se radi o odjevnom predmetu, ribički prsluk čini sastavni dio ribolovnog pribora. Glavna mu je funkcija omogućiti, zahvaljujući svojim brojnim džepovima, da se uvijek ima pri ruci sve što je potrebno za ribolov.


Za ribolov s obale, idealan je dugi model, ukoliko se pak lovi hodajući u vodi u kombinezonu*, bolje odgovara kratki prsluk. Postoje i modeli koji se mogu uz pomoć patenta po potrebi skratiti.

Postoji veliki broj ribičkih prsluka kao što postoje i brojni modeli prutova i kotura! Svaki od njih odgovara specifičnim ribolovnim prilikama i ima točno određenu namjenu, stoga je pri izboru potrebno voditi računa o uvjetima u kojima će se koristiti, vrsti vode i riblovne tehnike, tražene ribe, meteoreološkim prilikama...

Osim što mora biti lagan i izrađen od kvalitetnog materijala, pri kupovini prsluka potrebno je voditi računa i o njegovoj dužini i posebice o broju džepova s kojima raspolaže, te zakačkama, alkicama i prstenovima koji će služiti da se na njih objesi razni sitni pomoćni pribor.

  


Glede boja, najvažnije je biti diskretan. Zelena, tamno crvena, bež, siva, plava, modra su boje koje se najbolje slažu s prirodnom okolinom.

Materijal

Pamuk, poliester, kao i mješavina tih dvaju materijala, najčešće se koriste za izradu ribičkog prsluka, što potpuno zadovoljava u većini prilika. Ljeti, tkanina od poliester vlakna spriječava znojenje. Neki modeli od najlona sasvim su nepropusni, otporni na vjetar i vrlo brzo se suše ! Drugi imaju postavu da zrak može slobodno cirkulirati što spriječava vlažnost od znojenja.

Postoje i prsluci, sačinjeni od tkanine High Tech koji osiguravaju zaštitu od hladnoće i bilo kakve vanjske agresije. Stopostotni pamuk ima svoje pobornike i ipak ostaje sigurna vrijednost !

  


Proizvođači uspijevaju najčešće povezati funkcionalonst i estetiku. Premda neki stavljaju naglasak na strukirane veličine, male rubove, predoziranje, ipak praktičnost modela mora imati prednost!

Udobnost

Ribički prsluci postoje u nekoliko veličina koje su označene slovima: M (Medium) za srednju veličinu, L (Large) za široku (veliku), XL (Extra Large) za ekstra široku i XXL (Extra Extra Large) za najveću veličinu. Za najmlađe ili za gospođe neki proizvođači nude male veličine S (Small).

Osim odgovarajuće veličine, za udobnost treba provjeriti i materijal ovratnika da ne smeta i s vremenom ne iritira kožu. Napominjemo da leđa nose cijelu težinu prsluka. Što je taj dio tkanine širi i dobro postavljen, teret će se lakše nositi. Podesivi bočni zalisci omogućuju prilagodbu prsluka tijelu, ali i ovisno o napunjenosti brojnih džepova.

  


Postoje tri vrste zakapčanja ribičkih prsluka: s kopčom na sklapanje, s patentnim zatvaračem i s Velcro sistemom. Najvažnije je da džepovi imaju široki zalistak koji garantira savršeno zatvaranje kada su puni.

Džepovi

Leđni, trbušni, unutarnji, vanjski, okomiti, vodoravni, kosi... stanimo s nabrajanjem jer su to prije svega komercijalne teme. Kao da je najbolji onaj prsluk koji ima najviše džepova! Bolje bi bilo govoriti o veličini i o onom što možemo u njih staviti. Jer više od ukupnog broja džepova, važnija je njihova veličina i volumen kako bi mogli prihvatiti tvrde i dovoljno široke kutije!

Treba također provjeriti da svi džepovi budu lako dostupni bez potrebe da se prsluk skida da bi se došlo do najmanjeg džepa koji se nalazi na leđima! Poželjno je da barem jedan džep bude od nepropusnog materijala da nam lisnica, osobni papiri, osobna i ribička iskaznica... budu savršeno zaštićeni!

  


Za pravilno korištenje prsluka, poželjno je skladno rasporediti sav pribor i uvijek staviti istu stvar na isto mjesto!

Korisni dodaci

Najčešća je metalna alkica ili još bolje plastični prsten jer taj materijal ne poznaje rđu što nije slučaj za neke metale. Služi za pričvršćivanje brojnog sitnog pribora, poput škarica ili noktarice, a spriječava da neopreznim pokretom predmeti koje često koristimo ne završe na dnu rijeke. Postoje također i posebna dugmad, takozvani PIN-ON za zakvačivanje podmetača, pridržavanje pruta da po potrebi nožemo osloboditi obje ruke i ostalog pomoćnog ribičkog pribora.

    

Proizvođači stalno izbacuju nove prsluke. Tako postoje modeli na kojima se džepovi mogu premještati, dodavati ili pak skidati, ovisno o ribolovnim potrebama pri svakom izlasku. Postoje i modeli s pomičnom kapuljačom i rukavima kako bi se prilagodili godišnjem dobu i meteorološkim uvjetima. Neki se pak mogu po potrebi pretvoriti u prsluke za spašavanje, jer im je ovratnik snabdjeven CO2 plinom koji se automatski aktivira u kontaktu s vodom.

[Vidjeti arhive]

Prethodna

Prethodna   * kombinezon : neoprenski ili gumeni kombinezon ili pak izrađen od nekog drugog nepromočivog materijala, u kojem se može ući u vodi do prsiju.  

Prethodna ...

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]