OSNOVNE RAZLIKE U VARALIČARENJU NA ŠTUKU I SMUĐA

I u ribolovu je riskanto loviti dva zeca istovremeno ! Tehnika varaličarenja učinkovita je isto tako za štuku kao i za smuđa, pod uvjetom da ih se ne lovi istovremeno !


Napad štuke je vrlo žustar, pričekajte 1 do 2 sekunde prije negoli realizirate snažno kontriranja. Smuđev se griz često očituje samo pomakom najlona, treba dakle brzo reagirati s refleksnim kvačenjem.

Puno ribiča koji koriste tehniku varaličarenja, posebice sa silikoncima, krene u ribolov s namjerom i željom da ulove sve što grize ! Imaju određeni način postupanja, uvijek isti, i misle da su pronašli neku polivalentnu akciju. No, prakticirajući na takav način, loše love i smuđa i štuku. A tehničke razlike po kojima se razlikuje potraga za tim dvjema grabežljivicama zaista su vrlo velike.

Štuka je samac i češće stalnosjedilac. Vlada u pravilu nad malim područjem kojeg žestoko brani. Zahvaljujući svojim porama na glavi i vrlo učinkovitoj bočnoj uzdužnoj liniji, ona detektira vibracije koje stvara i najmanji plijen koji se kreće u njezinom perimetru. Kada se odluči jesti, napad je brz i žestok. Rijetko slijedi svoj plijen, ona je sprinter, a ne maratonac !

Smuđ živi u grupi, stalno je u pokretu i često se seli. Vrlo znatiželjan, zanima ga svaki mogući plijen, ali s pozornošću analizira njegovo ponašanje. Iznimno razvijen mu vid omogućuje otkrivanje naših brojnih zamki. Napad mu je kratak i diskretan, ali zna izbaciti plijen prije negoli ga ponovno uhvati ili konačno odbaci u nekoliko sljedećih sekundi osjeti li i najmanji sumnjiv pokret.

  

 

Sistemi

Idelni sistem za štuku je u pravilu uvijek lagan. 50% do 100% olova je smješteno kadgod je to moguće unutar tijela varalice. Može se raditi o posebnim sistemima poput teksaškog ili pak o već otežanim silikoncima. Trokrake su udice velike, broj 2 ili 4, no osobito je njihov položaj, po sredini tijela varalice, presudan.
Pazite također na savršenu prilagodbu veličine sistema veličini mamca. Ne oklijevajte koristiti silikonce veličine od 12 do 15 cm. Modeli poput Shada i druge imitacije živih ribica daju izvrsne rezultate.

Za smuđa je sistem teži, bilo da se radi o udici s olovnom glavom, artikuliranom ili nekom drugom sistemu, 100% olova je postavljeno ispred glave varalice. Trokrake udice su manje veličine, broj 8 ili 10, jedna je postavljena bliže glavi, a druga što je moguće više natrag, blizu repa.
Za razliku od štuke, smuđ više voli manje žrtve, varalice veličine od 8 do 10 cm su najprikladnije.

  


Kada jedna štuka grize, u većini slučajeva sve ostale koje obitavaju u istom sektoru i na istoj vrsti mjesta, također su aktivne, stoga nema vremena za gubljenje.

Pristup mjestu i način pretraživanja

U potrazi za štukom, poželjno je nadugo pretraživati svako ribolovno mjesto i izvesti najmanje tri bacanja na istom mjestu, pod istim kutom, ali na različitim dubinama: prvo blizu površine, drugo između dviju razina voda i zadnje blizu dna.
Za smuđa, treba preći veće udaljenosti, dakle ne treba gubiti vrijeme na svakom mjestu. Najvažnije je mijenjati uglove napada tako da svako bacanje bude drukčije !

Štuka rado zauzima mjesto između dviju voda, dok se smuđ gotovo uvijek kreće pri dnu. Zašto se tada zadržavati na višim razinama ?! Često je dovoljan jedan prolaz blizu dna pa da se izazove napad smuđa, pod uvjetom da je u fazi prehrambene aktivnosti i da je varalica besprijekorno predstavljena. Jer smuđ ne oprašta grešku za razliku od štuke koja nije tako sitničava i ponekad zna napasti plijen koji je prethodno promašila u više navrata.

  


Pored dnevnih putovanja, smuđ poznaje i velike migracije. Teško ga je dakle lokalizirati; jedino je rješenje pomno pretraživati velike površine...

Način vođenja

Za štuku, vođenje mora započeti prije nego što varalica dotakne dno, jer se često dogodi da je štuka napadne za vrijeme spuštanja. Animacija varalice je prilično opetujuća. Riječ je o sporom vođenju, više ili manje valovitog pokreta na vodoravnoj razini.

Za smuđa je neophodno loviti na kratkim udaljenostima (desetak metara) kako bismo bili precizni ! Zbog toga je plovilo dragocjen saveznik. Pri izbačaju pratite silazak varalice, napetog najlona, sve do dna. Animacija suprotno onoj za štuku, mora biti što je moguće kreativnija i originalnija : smjenjujte ubrzanja, usporenja, kaotične pokrete i dizanja prema površini, a zatim nagla spuštanja na dno…
Smuđ obično dugo prati svoj plijen prije nego što ga napadne, stoga je neophodno ostati krajnje usredotočen dok god je varalica u vodi !

    

Za ribolov štuke, izaberite kotur s prijenosom srednje brzine i napunite ga najlonom promjera od 0,30-0,35 mm. Čelični predvez dužine od četrdesetak centimetara je neophodan. Za smuđa, bolje odgovara kotur sa sporijim prijenosom i napunjen najlonom promjera od 0,26 do 0,28 mm malog elasticiteta. Korištenje fluorescentnog najlona u ribolovu smuđa od velike je koristi jer omogućuje da se vizualno uoči griz.

[Vidjeti arhive]

Prethodna

Prethodna   * prijenos: ili brzina namotavanja, brzina kojom kotur namotaje strunu na kalem; postoji spori prijenos (50 do 65 cm po okretu ručice), srednji (65 do 80 cm po okretu ručice) i brzi (80 cm do 1 m i više po okretu ručice).  

Prethodna ...

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]