KAKO IZABRATI PRAVU TEHNIKU ?

Među brojnim tehnikama za ribolov grabežljivica, ni jedna nije loša, sve omogućuju da se ulovi riba ! Potrebno je samo izabrati onu pravu, u pravom trenutku i na pravom mjestu !


Za vrijeme vođenja sve gumene varalice moraju neprekidno biti u pokretu, a one figurativne* svojim ponašanjem savršeno imitirati oponašanu vrstu.

Tehnika s povlačenjem olova na dnu

Izvrstan kompromis izmedu sportskih i tehnika s čekanjem, ova metoda ribolova sastoji se od naizmjeničnog smjenjivanja faza povlačenja i faza čekanja na dnu. Može se upotrijebiti kako u riječnim tako i u mirnim vodama, no obvezatno na mjestima s čistim dnom kao što su plaže, plićaci, komunikacije između različitih vrsta voda...
Mamac može biti živi ili mrtvi keder, crv, ali i bilo koja varalica. Najvažnije je pronaći pravi ritam i raspon povlačenja kao i učestalost i trajanje zastoja.

Tehnika s gumenim varalicama

Gumene varalice su nazamjenjive u kanalima, šljunčarama, kanaliziranim rijekama... gdjegod je vode u nedogled i gdje nema nikakvog uočljivog mjesta koje bi ukazalo na eventualnu prisutnost riba grabežljivica. Niska im cijena opravdava i sve smjelosti tako da se mogu koristiti i na najzakrčenijim mjestima gdje su šanse ulova razmjerne riziku zakvačivanja !

  


U ribolovu žlicom, što je mjesto ribolova dublje ili struja jača, žlica mora biti sve teža.

Tehnika s leptirima

Ništa bolje od leptira da se brzo i efikasno istraže najrazličitija mjesta: od plitkih prekrivenih travom ili drugim vodenim biljem pa do onih smještenih i na nekoliko metara dubine. Potrebno je samo na svakom od njih upotrijebiti odgovarajući model : leptir s olovom na osi u plićacima, s olovom na čelu u dubljim zonama. Oblik pločice leptira odlučit će pak u kojoj će se vodi blinkati : okrugli u stajaćicama, izduženi u tekućicama. Jedna od najvećih odlika leptira jest sposobnost da potaknu grabežljivicu na napad čak i kada nije u fazi hranjenja, zahavljujući snažnim vibracijama koje u vodi stvaraju.

Tehnika sa žlicama

U jezerima, žlica je jedna od rijetkih varalica koja omogućuje da se izbaci daleko od obale i da se dosegnu velike dubine. U riječnim vodama, dozvoljava da se okuša sreća i u najsnažnijim strujama. Zimi i u proljeće, neodoljivo privlači sve grabežljivice, jer po veličini vjerno oponoša njihove žrtve.
Među brojnim modelima, potrebno je razlikovati teške i izdužene žlice namijenjene rijekama, od laganih i širokih koje se savjetuju u mirnim.

  


Većina ribiča oklijeva koristiti voblere zbog visoke im cijene, najmanji rizik da ih se izgubi postoji u kanalima i šljunčarama.

Tehnika s voblerima

Ako postoje univerzalne varalice, bez ikakve sumnje su to vobleri ! Obitelj im je tako velika da je za svaku moguću ribolovnu situaciju predviđen barem jedan model. Plutajući, površinski, plitko i dubokoroneći, tonući, suspending, dvodjelni... dovoljno je posjedovati po jedan predstavnik svake grupe pa de se u svakom trenutku i na svakom mjestu mogu istražiti svi slojevi vode, od površine pa do dna, i to kakva god vila vrsta vode, udaljenost ili dubina blinkanja.

« Vertikalna » tehnika

Kod ove tehnike koja nam dolazi preko Atlantskog oceana, varalica se ne izbacuje već se spušta ispod vrha pruta. Za razliku od svih prethodnih sportskih tehnika kod kojih ribič vodi varalicu na vodoravnom planu, kod ove metode kako joj i samo ime govori, acija se odvija na uspravnom ili okomitom planu. U nekim situacijama, jezerima, strmim ili stjenovitim obalama, kada se lovi u plovilu... ponekad je to jedini mogući način da se ulovi riba. Osim posebnih modela isključivo namijenjenih ovoj tehnici, takozvane jig varalice, može se koristiti i obična gumena varalica postavljena na udicu s olovnom glavom, teška žlica, vobler tipa Rattlin’Rap ili pak crv ili mrtva ribica na sistemu.

  


Kod tehnike čekanjem s plovkom, modeli plovaka izduženog oblika najbolje odgovaraju u mirnim vodama, dok su oni kruškasti prikladniji u tekućicama.

Tehnika čekanjem s plovkom

Ova tehnika se koristi kada se uvjereno u prisutnost tražene ribe grabežljivice na nekom zakrčenom mjestu, bilo da se radi o travnatom dnu, potonulom granju, slomljenom stablu ili hrpi kamenja. Osnovna joj je prednost što se u svakom trenutku može odlučiti na kojoj će se dubini keder kretati.
Koristi li se više prutova, trebaju se izbacite u različitim smjerovima i postaviti kedere na različitim dubinama.

Tehnika čekanjem s olovom na dnu

I ova se tehnika koristi u situacijama kada se zna da je mjesto zauzeto, no za razliku od prethodne keder počiva na dnu. Stoga najbolje rezultate daje u svim sektorima s čistim dnom, u dubokim rupama, jako udaljenim zonama...
Težina olova mora biti prilagođena ribolovnim uvjetima, dubini i udaljenosti, jačini struje, veličini kedera... Što se tiče oblika, plosnata olova savršeno odgovaraju u rijekama, dok se okrugla najčešće upotrebljavaju u stajaćicama. Kod ove tehnike od iznimne je važnosti stalno nadzirati vrh pruta jer upravo on ukazuje na griz !

  


Kod tehnike s mrtvom ribicom na sistemu rezultat uveliko ovisi o ribičevoj kreativnosti.

Pater-noster tehnika

Kada se želi biti sigurno da se keder neprekidno nalazi precizno na mjestu na koje je izbačen, ništa bolje od pater-noster tehnike. Nazvana po kopči sa tri kraka koja čini dio sistema, ona je bez premca na svim vrlo zakrčenim mjestima, a koja se nalaze bilo na velikim dubinama ili na pak na velikim udaljenostima. Čak i u rijekama sa snažnom strujom dozvoljava da se sistem stabilizira na željenom mjestom.
Uspjeh ovisi prvenstveno o savršeno dobrom poznavanju sektora u kojem se lovi jer u protivnom, ukoliko je prazan, čekanje bi se moglo jako odužiti...

Tehnika s mrtvom ribicom na sistemu

Rođena u Francuskoj, ova tehnika je u početku bila namijenjena isključivo smuđu. No, danas je jedna od najkorištenijih blinkeraških tehnika za sve vrste riba grabežljivica, u svim vodama i tijekom cijele godine. U svim zonama gdje se smjenjuju mala ali izražajna mjesta, kao što je to slučaj s mrtvim i uronulim granjem u mrtvicama, stijenama i hrpom kamenja u rijekama, pritocima...ništa bolje od sistema s mrtvom ribicom pa da se polako i pomno istraži svaki centimetar.

    

PRIBOR

Svi oni koji misle da je za svaku od ovih deset tehnika potreban poseban prut, varaju se. Tri su sasvim dovoljna, pod uvjetom da svaki bude opremljen s odgovarajućim koturom. Prvi s polusavitljivim vrhom, dug 2,70 m, poslužit će za tehniku s povlačenjem olova na dnu, leptira i gumenu varalicu. Prikladni kotur mora omogućiti prilično brzo namotavanje strune (70-80 cm pri svakom okretaju ručice). Najlon je fluorescentan u promjeru od 0,25 mm.
Drugi prut s krutim vrhom i dug 3 m, namijenjen je žlici, vobleru i tehnici s mrtvom ribicom na sitemu. Što se tiče kotura, brzina namotavanja strune je sporija (50-60 cm pri svakom okretaju ručice), najlon je i ovdje fluorescentan, no u promjeru od 0,30 mm.
Treći i posljedni prut sa savitljivim vrhom, dug 4 m, koristi se za tri tehnike ribolova s kederom: s čekanjem s plovkom, s olovom na dnu i za pater-noster tehniku. Kod kotura je u ovom slučaju vodilica strune srednje brzine (60-70 cm pri svakom okretaju ručice), a najlon bezbojan u promjeru od 0,35 mm.

[Vidjeti arhive]

Prethodna

Prethodna   * figurativne varalice : gumene varalice koje savršeno oponašaju uobičajeni plijen grabežljivica, najčešće malu ribicu, ali i riječnog raka, žabu, crva…  

Prethodna ...

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]