MALI KORACI DO VELIKOG USPJEHA

Dva ribiča love istu ribu, na istom mjestu, jedan pored drugoga. Koriste isti pribor, iste smjese i isti mamac. Jedan vadi ribu za ribom, drugi beznadno čeka griz...


Dugi direkt prut se stavi na koljeno. Sprijeda se drži s lijevom rukom koja određuje smjer kretnji, lijevo - desno. Straga, rub se uhvati s desnom rukom koja služi poput poluge za dizanje i spuštanje, gore – dolje, ili za kontriranje.

U ribolovu bijele ribe, savršen sklad malih ali temeljnih kretnji, koje individualno mogu izgledati sasvim beznačajno i te kako utječu na rezultat. Upravo se u njima krije osnovna razlika između velikih šampiona i malih ribiča !
Čim si omoguće vrhunski pribor, brojni ribiči se poistovjete s prvacima... Kao da riba vidi prut ! A kad ga i vidi, prekasno je, jer je uhvaćena ! Naravno da je materijal važan, no prvenstveno za ribolovca ! Puno je lakše pecati s prutom teškim nekoliko stotina grama negoli kilogram !
Od 1980. direkt prutovi su se počeli produživati da bi dosegli danas dužinu od 17 metara. Stavimo na stranu natjecanja. Za nas « obične ribiče » nije li jednostavnije na toj udaljenosti loviti s engleskom tehnikom u stajaćim vodama ili bolognese ako se radi o rijekama.

Ista je stvar sa smjesama za primamljivanje ! Koliko ih samo smatra da rezultat ovisi isključivo o « čarobnom receptu » !
Primamiti je neophodno da bi se riba privukla. No glede vrsta brašna, bolje je dobro poznavati traženu ribu, njene karakteristike i slabosti, mjesta obitavanja. Bolje je znati pogoditi pravi način primamljivanja ovisno o uvjetima ribolova negoli naučiti napamet kataloge proizvođača ! Uostalom ne zaboravimo da je velika većina ponuđenih mješavina na tržištu izum velikih šampiona, dakle predviđena za natjecanja ! No, možemo li s Formulom 1 pobijediti u trci « Pariz – Dakar » ?

  


Poželjno je kod svakog izlaska u ribolov smjestiti se uvijek na isti način, staviti svaku stvar uvijek na isto mjesto i nadohvat ruke…

Mjerenje dubine

Dubina se mjeri prije svega da bi se dobila precizna slika dna. Mjerenje se započinje od obale, postepeno se udaljujući, pola metra po pola metra, do krajnje dužine pruta. Ispita se zatim zona tri, četiri metra s lijeve strane, te isto toliko s desne, uvijek s malim skokovima od pola metra. Po završetku tog prvog stadija, može se ocijeniti s preciznošću kako izgleda dno, postoje li ikakve zapreke, grane, kamenja, podvodna trava...

Tek tada treba se definitivno odlučiti o udaljenosti i mjestu na kojem će se loviti. Potrebno je osigurati uvijek isti smjer bacanja uzimajući neko stablo, stup, zvonik crkve kao orijentir. Započinje tada druga faza mjerenja koja će omogućiti da se odredi dubina ribolova, odnosno na kojoj udaljenosti od plovka će se nalaziti mamac. Za svo vrijeme mjerenja dubine, najlon mora stvarati s prutom kut od 90°.

  


Loši i teško uočljivi grizovi često su posljedica neodgovarajućeg otežavanja sistema. Dovoljno je ponakad neznatno udaljiti od udice pokazatelj griza, pa da se mamac slobodnije kreće i dozvoli ribi da ga lakše uzme.

Bacanje sistema

Da bi se uspjelo s preciznošću baciti sistem uvijek na isto mjesto, neophodno je držiti se orijentira na suprotnoj strani, te bacati uvijek s istog položaja, najbolje ispred sjedala. Kod engleske tehnike gdje treba ići i na dvadesetak metara udaljenosti, može se označiti najlon vodootpornim flomastrom ili ga zakvačiti na kalemu kotura.
Da bi se izbjeglo da se u zraku struna zapetlja i padne u vodu prebučno, pokreti moraju biti odmjereni. Prut se uspravi i bilo da se baca iza glave ili sa strane, uvijek se treba pričekati da se najlon u potpunosti umiri prije nego što se zamahne.

U svakom slučaju, najvažnije je ostati pozoran za vrijeme dok se sistem spušta prema dnu. Često se događa da riba zagrize mamac upravo u tom trenutku. Na najmanje sumnjivo ponašanje plovka, mora se kontrirati. Neki to rade sistematski, prije nego se plovak ispravi što im dozvoljava da uštede par sekundi.
Ukoliko se kod bacanja sistema nikako ne uspijeva pronaći mjesto na koje su kugle pale, može se prije primamljivanja dodati u smjesu 10 grama smrvljene i ispržene konoplje na 100 grama mješavine. Tako pripravljena konoplja koju u ostalom sve ribe izuzetno cijene, sadrži sastojke koji uzrokuju bljeskanje i prštanje na površini vode...

  


U ribolovu s direktašom* u mirnim vodama, primamljivanje se vrši nakon što se izbaci sistem i držeći prut u ruci, u zoni koja se nalazi od 50 cm do jednog metra ispred plovka.

Vođenje najlona

Ne dolazi u obzir prepustiti najlon samom sebi ! Kakvi god bili vremenski uvjeti, kiša, vjetar, i vrsta vode, stajaćica, rijeka, dio najlona između vrha pruta i plovka mora uvijek biti « mekano » zategnut. Što to znači ?
Ukoliko je prenapet, stalno se koči slobodno kretanje plovka, odnosno mamca. Rezulatat : riba loše grize jer se « žrtva » sumnjivo ponaša.

Ako je najlon premlohav, odnosno ako ga ima previše u ili na vodi, nikakve koristi od kontriranja ! Čak i ako se napravi kretnja od metar i više, udica se neće niti pomaknuti. Ovo posebice važi za englesku tehniku, kada se lovi na velikoj udaljenosti. Rezultat : riba se osjeti na udici, ali je se ne uspijeva zakvačiti !
Trebalo bi dakle između ove dvije krajnosti pronaći zlatnu sredinu !

  


Uslijedi li kontriranje u pravom trenutku, u 99% slučajeva riba je zakvačena na rubu usta, te ju je lako i brzo osloboditi. Značajan detalj za one koji oslobađaju ulove nakon završetka ribolova !

Kontriranje i borba

Od trenutka kada se uoči griz pa do kontriranja, ima se samo nekoliko stotinki sekunde da se kontrira! Ukoliko se zategne prerano, može se uplašiti ribu ! Ukoliko se kontrira prekasno, riba se ili izgubi ili joj se udica nađe tako duboko u grlu da se provede pola sata dok se ne izvadi.
Kontriranje ovisi i o lovljenoj ribi. Pokret mora biti spontan lovi li se mala uklija, promišljen ako se radi o linjaku čiji griz može trajati više minuta, krajnje precizan s direkt prutom kada se obraća bodorki koja kao da se igra s mamcem prije nego ga uhvati…

Kada je konačno riba zakvačena, ako je mala, naravno odmah se izvadi jednostavnim podizanjem pruta. Ako je pak veća, poželjno je prije svega udaljiti je s mjesta ribolova, da ne bi upozorila druge ribe na opasnost. Prije nego što je se stavi u podmetač, treba je umoriti na dobroj udaljenosti od obale da se ne bi našla u travi ili drugim zaprekama. S druge strane, ne smije se nepotrebno produžavati borba, jer bi se moglo nakon svih učinjenih napora na kraju ribu izgubiti !

    

Poslužiti se mrežom podmetačem da bi izvadili iz vode malu ribu može izgledati smiješno ! Međutim ako nije dobro zakvačena, to je jedino rješenje ! Prije stavljanja ribe u podmetač, potrebno je njegov mrežasti dio uroniti u vodu i prije podizanja pričekati da riba u cijelosti u njega uđe. Ako se nema podmetač, samo se male ribe mogu bez straha izvaditi iz vode podižući ih. Za ostale bolje je sagnuti se i uhvatiti ih u ruku u vodi. Premda se mogu činiti lagane, ne smije se zaboraviti da svaka riba teži puno lakše u vodi nego u zraku.

[Vidjeti arhive]

Prethodna

Prethodna   * direktaš : zvan i direkt prut ili prut na sastavljanje, je prut sastavljen od više dijelova koji ulaze jedan u drugi; koristi se kada je dubina ribolovne zone puno manja od dužine pruta.  

Prethodna ...

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]