KAKO IZABRATI PRAVU UDICU

Udica... prvi ili zadnji element sistema ? Za ribiča, to je zadnje što postavlja, za ribu, to je prvo što susreće. No jedno je sigurno: ishod njihova susreta uveliko ovisi o tom malenom komadiću metala !


Nije čudnovato da nam je katkada mamac odbijen zbog preteške udice. Sve bijele ribe se hrane usisavajući hranu, a što je udica teža to je za njih teže dohvatiti je.

Kod ribolova bijele ribe svaki je detalj važan! Zanemariti i podcijeniti kojeg od njih ubrzo se pokazuje kao fatalna greška. Nažalost, to je često slučaj s udicom ! I zaista, premalo važnosti pridajemo tom malenom elementu, svrstanom po nekima kao usputni pribor. A ipak ona drži mamac, nudi ga ribi, omogućuje da se ona zakvači, i posebice da je dugotrajno zadrži sve do njenog izvlačenja iz vode.

Koliko je ribolova promašeno zbog lošeg izbora udice ? Jer ako je premalena, riba se lako otkvači, ako je prevelika, riba se i ne obazire na ponuđeni mamac, ako je pak preteška, riba je preoprezna… Pa kako onda izabrati pravi model kada postoji toliko parametara o kojim valja voditi računa, veličina, oblik, drška, jezičak, težina… Izbor ovisi o samo dva kriterija: korištenom mamcu i traženoj ribi !

  


Boja udice treba odgovarati boji korištenog mamca: niklovana se koristi s kruhom, crvena s ver de vasom, zlatna sa zrnom kukuruza, crna sa sjemenkom konoplje, zelena s mahovinom, plava s glistom...

Veličina udice

Veličina mamca određuje i izbor udice po veličini. Mali mamac na velikoj bi udici bio preuočljiv, dok u suprotnom slučaju otkvačenja bi bila prebrojna. Veličine koje se najviše koriste pri ribolovu bijele ribe idu od broja 10 do broja 22.

Brojevi 24 i 26, najmanji, namijenjeni su poglavito natjecateljskom ribolovu i ribolovu kedera i ostale sitne riba, kao i za korištenje posebno osjetljivih mamaca kao što je fuj.

Brojevi 20 i 22 mogu nositi krvnog crva, žganac, mesni crvić, pinky. Sasvim su prilagođeni za ribe manjih i srednjih dimenzija.

Brojevi 16 i 18 omogućuju uspješno kvačenje lijepih primjeraka bodorki sa sjemenkama konoplje ili deverika s mamcima koji potpuno prekrivaju udicu, kao što su kasteri*, dva mesna crvića ili dva različita mamca miješano.

Brojevi 14, 12 i 10 savršeno odgovaraju za buket crva, kastera ili mesnih crvića kao i za nekoliko sjemenki ili kuglicu od krušne sredine. Koriste se za veće ribe.

Brojevi 8 i 6 se upotrebljavaju prije svega kada tražimo mrenu ili povećeg šarana. Mamci će tada biti komad sira ili krumpira, velika kuglica kruha, debeli crv (glista)...

  


Kako raste broj ribiča koji prakticiraju No kll (Ne ubij) sve više proizvođača nudi udice bez ili s mikro jezičkom. No moguće je također jednostavno kliještima zgnječiti jezičak na drški udice.

Debljina udice

Presjek metala koji služi za izradu udice je isto tako važan pri njenom izboru, jer o korištenom materijalu kao i njegovu promjeru ovisi otpornost udice kao i njena težina.
U pravilu, što je udica manja to je i laganija, no manje je otporna. Udice istog broja, no izrađene od različitog čelika (po sastavu, debljini…) znaju biti različite težine.

Po debljini, udice se raspoređuju u tri vrste: fine, srednje i snažne.
Fine udice su namijenjene za male brojeve, od 18 do 26 i za osjetljive mamce.
Srednje i snažne udice od broja 16 do 14 koriste se za veće, dakle i manje osjetljive mamce. Ove dvije veličine su znatno jače, kovane su ili niklovane.
Bez obzira na vrstu, uvijek je poželjno odabrati što je moguće finiju i laganiju udicu, ali istovremeno dovoljno čvrstu i otpornu !

  


U pravilu su udice tipa Crystal ravne i s dugom drškom, polu-zaobljene udice su ravne i srednje dužine drške, dok su zaobljene savinutog jezička u stranu i s kratkom drškom.

Savijenost ili luk udice

Prema širini i obliku luka, to jest dijela između jezička i drške, udice se raspoređuju u tri kategorije.
Crystal udice se najviše koriste za male veličine. Olakšavaju postavljanje osjetljivih mamaca kao što je krvni crv (ver de vase). Zahvaljujući postojećem kutu, mamac se postavlja točno ispod jezička.
Zaobljene udice su uvijek velikih dimenzija i namijenjene su za velike mamce, kukuruz, kruh, sir...
Polu-zaobljene udice između ovih dviju kategorija su najpolivalentnije. Zbog oblika svoje zakrivljenosti, polu-Crystal, polu-zaobljena, prilagođene su svim vrstama ribolova, a srednje veličine tamo gdje je moguće isprobati veliki broj različitih vrsti mamaca.

  


S udicama svinutog jezička* u stranu, na lijevo ili na desno, često većih dimenzija, riba se nabode sama u trenutku kada želi ispljunuti mamac.

Drška udice

Drška ili vrat udice je ravni metalni dio koji razdvaja luk od pločice ili ušice udice. Može biti dugačka, srednje duga, ili kratka.
Dugačka drška zgodna je za postavljanje mamca na malim udicama kao i otkvačivanje ribe s udice.
Kratka drška čini udicu diskretnijom, osobito pri većim veličinama. Pored toga, takva se vrsta udica rjeđe otvara pri borbi s velikom ribom.
Srednja drška omogućuje raznovrsni ribolov između dna i površine ili na dnu, kada se ugrizi usljeđuju, a svaki je drukčiji, kada iza deverike od jednog kilograma zagrize bodorka od samo nekoliko grama.

    

Tradicionalne udice s ravnim jezičkom se sve manje koriste zbog čestih otkvačivanja. Ipak ovaj tip jezička ostaje nezaobilazan kod udica malih dimenzija kao i pri lovu na uklije, krkuše i druge kedere. Za izvođenje brzog i preciznog kvačenja i na velikim udaljenostima, postoje udice nešto većih dimenzija, 12, 14, 16, koje su snabdjevene izlazećim ili ulazećim jezičkom već prema savijenosti, prema vani ili prema unutra.

[Vidjeti arhive]

Prethodna

Prethodna   * kaster : ili kukuljica predstavlja međustadij između mesnog crvića i muhe; veoma učinkovit za lov velikih riba s dna, služi za mamčenje, ali i sastavni je dio smjese za primamljivanje.
* udica svinutog jezička: kod ove vrste udica jezičak je svinut u stranu, odnosno njegova os nije paralelna s osi drške, torzija se javlja u razini luka; postoje i ravne udice kod kojih je jezičak paralelan s osi drške, osobito kod udica manje i srednje veličine.
 

Prethodna ...

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]