RIBOLOV GRGEČA SA ŽLIČASTIM VARALICAMA

U ove varalice spadaju prvenstveno klasične žlice, ali i sve teške olovne varalice koje oponašaju malu ribicu, a namijenjene su ribolovu na svim dubokim i zakrčenim mjestima…


Grgeče najčešće privlače svjetlosni bljeskovi koje šalje žlica za vrijeme vođenja.

Postoje neke tehnike, od pamtivijeka stare, koje kao da su svi zaboravili. Kakva šteta, jer one i danas mogu dati dobre rezultate. Takav je slučaj s olovnom ribicom. Radi se o vrlo teškoj varalici koja po svom obliku oponaša malu ribicu, a može se koristiti svugdje, bez obzira na vrstu vode, godišnje razdoblje pa i znanje ribiča. Oni s iskustvom ili početnici, svi mogu s realnim izgledima na uspjeh loviti s ovom varalicom.

Ovaj tip varalice kao uostalom i sve vrste klasičnih žlica, omogućuje ribolov na okomitom planu na vrlo zakrčenim mjestima, omiljenom staništu grgeča. Zahvaljujući svojoj težini i izduženom obliku, ove varalice lako prolaze gore-dole kroz sve prepreke, i izazivaju napad grgeča uzastopnim ponavljanjem iste kretnje.

  

 

Izbor mjesta

Ova tehnika daje najbolje rezultate na dubokim i dobro uočljivim mjestima. Bez obzira na vrstu vode, stajaćicu ili tekućicu, najčešće se radi o nekom vrlo zakrčenom mjestu poput potopljenog stabla, koje grgečima služi istovremeno kao zaklon i zona lova.
Grgeči će se također rado smjestiti i uz strme obale, hrpu granja i drugih potopljenih zapreka, no često se nastanjuju i uz okomite litice, stupove mostova, zidove, zone uz brane, stjenovite odrone, u podnožju ispusta i vodopada, u vrtlozima…

Svako od ovih mjesta poželjno je podrobno istražiti, po cijeloj dužini i vrlo diskretno. Tako možete pretraživati i neokoliko sati jedno potopljeno stablo, krećući se uzduž svake grane. Ne oklijevajte se vratiti na već istraženo mjesto!

  


Podesite kočnicu kotura prema zakrčenosti ribolovnog mjesta: što je veća vjerojatnost zakvačivanja za zapreke tijekom borbe, to je treba više stegnuti.

Ribolovna akcija

Kada se lovi sa žlicom ili općenito nekom teškom olovnom varalicom, nepotrebno ju je izbacivati kao što je to slučaj kod klasičnog blinkanja. Sva akcija se izvodi na okomitom planu, ispod vrha pruta, nad zonom pretraživanja. Kada varalica dodirne dno, najlon se napne, vrh pruta spusti u smjeru površine vode, a zatim s nekoliko okretaja role, varalica se neznatno odlijepi od dna za jedno 30 do 40 cm. Akcija se zatim sastoji od slijeda bržih ili sporijih povlačenja i otpuštanja, bez namatanja najlona.

Kada smatrate da ste dobro istražili prvi sloj vode (pet do šest povlačenja sasvim je dovoljno), nekoliko okretaja role kotura omogućit će pristup gornjoj razini i tako redom sve do površine, kada je potrebno spustiti varalicu na dno i ponoviti cjelokupnu akciju.

  


Nekoliko modela olovnih ribica : glatki, sa zrcalom i s ljuskama.

Pribor i varalice

Koristite prut s vodilicama, teleskopskog tipa ili višedjelni. Za ribolov s obale poželjno je da bude dug, od 4,50 do 5 m, pa i više, jer omogućuje lakši prolaz između granja. No, ukoliko lovite iz plovila, prut dužine od 2,50 m do 3 m savršeno odgovara. U svakom slučaju, najvažnije je da bude polu savitljive vršne akcije*.
Kotur je poluteškog tipa, s preciznom kočnicom napunjen fluo najlonom promjera od 0,22 do 0,28 mm ovisno o zakrčenosti mjesta.

Glede varalica, olovne ribice različita izgleda, oblika i težine najbolje odgovaraju. Prema potrebi, mogu biti opremljene s jednokrakom, dvokrakom ili trokrakom udicom. Osim klasičnih žlica izduženog oblika, teški, duguljasti i vrlo blještavi modeli namijenjeni ribolovu na moru također daju izvrsne rezultate. U pogledu veličine, izaberite najmanje žlice, od 4 cm i težine od oko 5 g, za plitke zone, a najveće, od 10 cm i teške 30 g, za ribolov na dubokim mjestima i do 20 m.

    

Kod ribolova grgeča sa žličastim varalicama, moguće su dvije vrste griza. Najčešće se očituje nenormalnim opuštanjem najlona, obično pri silasku varalice na dno. No, događa se da do griza dođe i kod ponovnog pokretanja varalice blizu dna, a osjeti se kao udar ili težina. U oba slučaja kaznite bez čekanja svaku anomaliju snažnim kvačenjem.

[Vidjeti arhive]

Prethodna

Prethodna   * akcija pruta : zakrivljenost koju prut poprima kada podliježe opterećenju kod povlačenja; može biti parabolična ili savitljiva, poluparabolična ili polu-savitljiva, i kruta ili vršna.  

Prethodna ...

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]