RIBOLOV U PLANINSKIM JEZERIMA

Mušičarenje u planinskim jezerima moguće je jedino za vrijeme ljetnih mjeseci, jer ostatak godine tu vlada snijeg i led ! Da bismo u potpunosti iskoristili to kratko razdoblje, bolje je dobro se pripremiti !


Različite vrste pastrva (jezerska, potočna) i jezerska zlatovčica glavni su stanovnici planinskih jezera.

Sve salmonidne* vrste riba savršeno su prilagođene životu u planinskim jezerima, prirodnim ili umjetnim, pod uvjetom da komuniciraju s kojom rijekom gdje se mogu mrijestiti. No, uvjeti su im života sasvim drugačiji i ponašanje im se znatno razlikuje od onoga u tekućicama. U jezerima, nema struja koje bi im donosile hranu. Baš suprotno, jezera su vrlo siromašna hranom što prisiljava pastrve da se stalno kreću u potrazi za dnevnim obrokom.

Iz svih tih razloga ribolov je na jezerima teško predvidljiv, neke se dane pastrve kreću ujutro i navečer, a neke pak usred dana. Stalno prate kretanje hrane i postavljaju se na točno određenim dubinama, koja su različita ovisno o godišnjem razdoblju i temperaturi vode !

  

 

Dobra ribolovna mjesta

U nedostatku rojenja, lovite uz obale. Općenito vrijedi da se pastrve nalaze u obalnoj zoni od tridesetak metara jer je taj sektor najbogatiji hranom. Tamo redovito padaju kukci s obližnjih stabala i grmlja, dok se ličinke i male ribice nalaze na pješčanim plažama, u šljunku ili između kamenja.

Izbor ribolovnog mjesta ovisi o temperaturi vode. Za razliku od rijeka gdje se, zahvaljujući vodenoj struji, voda stalno miješa pa je temperatura svugdje prilično ujednačena, u jezerima se često javljaju velike razlike u temperaturi između različitih slojeva vode. Ljeti, na primjer, površinske su vode zagrijane sunčevim zrakama i dostižu temperaturu od 20°C, dok niži slojevi vode blizu dna ne prelaze 4 ili 5°C. U takvim uvjetima ribe najčešće zauzimaju položaj između dviju razina, gdje nalaze sebi omiljenu temperaturu vode od otprilike 13°C.

  


Jezerske su vode kristalno čiste i bistre stoga je za uspješno mušičarenje obvezatno dobro se kamuflirati i biti krajnje diskretan i nečujan.

Izbor tehnike

U bistrim planinskim vodama, pastrve jako dobro vide sve što se događa na njihovom teritoriju i imaju dovoljno vremena proučiti kukce, kako na površini tako i u vodi. Diskretnost se nameće u svim pokretima i kretnjama kao i u postavljanju mušice koje treba biti pažljivo i delikatno. Koristite dovoljno dugačak predvez, s vrhom* koji ne smije biti deblji od 0,14 mm.

Nimfarenje daje najbolje rezultate u nedostatku rojenja. Mogu se koristiti sve imitacije dvokrilaca, takozvani buzzeri ili klasična nimfa Pheasant Tail pod uvjetom da vrh bude fin i tanak, od 0,12 ili čak 0,10 mm.

Ribolov mokrom muhom je također vrlo učinkovit. Za sunčana dana dajte prednost modelima pozlaćenoga ili posrebrenoga tijela. Kada se pastrve nalaze u dubljim zonama, savjetuje se korištenje strune tipa FS*.

Ribolov suhom muhom moguć je jedino za vrijeme izlijeganja kukaca. Pažljivo promatranje površine pomoći će pri izboru imitacije, često se radi o istim modelima koji se koriste i na rijekama: sedževi, penjači, mokre muhe, nimfe. Ponekad originalni modeli mogu biti od velike pomoći jer ribe katkada mijenjaju ćud na nepredvidiv način...

Ribolov potezankom često omogućuje ulov najljepših pastrvi, zahvaljujući modelima veličine od 3 do 5 cm i diskretnih boja. Najvažnije je da se vođenje izvodi blizu dna.

  


Obala izložena vjetru često je najbolja, jer valovi na nju donose i talože brojne uginule i žive kukce.

Metode pretraživanja

Kada su pastrve u fazi prehrambene aktivnosti, uvijek obilaze istu rutu, blizu površine. Predvidjeti smjer njihova kretanja tajna je ribolova na planisnkim jezerima ! Nakon što ste lokalizirali pastrvu, bilo kakvim rojenjem ili izranjanjem, ili jednostavno pogledom, treba vam postaviti muhu jedan metar ispred nje i čekati !

Strpljenje je neophodno kao i koncentracija svih osjetila da biste u tren oka mogli reagirati kontriranjem čim pastrva uzme muhu. Ako ne dođe do napada, brzo se premjestite u istom smjeru kao i željena riba i ponovno postavite muhu otprilike metar ispred nje tako da joj se nađe na putu.

    

Planine znaju biti opasne i minimalna je oprema potrebita: busola, detaljna karta, topla odjeća, svjetiljka, šibice... Pazite na maglu, vrlo se brzo i naočekivano pojavljuje ! Slušati lokalna metereološka izvješća prije polaska osnovna je opreznost. Najbolje je potražiti pomoć gorske službe vodiča koja će vas, uz punu sigurnost, voditi i dati vam potrebne savjete da vam izlet na planinska jezera pruži pravo zadovoljstvo.

[Vidjeti arhive]

Prethodna

Prethodna   * salmonide: porodica slatkovodnih riba ili riba selica vretenasta tijela prekrivenog glatkim ljuskama; prepoznajemo ih po maloj masnoj peraji koja se nalazi između leđne i repne peraje.
* vrh: dio predveza na koji se pričvršćuje muha.
* FS: FS - Floating/Sinking, mušičarska struna koja se sastoji od dva dijela, prednjeg plivajućeg i završnog tonućeg, dugog nekoliko metara; postoji ih više vrsta, a razlikuju se po dužini vrha i njegovoj brzini tonjenja; ovaj tip strune namijenjen je dubokim zonama, a najčešće se koristi u ribolovu nimfom.
 

Prethodna ...

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]