TAJNE PRIMAMLJIVANJA

Mnogi misle da u ribolovu bijele ribe uspjeh počiva isključivo u hrani za primamljivanje, u nekom tajnom receptu ili čudotvornoj komponenti... Nesumnjivo je da je hrana od velike važnosti, no rezultat ovisi prije svega o načinu na koji se primamljuje !


Za sitnu ribu kao što su uklije, crvenperke, bodorkice, klenići… koje u pravilu žive između dna i površine, najbolje odgovara stalno primamljivanje (rappel) jer na taj način hrana « djeluje » u svim slojevima

Primamljivanje služi prije svega da bi se privukla željena riba i zadržala na izabranom mjestu za svo vrijeme dok traje partija ribolova. Primamiti u stvari znači « postaviti stol », no ne bilo gdje, već na nekom mjestu prolaza gdje se ribe u pravilu svakodnevno kreću u potrazi za hranom ! Uspiju li pronaći primamljenu zonu, bez ikakve sumnje će se zustaviti i u noj ostati sve dok imaju što jesti. No čim hrane nestane, neizbježno će je napustiti !

U hladnim zimskim vodama, hrane je u vodi vrlo malo, ribe uglavnom štede energiju i kreću se što je manje moguće. Vrijeme probave puno je duže nego što je to slučaj ljeti kada se sve bacaju u potragu za proteinima i kalorijama. Logički, ribolov je puno lakši i rezultati puno bolji kada su ribe aktivne.
Ni kod primamljivanja dakle ne postoji nikakvo jedinstveno rješenje vać se ribič mora neprestance prilagođivati kako tražnoj ribi, tako i godišnjem dobu, vremenskim prilikama, vrsti vode u kojoj lovi...

  


U vodama s muljevitim dnom poželjno je dodati u hranu, u posljednjem trenutku prije formiranja kugli, od 10 do 15% krupnih bijelih krušnih mrvica*, tako olakšane kugle neće se zaglibiti u mulj.

Masivno primamljivanje

Ovaj način hranjenja najviše odgovara za ribolov na dubokim mjestima, s tvrdim dnom, u svim vodama bez velike struje. Sastoji se u tome da se baci, isključivo na početku partije ribolova, od 5 do 15 kugli veličine naranče. Cilj je okupiti veliku dubinsku ribu kao sto je šaran, linjak, velika deverika... Budući da se kugle bacaju samo jednom, preciznost je od iznimne važnosti. Izvanredno, ukoliko se uistinu primami puno ribe, moguće je s vremena na vrijeme baciti par čistih mesnih crvića ili nekoliko zrna žitarica.
Tajna ovog primamljivanja krije se u načinu na koji se stišću kugle. Naime jedna trećina kugli je tako čvrsto stisnuta da im treba više sati prije nego što se u cijelosti raspadnu, druga trećina malo slabije, dok je treća stisnuta jedva toliko da kugle dodu čitave na dno, u pravilu se potom raspadnu. No kakva god bila njihova čvrstina, sve kugle moraju biti iste veličine, inače ih je nemoguće sve baciti s istom preciznošću.

Postoje dva rizika kod ovog primamljivanja : da se baci previše hrane i brzo zasiti ionako mali broj riba prisutan u primamljenoj zoni ili pak da se baci nedovoljno hrane i da u tom slučaju ribe brzo pojedu sve što nađu i još brže nestanu ostavljajući mjesto hranjenja potpuno praznim. Da bi se barem donekle dobila slika o onome što se zbiljski događa na dnu, korisno je isprobati jednu kuglu u plićaku de se vidi koliko joj treba vremena prije nego što se potpuno raspadne.
Kod masivnog hranjenja, strpljenje je najbolji put do uspjeha. Jer nakon što se primami, ne preostaje ništa drugo do loviti i čekati... Što je tu je, više se ništa ne može učiniti. Upravo je to i jedina mana ovog primamljivanja : svaka greška je fatalna !

  


Da bi hrana za stalno primamljivanje zadržala cijeli dan isti postotak vlažnosti i sve svoje mehaničke karakteristike, potrebno ju je unaprijed navlažiti i pohraniti u nekoj plastičnoj kutiji s poklopcem.

Stalno primamljivanje ili rappel

Ovaj tip primamljivanja odgovara u većini voda jer dozvoljava da se u bilo kojem trenutku hranjenje prilagodi promjenljivom ponašanju riba. No posebice je prilagođen ribolovu u kanalima s povećanim vodenim prometom, kao i u rijekama s jakom strujom.
Za razliku od masivnog, kod ovog se primamljivanja hrana baca u ujednačenom ritmu tijekom cijelog ribolova. Kugle su prilično male, veličine većeg oraha. Ovisno o broju grizova, određuje se broj mamaca koje treba dodati u svaku od kuglica. Što je više riba, više treba i mamaca. Naprotiv, ukoliko se broj ugriza smanjuje, ritam primamljivanja ostaje isti, samo svaka kuglica sadrži manje mamaca.

S ovom vrstom hranjenja uvijek je moguće ispraviti pogrešku ! Ukoliko se grizovi prorijede, dovoljno je umanjiti kuglice zadržavajući istovremeno isti ritam bacanja. Mijenjajući jačinu stiskanja, moguće je brzo i jednostavno utjecati na brzinu raspadanja. Glavna mana jest što ribič mora satima ostati krajnje usredotočen i uvijek bacati kuglice na isto mjesto i s istim tempom ! U protivnom, ubrza li ritam, ribe će se približiti izvoru hrane (popeti prema površini), uspori li ga, pred nedostatkom hrane ribe će se razbježati. U takvoj situaciji, najbolje je u potpunosti prekinuti primamljivanje jedno petnaestak minuta, a zatim sve početi ispočetka ! Najvažnije je da se ribe neprestance natječu za svaku česticu hrane, stoga im uvijek treba dati manje nego sto mogu pojesti !

  


Buka koja se stvara uslijed bacanja kugli u vodu, neodoljivo privlači neke ribe poput deverike, druge se pak odmah razbježe, linjak na primjer.

Polumasovno primamljivanje s dohranjivanjem

Ova kombinacija nema premca kadgod je ribolov iznimno težak, primjerice u hladnim vodama, kada ribe nisu aktivne, kada ih je jako malo u ribolovnoj zoni ili kada su iznimno oprezne.
Ova strategija zapravo ujedinjuje dva prethodna načina primamljivanja. Započinje se s puno manjim brojem kugli nego što je to slučaj kod masovnog, najčešće 3 do 4, sastavljene od siromašnih brašna. Zatim se nastavlja s dohranjivanjem koje se vrši s malim kuglicama, ovisno o broju riba koje se skupe na izabranom mjestu. Glede mamaca, dodaju se jedino u kuglice za dohranjivanje.

Ova vrsta primamljivanja uveliko smanjuje rizik neuspjeha, pod uvjetom da dohranjivanje bude diskretno. Ritam bacanja kuglica ovisi isključivo o broju i aktivnosti riba : puno grizova, puno kuglica, malo grizova malo kuglica ! Ukoliko nema ni jednog griza, nema ni dohranjivanja !

  


Korisno je prosijati s vremena na vrijeme mesne crviće da bi se odstranili mrtvi, a zatim one u dobrom stanju « odmastiti » uz pomoć kukuruznog brašna da brže tonu.

Primamljivanje s čistim mamcima

Kod ove primame, redovno se bacaju, ručno ili uz pomoć praćke, samo čisti mamci, u pravilu isti oni koji se postavljaju na udicu. U toplim vodama najčešće se radi o zrnima raznoraznih žitarica, kukuruz, žito, konoplja…, dok u hladnim bolje odgovaraju životinjski mamci, mesni crvi, kasteri*, pinkiji*….
Od svih primamljivanja ovo je najdiskretnije i koristi se isključivo kod poglavito opreznih riba. Medu brojnim prednostima, izdvojimo mogućnost da se po potrebi brzo i lako promijeni mjesto hranjenja, dovoljno je izbaciti mamce malo dalje ili malo bliže od početne zone. Ono omogućuje i da se ribe premjeste s jedne dubine na drugu : baci li se svaku minutu 20 mamaca, riba će se zadržati na dnu. Pošalje li se naprotiv 10 mamaca svako pola minute, ribe će se progresivno « odlijepiti » od dna i zauzeti položaj izmedu dvije vode.

Kada se želi izabrati ljepšu ribu, bodorke na primjer, to je jedino rješenje da se oslobodi američkog soma ! U riječnim vodama, ništa bolje od čistih mamaca pa de se kao čarobnim štapićem privuče klen ! U malim jezerima, barama, ribnjacima... gdjegod ima linjaka i šarana, a dno je muljevito, jedino ovo primamljivanje dozvoljava da ih se okupi i dugotrajno zadrži na željenom mjestu !
Jedini problem je što su neophodni solidni živci, jer je često potrebno čekati i više sati prije nego što se pojavi prvi ugriz !

    

S primamljivanjem sve je moguće. Na primjer naviknuti ribu da jede hranu koja joj je potuno nepoznata jer ne postoji u njenom elementu. Tako šaran može postati ovisnik o bojilima s ukusom jagode, banane, čokolade… Jednako tako, moguće je ribu naviknuti da se iz dana u dan dođe hraniti na isto mjesto i čak uvijek u isto vrijeme ! To se postiže na način da se otprilike tjedan dana prije ribolova, svakodnevno primami željena riba. Primjerice, za linjaka je najbolje masovno primamiti kasno navečer, za bodorku bolje je baciti svako jutro nekoliko šaka čiste konoplje...

[Vidjeti arhive]

Prethodna

Prethodna   * bijele krušne mrvice: dobivaju se mljevenjem suhog hruha bez kore, ljepljivog su karaktera i namočene uveliko bubre, koriste se u hranama za ribolov na dnu.
* pinky: vrlo aktivan mali mesni crvić, koristi se za mamčenje i dodaje u hranu, može zamijeniti fuj.
* kaster: ili kukuljica predstavlja međustadij između mesnog crvića i muhe; veoma učinkovit za lov velikih riba s dna, postavlja se na udicu, ali i sastavni je dio smjese za primamljivanje.
 

Prethodna ...

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]