IZBOR MJESTA NA RIJECI

Na velikim i manjim rijekama, ribe tijekom godine često mijenjaju stanište ovisno o jačini vodenog protoka…


Jedna od tehnika koja je najbolje prilagođena tekućicama jest ribolov feederom* jer garantira da su udica i mamac uvijek blizu primame!

Cijele godine vodeni protok bez prestanka mijenja izgled rijeke. Za vrijeme velikih kiša i otapanja snijega, vodostaj poraste, dok velike vrućine uzrokuju njegov pad. No, u svakom slučaju, riječni se protok mijenja i prisiljava ribe da se prilagode svakoj novoj promjeni i da traže nova staništa.

Ljeti ribe traže mjesta s jačom strujom jer u vodi nedostaje kisika.
Na jesen s dolaskom kiša započinje razdoblje visokih vodostaja i poplava. U nemogućnosti da odole snazi nabujalih voda, ribama ostaje jedno jedino rješenje: zaštititi se na nekom mirnom mjestu u zaklonu od glavne struje, uz obalu ili iza neke zapreke.
Zimi se ne smije nikako potrošiti previše energije, jer hrane je malo ! Sve se ribe okupljaju u najdubljim zonama, mirnim ali uvijek u blizini riječnih struja !
Na proljeće je ribama jedina briga njihovo razmnožavanje. Sve se sklanjaju u zonu zaštićenu od glavne riječne struje ! No čim se taj iscrpljujući napor završi, za svih započinje jedan te isti program: stvorati nove zalihe ! Vodena struja im tada postaje hraniteljica !

  

 

Obale natkrivene krošnjama i travnate zone

Sa svojim lišćem, krošnje stabala koje natkrivaju rijeku hrane vodene kukce koji sa svoje strane privlače svu bijelu ribu jer im predstavljaju bazu prehrane. Dajte prednost takvim mjestima osobito ljeti kada stabla stvaraju sjenu za čim ribe u to godišnje doba čeznu.

Lopoč, trstika i druge vodene biljke, čim se pojave na proljeće pa tijekom cijele lijepe sezone, predstavljaju neiscrpan izvor hrane: ličinke, kukci, crvi, mekušci… Premda pri velikim vrućinama tijekom noći te biljke troše značajan dio kisika, danju one znače svježinu gdje se ribe stalno kriju.

  


Male rijeke imaju vrlo kratke pritoke, no kada su dovoljno duboki, bijela riba pliva uzvodno i smješta se na ušćima.

Vodopadi i duboke zone

Vodopadi, slapovi, mlinski odvodi... prvorazredna su ribolovna mjesta ljeti, jer se tu voda stalno miješa što joj snižava temperaturu, stoga sva bijela riba traži na tim mjestima utočište od velikih vrućina.

Sva duboka mjesta i rupe, predstavljaju klasična zimska mjesta za većinu bijelih riba, jer upravo u tim zonama nalaze temperaturu voda koja im je u to vrijeme najpovoljnija za život. Što je mjesto dublje, riječni protok je slabiji i ribe troše manje energije. K tomu, za vrijeme rasta vodostaja tu se taloži obilna hrana.

  


Na nepristupačnoj se obali rijetko lovi, šteta jer bujna vegetacija pruža utočište i hranu brojnim ribama. Takvu vrstu ribolovnih mjesta najbolje je loviti sa suprotne obale.

Vrtlozi i suženja

Vrtlozi koje stvaraju odroni ili kakva druga prepreka su, zbog snage struje koja tu vlada, ustvari duboka mjesta. Teška za ribolov, ipak su jako produktivna naročito u jesen tijekom rasta vodostaja, kada se tu veliki broj riba sklanja!

Kadgod se rijeka sužava to znači da joj se protok ubrzava i da je dakle mjesto suženja dublje nego drugdje. Te dvije pojave zajedno čine takvo mjesto nezaobilaznim tijekom cijelog ljeta.

    

Mrtvi rukavci su u većini slučajeva jedini divlji predio gdje vodena vegetacija može bujati. Dna su tu nepravilna, prepreke brojne, hrana jako bogata... ukratko, to su savršeni uvjeti za zaklon najvećim ribama. Što više, kada vodostaj rijeka raste, takva mjesta postaju istinska mirna utočišta za sve ribe.

[Vidjeti arhive]

Prethodna

Prethodna   * feeder : plastična ili metalna košarica koja istovremeno služi kao olovo da se sistem izbaci na željenu udaljenost i kao hranilica da se ribe primame s velikom preciznošću na izabrano mjesto; koristi se osobito u tekućicama za ribolov velikih bijelih riba.  

Prethodna ...

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]