KAKO LOVITI NA ZAKRČENIM MJESTIMA

Najljepše ribe grabežljivice najčešće se kriju na najnepristupačnijim mjestima. No, postoje rješenja kako ih prevariti, čak i u tom podvodnom svijetu punom zapreka !


Veličina gumene varalice ovisi o traženoj grabežljivici : za grgeča se koriste varalice od 4 do 5 cm, za smuđa od 8 do 10 cm, a za štuku varalice od 12 do 15 cm obavezno s metalnim predvezom.

Manje više sve ribe grabežljivice u pravilu zaposjedaju ona mjesta koja ih mogu zaštititi od nepoželjnih pogleda : vodeno bilje, potonulo granje i slomljeno drveće, korijenje stabala uz obalu, kamenita i stjenovita dna... I rijetko kada izlaze iz svojih vodenih brloga, radije čekaju da se neka neoprezna ribica nađe u njihovom vidokrugu

Mnogi blinkeraši znaju gdje se precizno nalaze ova skloništa, međutim malo ih je koji ih ozbiljno istraže. Većina ih se ograniči na nekoliko bacanja oko zakrčenog mjesta na razumnoj udaljenosti i to je sve ! Radi li se o vobleru, istina je, glede cijene, da je strah od zakvačivanja i pucanja opravdan. No, radi li se o gumenim varalicama, sve su smjelosti dozvoljene ! A ukoliko ih se uz to naoruža s odgovarajućim sistemima, u odnosu na mjesto ribolova i njegovu zakrčenost, bez ikakve sumnje, uspjeh je zagarantiran !

  


Gumene varalice poput Mean Dude su najprikladnije jer dozvoljavaju polagano vođenje s učestalim ubrzanjima.

Vodeno bilje

U zagrijanim ljetnim vodama, vodena trava i ostalo bilje igraju više značajnjih uloga. Prije svega sinonim su hladovine za kojom za vrijeme ljetnih vrućina tragaju sve ribe grabežljivice. Uz to, biljke proizvode kisik kojeg je u tom razdoblju u vodi sve manje i manje. A da i ne govorimo o nesicrpnom izvoru hrane, ličinkama, kukcima… koji neodoljivo privlače sve ciprinide*. I na koncu, što se tiče kamuflaže, vodena vegetacija savršeno odgovara svim grabežljivcama da se u njoj pritaje i prođu neopaženo !

Teksaški blinkeraši odavno su otkrili kako loviti u tim travnatim zonama. Naime izmislili su takozvani teksaški sistem kod kojeg je jezičak udice zaboden u tijelo gumene varalice koja na taj način može proći i kroz najgušće biljke, a da se u njih ne zakvači.

  


Kod ovog sistema vođenja se odvija na okomitom planu. Potrebno je neprestano smjenjivati faze brzog povlačenja i spuštanja sa zategnutom strunom.

Mrtvo granje i potonulo drveće

Svake godine, usljed jesenjih kiša i povećanog vodostaja, u rijekama se na određenim mjestima nagomila mrtvo granje, ponekad se neko slomljeno stablo zaglavi na dnu i spriječi normalan protok struje. Čim se situacija stabilizira, sva ova mjesta neizbježno okupiraju ribe grabežljivice. Sličan je slučaj i u nekim akumulacijskim jezerima. Dno je često prekriveno brojnim stablima koja nisu bila posječena prije nego što se jezero napunilo vodom.

U takvim prilikama, najbolje je rješenje običan twister kojeg se postavi na udicu s ušicom, dugog vrata, broj 3.0 do 5.0. koja se omota oko tijela varalice. Ovisno o dubini blinkanja, može se brzo i jednostavno dodati par namotaja ili pak odmotati komadić žice. U svakom slučaju, poželjno je da varalica bude što je moguće laganija, kako bi se za vrijeme svakog zastoja polako spuštala između prepreka, poput potonulog lista.

  


Vođenje se sastoji od uzastopnih spuštanja, zastoja od nekoliko sekundi kada varalica dotakne dno, te brzih povlačenja.

Kamenito dno

Manje više u svim vodama postoje mjesta gdje je dno puno kamenja i stijena. Bilo da se radi o ljudskim konstrukcijama kao što su podupirači mostova ojačani betonskim blokovima, srušeni zidići, stare brane... ili o posljedicama prirodnih nepogoda, u svakom slučaju rizik kvačenja ili još gore, pucanja strune je ogroman.

Ništa bolje u takvim prilikama od takozvanog pucajućeg sistema. Na kopču koja klizi po najlonu iz kotura, zakvačen je tanak najlon (0,14 mm) na kojem je postavljeno nekoliko manjih olova. Dođe li do kvačenja, najlon s olovom će puknuti prvi i tako dozvoliti da se spasi ostatak sistema.
Predvez dužine od jedno metar i pol nosi dugu udicu s ušicom, broj 3.0 do 5.0 na koju je postavljena gumena varalica, u ovom slučaju imitacija ribice (Sandra).

  


Kada se lovi na zakrčenim mjestima, od pruta pa do kopče, svaki element pribora mora biti iznimno čvrst, najlon izvrsne kakvoće u promjeru od 0,30 mm, a udice se moraju redovito provjeriti i po potrebi naoštriti.

Tišina, peca se !

Ribe su... poput ljudi, naviknu se na sve ! U vodama koje se nalaze u blizini ceste ili usred grada, buka im ne predstavlja nikakav problem, odavno su se naučile s njom živjeti. Naprotiv, u mirnim vodama s brojnim zakrčenim mjestima, u pravilu se malo ribiča upušta u avanturu. U tom svijetu tišine i najmanja sumnjiva vibracija dovoljnja je pa da ribe naglo izgube apetit. Diskretan pristup je dakle neophodan ! Sve kretnje i pokreti moraju biti savršeno odmjereni kako ništa, bas ništa ne bi upozorilo ribe grabežljivice na opasnost.

    

Često se dogodi nakon kontriranja i za vrijeme umaranja, da zakvačena riba potraži spas u svom utočištu. Zakvači li se ili zaglavi u nekoj zapreci, ničemu ne služi povlačiti, moglo bi samo doći do pucanja. Bolje je osloboditi najlon iz role i malo pričekati. Misleći da je slobodna, riba će se poslije nekoliko trenutaka sama pomaknuti.

[Vidjeti arhive]

Prethodna

Prethodna   * ciprinide: nazivaju se i bijele ribe, obitelj slatkovodnih riba koja uključuje brojne poznate vrste, zastupljene u sporim vodama kao što su bodorka, deverika, šaran, linjak... ili tekućicama kao krkuša, klenić, klen, mrena...  

Prethodna ...

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]