5 VRHUNSKIH VARALICA ZA PASTRVU

Pet varalica koje vam predlažemo, u više su nam navrata dokazale izvanrednu učinkovitost i to u najrazličitijim ribolovnim prilikama i gotovo na svim vrstama voda. Poželjno je ipak svaku od njih koristiti u pravom trenutku, na pravom mjestu i na pravilan način !


Zlatne ili bakrene pločice pokazuju se istovremeno privlačnim i dovoljno diskretnim da ne pobude opreznost divljih riba.

Leptir Aglia – Mepps

Ta poznata klasična varalica nije dobila ni najmanju boru od dana svoje pojave, pred pedeset godina. Jednako učinkovit danas kao i jučer, to je jedan od najpoluvalentnijih leptira koji se zahvaljujući svojoj rotacijskoj osovini stalno prilagođava snazi vodene struje. Usprkos svemu, najbolje rezultate daje u srednjim ili sporijim riječnim strujama.

Svojim kutom rotacije (60°), Aglia proizvodi pravilne i ujednačene vibracije, ali samo za vrijeme povlačenja, odnosno namotanja. Svaka stanka ili popuštanje najlona čini je nedjelotvornom. Prema brzini namatanja, ovaj leptir silazi (sporo namatanje) ili se diže prema površini (brzo namatanje) pa tako omogućuje pretraživanje različitih slojeva vode.

  


Za pretraživanje dubokih ribolovnih mjesta, dovoljno je usporiti brzinu namatanja pa da Panther Martin siđe blizu dna.

Leptir Panther Martin

Poznati crveni leptir Panther Martin prekriven žutim točkicama ne treba posebno hvaliti, na njegov račun idu tisuće pastrvi i to mu je najbolja reklama ! Nezamjenjiv je u dubokim zonama jačih vodenih struja.
Zahvaljujući pločici koja je direktno postavljena na osovinu, dobro radi kako za vrijeme silaska prema dnu, tako i za vrijeme dizanja prema površini, a čak se i pri vrlo sporoj brzini namatanja još uvijek brzo vrti.

Ovaj leptir omogućuje također, zahvaljujući značajnoj težini čak i kod manjih brojeva, dosta dugačka izbacivanja pa je tako prilagođen za ribolov na rijekama srednje veličine. Kad je zanošen u kružnom luku, možemo detaljno pročešljati sva ribolovna mjesta za koja smatramo da mogu kriti pastrve.

  


Leptir Flash Deep Runner postoji u tri veličine i šest boja, a svoje mogućnosti najbolje iskazuje s dosta tankim najlonom promjera 0,16 ili 0,18 mm.

Leptir Flash Deep Runner - Blue Fox

Ovaj je leptir jedan od najnovijih izuma tvrtke Blue Fox, ali se već dokazao kao jedna od najboljih varalica za ribolov pastrve. Izuzetna sposobnost ribolova u dubokim zonama, čak i kod malih brojeva, zahvaljujući kutu rotacije blizu osovine (30°), njegov izdužen oblik tijela i pločice čine ga zaista revolucionarnim.

Varirajući položaj vrha pruta kao i brzine vođenja, možemo Flash Deep Runner dovesti na željenu dubinu, a čak i pri maloj brzini namatanja ostaje atraktivan.
Njegova holografska prevlaka posebno je atraktivna kao i teaser* postavljen na trokrakoj udici, a koji je izrađen od miješano blještavih niti i isperaka iz pera pijetla.

  


Potezanka posjeduje značajne vizualne signale, oči, škrge, nijanse u bojama tijela ili trbuha, uzdužnu bočnu liniju... kako bi do i u najmanji detalj oponašala malog pijora.

Kombinirana varalica Aglia TW Streamer - Mepps

Ova je varalica, koja zapanjuje svojim realizmom, namijenjena prvenstveno većim pastrvama kako po svojoj veličini (12 cm je najveći model) tako i po općem izgledu (savršeno oponaša pijora).
Velike je vibracijske moći jer udružuje snažne udare mepsice Aglia s finim titranjem potezanke.

U ribolovnoj se akciji ova varalica kreće na vrlo prirodan način zahvaljujući potezanki koja je postavljena na gipkoj osovini. Najbolje ju je pustiti da sama pliva u riječnoj struji ispred mogućeg skloništa veće pastrve koja će rijetko odbiti tako primamljiv plijen...
Zahvaljujući svom savršenom izgledu, s ovom je varalicom moguće loviti jako sporo !

  


Tail Dancer je snabdjeven unutar tijela kuglicama s rezonantnom kutijom koje mu daju nezanemarivu privlačnu zvučnu moć, osobito u zatamnjenim vodama koje spriječavaju pastrvu da lako uoči svoj plijen.

Vobler Tail Dancer - Rapala

To je prvi vobler kod kojeg Rapala radikalno mijenja tradicionalni oblik svojih voblera i primjenjuje takozvani « banana » stil. Izuzetne je učinkovitosti za ribolov osobito opreznih pastrva. Plutajućeg tipa, no dubokoroneći, Tail Dancer može doseći maksimalnu dubinu od 4 do 5 metara. Efikasan je pri svim brzinama vođenja.

Glavna prednost ovog voblera je iznenađujuće ponašanje u ribolovnoj akciji. Pri vođenju, pliva na nepravilan način teturajući lijevo-desno. Svaka promjena smjera kretanja ima za posljedicu nagle i iznenadne pokrete koji često izazivaju žustar napad pastrve.

    

Kombinirane ili tandem varalice koje se sastoje od plastične ribice i leptira izvrsne su za ribolov naslijepo, za pretraživanje srednjih i velikih rijeka gdje je zanimljiva mjesta vrlo teško uočiti. U većini slučajeva omogućuju ulov kapitalnih pastrvi.

[Vidjeti arhive]

Prethodna

Prethodna   * teaser: riječ engleskog podrijetla koja se posebice koristi kod mušičarenja, a označava muhu čija je uloga privući pozornost i znatiželju pastrve te je potaknuti na napad.  

Prethodna ...

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]