KAKO SE SNAĆI MEĐU PLOVCIMA

Postoji idealan plovak za svaku situaciju, samo nekoliko jednostavnih kriterija pružaju mogućnost odabira među stotinama modela...


Prema vrsti vode, jačini vjetra, udaljenosti i dubini ribolova, lovljenoj ribi, korištenom mamcu... razlikuje se i idealni model plovka.

Plovak je jedan od osnovnih elemenata sistema, a funkcije su mu brojne. Prva je signalizacija grizova. Zahvaljujući svojoj osjetljivosti, on mora prenijeti i njamanji napad ribe. Plovak treba također podržavati olova i održavati mamac na željenoj dubini. Mora omogućiti savršeno ponašanje sistema i osigurati mu dobru stabilnost po bilo kakvim vremenskim uvjetima, jak vjetar, brz protok vode, porast vodostaja… Konačno treba pružati minimalni otpor ribi, kako bi mogla lako uzeti mamac i povući plovak, a da pri tom ne osjeti zamku.

  


Plovci izduženog, cilindričnog oblika

Oblik

Prvi kriterij koji će nas voditi u izboru plovka je njegov oblik. On prvenstveno ovisi o vrsti vode. Premda postoje brojne varijante, mogu se svi svrstati u tri grupe.

Plovci izduženog, cilindričnog oblika
Riječ je o duguljastim plovcima malenog promjera. Vrlo stabilni, duboko prodiru u vodu i pri najmanjem grizu. Namijenjeni su ribolovu na površini ili na plivasu, u ribnjacima, malenim jezerima, kanalima, sporim rijekama. Savršeno odgovaraju za korištenje mamaca poput žganaca (posebice u manjim veličinama za ukliju i kedere) ili sjemenki konoplje (ribolov bodorke s direktašom*) jer zahvaljujući iznimnoj osjetljivosti signaliziraju i najmanji trzaj što omogućava da ribič reagira u nekoliko desetinki sekunde.

Plovci zdepastog oblika
Obično u obliku kruške, masline, kugle... ti plovci imaju veliki oslonac na vodi, prilagođeni su velikim rijekama gdjegod su struje jake. Podnose veoma teška olova kako bi se brzo spustili blizu dna.

Plovci u obliku kapljice vode
Ovi su plovci najšire namjene i s iznimkom veoma jakih struja, mogu se koristiti u svim vrstama voda. Dobrog ponašanja pri vjetru i veoma stabilni na valovima, preporučuju se za ribolov zahtjevne ribe kao i detekciju takozvanih grizova na podizanje ili sporih grizova.

  


Plovci zdepastog oblika

Nosivost plovka

Izražava se u gramima ili desetinkama grama, a odgovara masi olova koju treba postaviti na sistem radi kompenzacije plovnosti plovka. Za odabir najbolje nosivosti, treba voditi računa o tri parametra.
Prvi je vrsta vode. U velikim rijekama i pri jakim strujama, neophodno je da sistem brzo tone, nameće se dakle korištenje plovka velike nosivosti, od 2 do 20 g. Naprotiv, lovi li se na malim jezerima i kanalima, plovak nosivosti od 0,20 do 2 g sasvim je dovoljan.
Drugi je parametar dubina ribolovnog mjesta : što je dublje, tim više treba loviti s težim sistemom.
Treći je parametar sloj vode u kojem se lovi. Kada se ribe nalaze na različitim razinama (između dviju voda), poželjno je koristiti lagani sistem kako bi lovio za sve vrijeme spuštanja mamca na željenu dubinu. No, što se ribe više hrane po dnu, tim se brže valja spuštati, znači loviti težim sistemom.

  


Plovci u obliku kapljice

Stabilizator

Uloga stabilizatora je osigurati stabilnost plovka. Što je teži, brže se plovak ispravlja. Što je duži, to je stabilniji na valovima ili pri jakom vjetru. Stabilizator može biti izrađen od metala, staklenih vlakana, bambusa, plastike ili karbona. Dužine je u pravilu od 1 do 25 cm.
Ako je plovak malen, a ima vrlo dugačak i težak metalni stabilizator, broj će olovnica na sistemu biti malen. Premda će se plovak vrlo brzo ispraviti, sistem će pak polagano loviti pri silasku. Suprotno tome, veliki plovak s malim stabilizatorom od balze na primjer, dugo će se ispravljati, ali će mamac brzo sići do dna zahvaljujući velikom broju postavljenih olovnica na sistemu.

  


Koju boju antene izabrati je pitanje ukusa, ali osobito svjetlosnih prilika. U nedoumici najbolje je odabrati dvobojnu crevno-žutu fluorescentnu antenu ili koristiti plovke sa zamjenjivom antenom.

Antena

Glavna je svrha antene da plovak bude vidljiv. Materijal od kojeg je izrađena uveliko utječe na njeno ponašanje.
Metalna antena brzo tone i pri najmanjem ugrizu, pod uvjetom da je plovak savršeno uravnotežen, odnosno opterećen. Glavni joj je nedostatak slaba vidljivost osobito pri velikim udaljenostima. Ova vrsta antene preporuča se za ribolov na stajaćicama, blizu obale.
Plastična antena u pravilu je većeg promjera i posjeduje rezervu plovnosti. Idealna je za ribolov direkt prutom na rijekama. Antena može biti izrađena od istog materijala kao i plovak, od balze, drveta, trske, karbona... Kratka i zdepasta, ova se antena pokazala najboljom za ribolov na dnu, na velikim i manjim rijekama.
Šuplja antena olakšava vidljivost jer je velikog promjera, a pri tome nije ni preteška ni neosjetljiva. Nezamijenjiva je za ribolov na većim udaljenostima.

    

Tijelo može biti izrađeno od najraznovrsnijih materijala, no najvažnije je da plovak bude lagan, nepropusan i otporan na udarce i učestalo korištenje. Velika prednost suvremenih materijala, balze, umjetne spužve, stiropora ili pak purpjene, jest u tome što pružaju mogućnost izrade sve različitijih oblika, no istovremeno omogućuju da se svi plovci izbace u “industrijskoj seriji”, odnosno da svi budu savršeno identični. Rijetko se dogodi kao nekad u prošlosti, da plovak nije centriran ili da ispuca lak kojim je prelakiran. Danas korištene boje spriječavaju kapilarno prodiranje, te olakšavaju “klizanje” plovka u vodenoj masi.

[Vidjeti arhive]

Prethodna

Prethodna   * direktaš : zvan i direkt prut ili prut na sastavljanje, je prut sastavljen od više dijelova koji ulaze jedan u drugi; koristi se kada je dubina ribolovne zone puno manja od dužine pruta.  

Prethodna ...

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]