RIBOLOV U REZERVOARIMA

Svaki je rezervoar slučaj za sebe ovisno o svom obliku, površini, osunčanosti, izloženosti vjetru, dubini, vrstama ribama s kojima je poribljen... U svakom od njih, potrebno je otkriti dobra ribolovna mjesta, najbolje prilagođenu tehniku i efikasne muhe...


Oprema za rezervoare treba biti čvrsta, prut od 9 do 10 stopa omogućuje izbacivanje teške strune broj 7 do 9; koristite vrhove predveza od 0,14 ili 0,16 mm pa i više i dosta veliku dužinu backinga.

Rezervoari su umjetna jezera, rođena u Velikoj Britaniji, poribljena isključivo salmonidnim ribama i namijenjena jedino mušičarenju. U svakom se rezervoaru nalaze samo one ribe s kojima je poribljen. Kalifornijske pastrve, svih veličina, su se tu savršeno prilagodile i čine osnovu naseljenih riba. Potočna pastrva zadržava teritorijalno ponašanje i dosta slabo grize, dok se različiti hibridi pastrva, jezerskih zlatovčica i drugih salmonida dobro aklimatiziraju osobito ako su vode svježe i hladne.

Ribolov se u rezervoarima izvodi s obale ili iz plovila. Sve tehnike ribolova umjetnom muhom koje se koriste na rijekama, suha muha, mokra muha, nimfa, streamer, i ovdje daju dobre rezultate !
Kao i na drugim vodama i ovdje su promatranje, preciznost i brzina reagiranja ključ uspjeha ! Pastrve se katkada kreću ujutro i navečer, a katkada usred dana. Šanse ulova rastu s aktivnošću riba koje prate neprestance kretanje svoje hrane (mlađ, ličinke, kukci…) i koje zauzimaju različite dubine ovisno o godišnjem razdoblju i temperaturi vode.

  


U rezervoarima je cilj izbaciti što je moguće dalje da se približimo rijetko lovljenim ribama, stoga se savjetuje korištenje specijalno izrađenih struna za ribolov na velikim udaljenostima tipa ST* ili TT*.

Dobra ribolovna mjesta

Uglavnom tri faktora utječu na ponašanje i kretanje riba u rezervoarima. Najvažniji je vjetar jer on nosi kukce po površini ili između dviju razina vode. Pastrve stalno prate tu hranu i prvenstveno se postavljaju uz obale koje tuče vjetar, ali i u vjetrovitim prolazima gdje se gomilaju kukci i drugi biljni nanosi.

Topografija rezervoara ili vrsta dna igraju također vrlo važnu ulogu. Zone bogate travama i plićaci rijetko su nenaseljeni jer su nesicrpan izvor hrane. Muljevita dna pogodna su razvoju kironoma* koji su temeljna prehrana za pastrve.

Konačno, u funkciji temperature vode, pastrve mijenjaju također svoje stanište tijekom godine. Ljeti ribe izbjegavaju previše tople vode i sklanjaju se u dubinu. Rojenja se uglavnom javljuju rano ujutro, kasno navečer ili za kišnih dana. Usred zime, vode su hladne, ribe usporavaju svoju aktivnost i malo se hrane, uglavnom blizu obala i u plićacima. U proljeće i ujesen pastrve se nalaze blizu obala, u plitkim zonama. Ribolov ovisi prvenstveno o vjetru. Izlijeganja su brojnija uz obalu izloženu vjetru koji tjera kukce, žive ili mrtve.

  


Vedro i sunčano vrijeme nisu najbolji uvjeti za ribolov u rezervoarima, dok oblačni dani pružaju više šansi za ulov, jer se tada pastrve osjećaju puno sigurnijima !

Tehnika suhe muhe

Većina suhih muha namijenjenih ribolovu na rijeci odgovara i za rezervoare: imitacije velikih svibanjskih muha, tulara i osobito kironoma kojima ta sredina obiluje. U ribolovnoj akciji poželjno je muhu postaviti blizu lovljene ribe ili gdje su brojna rojenja..., a zatim čekati ! Lagana animacija može povećati atraktivnost muhe i potaknuti pastrvu na napad.

Da bi zavarali opreznost tih često lovljenih riba, predvez mora biti dosta dugačak, od 4 do 6 metara i završavati sa što finijim vrhom, a da pri tome ne dođe do pucanja. Tijekom razdoblja velikih izlijeganja kukaca, nije rijetkost vidjeti pastrve kako se neumorno kreću točno ispod površine vode u potrazi za kukcima.

  


Dijelovi sistema: struna, konusni predvez 1,20 m promjera 0,25 mm + 1,50 m promjera 0,20 mm + 1,80 m promjera 0,16 mm + prvi krak 25 cm promjera 0,20 mm s penjačem + drugi krak 25 cm promjera 0,20 mm s buzzerom* + vršna muha opterećena nimfa.

Tehnika mokre muhe i nimfarenje

U odsutnosti vidljive aktivnosti na površini vode, ribolov mokrom muhom ili nimfom omogućuje pretraživanje međuslojeva vode. Svi klasični modeli daju dobre rezultate, no treba ipak ribe lokalizirati i odabrati pravu imitaciju u pravom trenutku ! Da bi se mogli prilagoditi u svim mogućim situacijama, neophodno je posjedovati nimfe različitog otežanja. U svakom slučaju savjetujemo redovito odmastiti predvez kako bismo omogućili muhama lako dostizanje odabrane dubine, te da struna ne sija na površini.

Jedna od tehnika koja se najčešće koristi u rezervoarima, posebice u Velikoj Britaniji gdje je ova metoda mušičarenja i rođena, jest takozvana “loch style” tehnika. Sastoji se od pretraživanja cijele površine rezervoara iz plovila, kojeg samo vjetar gura, uz pomoć niza od tri muhe koje treba sporo animirati pleteći strunu.

  


Za ribolov potezankom poželjno je koristiti poluplivajuću strunu (I-Intermediate) ili strunu s tonućim vrhom (FS-Floating Sinking).

Tehnika potezanke

Kod ribolova potezankom, ribič zabacuje muhu što je moguće dalje, pušta je da silazi manje ili više dugo i namotava strunu nizom povlačenja amplitude od 20 do 25 cm, koje zovemo “pulling”, isprekidanog stankama. Tijekom cijele te faze, prut je nisko postavljen, a vrh to bliži površini što je vjetar jači. Brza ili spora animacija, sve ovisi o aktivnosti ribe.

Pastrva često napada pri kraju namotavanja misleći da će joj plijen pobjeći pa je stoga ta zadnja faza vrlo važna, a zovemo je “lift”. No događa se da i buka koju potezanka stvara na površini pri padu u vodu, pobudi pozornost pastrve i prouzrokuje napad. U rezervoarima pastrve znaju narasti i do nekoliko kilograma. Nije razumno s relativno kratkim predvezom koristiti promjer manji od 0,16 mm.

    

Život se u rezervoaru, osobito ujesen i zimi, zasniva na onom što nazivamo termičkom stratifikacijom. Radi se o tri različita sloja vode, gornjeg čija temperatura varira često, od 0°C zimi do 25°C ljeti; dubokog sloja stalne temperature ; a između te dvije razine voda nalazi se sloj termokline gdje se temperatura mijenja vrlo brzo u nekoliko decimetara razmaka. Upravo se u tom sloju termokline pastrve najčešće kreću i upravo ih tu treba tražiti !

[Vidjeti arhive]

Prethodna

Prethodna   * ST: skraćenica od “Shooting Taper” ili leteća glava, naziva se i “running line”, vrsta mušičarske strune namijenjena za izbačaje na rekordne udaljenosti, više od 30 m, na velikim rijekama, jezerima i rezervoarima. Sastoji se od glave koja sačinjava prvih deset jardi strune, na koju se dovezuje tanka paralelna struna.
* TT: skraćenica od “Triangle Taper”, vrsta mušičarske strune najnovijeg datuma, osmišljene za ribolov na velikim udaljenostima, najčešće u rezervoarima, omogućuju delikatna fina postavljanja muhe.
* kironomi: kukci koji pripadaju obitelji bezopasnih komaraca chironomidae, veličine od 2 do 12 mm; u stadiju vodene ličinke poznati su pod nazivom vers de vas, a značajni su dio prehrane za mnoge ribe.
* buzzers: naziv koji se daje penjačima, odnosno umjetnim muhama koje oponašaju kukce iz porodice Chironomidae u njihovom podvodnom stadiju života u fazi penjanja prema površini.
 

Prethodna ...

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]