ROD POD, SIGNALIZATORI GRIZA, SVINGERI

Stalak za prutove opremljen svingerima i elektronskim signalizatorima griza sastavni je dio suvremene šaranske opreme. Pronađite nekoliko savjeta kao pripomoć pri izboru kvalitetnih i pouzdanih modela, potpuno prilagođenih vašim potrebama !


Četveronožni rod pod je najstabilniji i osigurava pouzdano postavljanje čak i pri većim nagibima.

Teško je zamisliti danas ribolov šarana bez stalka za prutove poznatijeg pod imenom rod pod, snabdjevenog elektronskim signalizatorima griza i takozvanim svingerima. Pa ipak, sjetimo se da su prije pojave suvremenih tehnika šaranaši običavali postavljati prutove na dosta velikim udaljenostima jedan od drugoga, nekoliko metara pa čak i desetak metara. Takav je raspored imao za cilj pokrivanje značajne površine ribolovnog mjesta, ali i izbjegavanje zapetljavanja sistema kod borbe s ribama. No, takav je sustav imao i svoje nedostatke kao što je, kod naglog bijega šarana nakon uzimanja mamca, pražnjenje kotura prije negoli smo se mogli dočepati pruta...

Suvremena oprema ima brojne prednosti jer sada proizvođači vode računa o zahtjevima šaranaša koji sve više putuju, mijenjajući često mjesta ribolova, i nalazeći se u najrazličitijim ribolovnim situacijama. Suvremeni šaranaši traže laganu i učinkovitu opremu koja se postavlja brzo i na jednostavan način, te pruža mogućnost prilagođavanja bilo kakvom terenu i uspješan ribolov na svim vodama.

  

 

Rod pod

Rod pod, naziva se također stalak, oslonac ili nosač prutova, omogućuje da se na njega oslone 3 do 4 pruta na nekoliko centimetara udaljenosti, čime je olakšan njihov nadzor i omogućena brža reakcija u slučaju griza.
Većina današnjih rod podova najčešće su izrađeni od aluminija ili nehrđajućeg čelika, a sastoje se od podesivih dijelova po visini, dužini i širini, a svi modeli signalizatora griza mogu se na njih lako i brzo prilagoditi.

Izbor rod-poda ovisi poglavito o uvjetima ribolova u kojima najčešće lovite. Jasno je da su vam , ako često mijenjate mjesto ribolova, a lovite kako na rijekama tako i na jezerima, potrebni praktični modeli, ali čvrsti, savršeno stabilni i prilagodivi svakom terenu. Naprotiv, ako često lovite na istom mjestu i najjednostavniji će vam model sasvim odgovarati.

Morate također voditi računa o težini prutova i kotura koji se, jednom postavljeni, moraju oslanjati na rod-pod na siguran i stabilan način bez rizika pada pri najmanjem pokretu.
Ako ste zaljubljenik lijepe mehanike, izrada i estetika bit će vam najvažniji kriterij. Za velike putnike postoje modularni modeli pomoću kojih možete postaviti četiri pruta zajedno ili dva po dva.

  


Težinu svingera treba prilagoditi uvjetima ribolova. Prema vrsti modela možemo povećati ili smanjiti opterećenje ili pak premjestiti klizni uteg da promijenimo inerciju.

Svingeri

Indikatori griza, obično nazivani svingeri od engleskog swinger, osiguravaju u svim uvjetima normalnu napetost najlona odnosno sistema. Druga im je zadaća ukazivati na griz bilo da je riječ o diskretnom povlačenju ili jačem potezanju.
Svaki prut treba biti snabdjeven s vlastitim svingerom koji, bez obzira na odabrani model, mora biti postavljen između kotura i početne vodilice. Idealan položaj svingera je okomiti, na pola puta između pruta i tla, što omogućuje da se lako uoči i podizanje i spuštanje.

Izaberite svingere različitih boja kako biste brzo i sa sigurnošću mogli u tren oka utvrditi na kojem prutu je došlo do griza.
Pri postavljanju i podešavanju svingera redovito provjerite da li se najlon automatski oslobađa. Postavite ih sve na istu visinu i poravnajte kako biste, jednim pogledom i putem usporedbe, brzo utvrdili i najmanji pokret i pomicanje jednog od njih.

Snaga vodene struje i vjetra, ali i udaljenost ribolova mogu vas natjerati da promijenite opterećenje svingera dodajući ili mijenjajući klizni uteg, kako biste održali optimalnu napetost najlona. U nekim drugim prilikama trebat će možda smanjiti opterećenje, no u svakom slučaju uvijek pokušate loviti s najmanjom težinom.

  


Signalizator griza mora biti savršeno nepropusan u slučaju vremenske nepogode, mora trošiti malo energije da ostane dugo uključen bez potrebe čestog mijenjanja baterija.

Elektronski signalizatori griza

Elektronski signalizatori griza ili detektori ne zamjenjuju svingere, već su zvučni i vizualni dodatak posebno zanimljiv za noćni ribolov. Elektronički uređaj radi uz pomoć baterija, a postavlja se na prednje nosače.

Svaki model ima svoje specifičnosti. Neki omogućuju podešavanje jačine i tonaliteta zvuka mijenjajući intenzitet dubokih ili visokih tonova. Podešavanje omogućuje trenutnu identifikaciju pruta na kojem je došlo do potezanja, jer svaki prut emitira drugačiji zvuk.

Svjetlosni signali iz istih razloga mogu biti različite boje. Bilo kakvo pomicanje najlona u grlu signalizatora, u jednom ili drugom smjeru, prenosi se bržim ili sporijim žmiganjem, ovisno o snazi potezanja.

Najbolji modeli su spojeni sa centralom koju odmaknemo od prutova kako bi bila blizu ribiča, što je osobito pogodno noću ili pri lošim metereološkim uvjetima kada je ribič u zaklonu pod biwijem*.
Poželjno je uvijek imati rezervni signalizator i obvezatno rezervne baterije za njih. Noću ili danju, ako imate zvučni signal, ne morate stalno imati na oku svingere.

    

Položaj pruta na rod podu ovisi o tipu vode u kojoj lovite. Na mirnim vodama, postavite ih sa spuštenim vrhom prema površini vode, čime umanjujete negativan utjecaj vjetra na sisteme. Na rijekama, zbog utjecaja snažnih riječnih struja, poželjan je položaj pruta od 70° do 80° u odnosu na površinu vode.

[Vidjeti arhive]

Prethodna

Prethodna   * biwi: riječ engleskog podrijetla koju koriste šaranaši za označivanje zaklona, neke vrste šatorskog krila.  

Prethodna ...

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]