GRGEČ S KEDEROM NA SPORTSKI NAČIN

Posebnost ove tehnike jest u lakom pristupu vrlo zakrčenim ribolovnim mjestima koja većina ribiča često zanemaruju, a koja su omiljena staništa grgeča…


Nije rijetkost na istom mjestu i za samo nekoliko minuta uloviti i do desetak grgeča veličine od 20 i više centimetara.

Ako dobro poznajete neka ribolovna mjesta jer ste na njima imali dobar ulov prethodne godine, vratite im se bez oklijevanja. Pod istim su uvjetima grgeči vjerni mjestima koja im pružaju smještaj i hranu. U suprotnom ih prvo trebate pronaći pretraživanjem svih mogućih ribolovnih mjesta. Obično se radi o vrlo zakrčenim zonama, šupljim obalama bogatim korijenjem, s potopljenim drvećem i stablima, nakupinama kamenja, stijenama…

Na mjestima na kojima ustanovite i najmanji griz, uporno ustrajte s ribolovom jer se grgeči uvijek kreću u jatima i tamo gdje uočite jednog ni ostali nisu daleko. Znajte ipak da kada se radi o većem primjerku, težem od 1 kg, grupa se najčešće svodi na najmanju moguću mjeru: samo jednog ili dva člana!

  

 

Podrobno pretraživanje

Na svakom je mjestu dovoljno 3 do 5 minuta da saznate je li ono zauzeto. Bilo da se radi o stajaćicama ili tekućim vodama, princip pretraživanja je uvijek isti. Na svakom mjestu, keder se jednostavno spusti u vodu okomito ispod vrha pruta i zadrži u tom položaju nekoliko sekundi. Čak i kada se čini da je mjesto prazno jer se ništa ne događa, grgeči su u većini slučajeva nepomični na dnu. U tom slučaju, postavite plovak na način da se keder kreće 15 do 20 cm iznad dna. Tijekom pretraživanja redovito provjeravajte dobru podešenost plovka.

Griz se očituje uranjanjem plovka i laganim pomakom ustranu. Kako grgeč ne bi osjetio nikakav otpor, pustite da slobodno uzme najlon s kotura jedno 5 do 10 sekundi, a potom spuštena pruta, napnite najlon te osigurajte to snažnije kvačenje što je plovak udaljeniji. Čim se ulovljena riba nađe na suhom, brzo ponovno izbacite sistem na isto mjesto, bez ikakve izmjene jer sljedeći griz ne bi smio kasniti.

  


Koristite lagane udice, svinutog vrha u stranu, kako ne bi za vrijeme kvačenja i borbe ozlijedili vrlo osjetljiva usta grgeča.

Način vođenja prema vrsti vode

Na rijeci izvodite prolaz kedera paralelno uz obalu. Oprezno postavite keder ispred vas ispod vrha pruta i pustite ga da krene nizvodno zanošen strujom. Neka preklopnik kotura bude potpuno otvoren. Svaki put kada se keder približi nekom zanimljivom mjestu, zaustavite rukom odmotavanje najlona i izvedite jedno povlačenje tako da se keder malo približi površini. Nakon nekoliko sekundi otpustite najlon da keder ponovno zaroni bliže dnu. Ako nakon 3 do 4 prolaza nema niti jednog griza, slobodno se premjestite.

Na mirnim vodama izbacite sistem s kederom nešto dalje od izabranog mjesta. Pustite zatim da se spušta prema dnu sve dok štoper ne udari u plovak. Čekajte 10 do 15 sekundi prije no što krenete s vođenjem, odnosno povlačenjima i otpuštanjima koja se izvode na okomitom planu. Takav niz radnji ponavljajte redovito otprilike dva puta u minuti. Dobro je s vremena na vrijeme, otprilike svake minute, izvoditi i bočna nepravilna potezanja, desno i lijevo, u zig-zagu, i to različte amplitude.

  


Mamčenje kroz nos nesumnjivo najbolje odgovara za kedere male veličine, no u tom slučaju potrebno je nakon što se ustanovi griz pričekati s kvačenjem za nekoliko sekundi.

Izrada sistema i izbor kedera

Prikladan sistem za ovu vrstu ribolova zahtijeva klizni plovak produljena oblika, nosivosti od 3 do 5 g. Poželjno ga je postaviti na najlon iz kotura, fluo tipa, promjera 0,22 mm, nakon prethodnog postavljanja štopera. Nekoliko mekanih olova priljubljenih jedan uz drugog uravnotežit će sistem. Pričvrstite zatim vrtilicu s kopčom broj 2. Predvez je dužine 35 mm i debljine 0,20 mm, neutralne boje, i nosi jednokraku udicu broj 8.

Glede kedera, količina od 20 do 30 malih ribica tipa mlađ* za jedan ribolovni dan nije prevelika. Kederi po veličini moraju biti mali, od 4 do 7 cm, jer što je keder manji to je napad žešći i griz odrešitiji.
Čini se da blještavi kederi poput male uklije, klena, bodorke… najviše privlače grgeče. No i pijori i krkuše zbog male veličine daju također odlične rezultate.

    

Za ovu ribolovnu tehniku koristite dosta dugačak prut od 3,50 m, s vodilicama, dvodjelni ili teleskopski. Što je duži, lakše će biti izbaciti sistem na daleko na mirnim vodama ili se pak udaljiti od obale na rijekama. Glede kotura, nema nikakvih posebnih zahtjeva, najvažnije je napuniti ga s fluo najlonom promjera 0,22 mm. Pored podmetača, plovaka, predveza, vrtilica, olova i ostalog klasičnog sitnog pribora, ne zaboravite ponijeti posudu ili plastičnu bocu u kojoj ćete nositi kedere.

[Vidjeti arhive]

Prethodna

Prethodna   * mlađ: označava mladu ribu ; mlađ rođena na proljeće dostiže na jesen dužinu od 4 do 5 cm, tada je ona izvrstan plijen za sve grabežljivice jer je ima u obilju.  

Prethodna ...

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]