3 NIMFE ZA SVAKU PRIGODU

Tri nimfe koje vam predstavljamo oponašaju kukce koje najčešće susrećemo u većini rijeka u kojima obitavaju pastrve !


Narančasta boja ove nimfe koju zovemo narančasta glava pokazala se pravim magnetom za privlačenje pozornosti pastrvi i lipljana, čak i onih na vrlo izlovljenim vodama.

Prva nimfa koju je izumio Franck Sawyer, poznata Pheasant Tail, predstavljala je ne samo rađanje nove tehnike, ribolov nimfom ili nimfarenje, nego i rađanje novih načela u vezanju umjetnih muha. Njegova metoda, koja se sastojala u zamjeni osnovnog konca s mjedenom (mesinganom) niti tamne boje kako bi se muha slobodno gibala blizu dna, od tada je znatno uznapredovala.

Naravno i danas za izradu otežanih modela koristimo olovnu nit, ali i kuglice od mesinga (mjedi), bakra, kositra ili volframa*. Postoje i brojni modeli bez olova namijenjeni ribolovu između dviju voda ili blizu površine.

Izbor modela ovisi o brojnim parametrima, ali ponajviše o kukcu kojeg želimo oponašati, ili točnije o njegovu stadiju razvoja, o dubini ribolovnog mjesta, brzini riječne struje...
Ove tri nimfe, vrlo jednostavne izrade, vrlo su učinkovite kako za pastrve tako i za lipljane, i dale su nam izvrsne rezultate u najrazličitijim ribolovnim prilikama.

  

 

Nimfa narančaste glave

Ovaj model savršeno odgovara za ribolov u zonama brzih vodenih struja. Oponaša ličinke jednodnevki tipa plivačica koje snažno plivaju između stijena ili koje su zanošene blizu dna točno prije nego što započnu izranjanje prema površini.

Ova se nimfa veže na udicu broj 18 na koju je, po tri četvrtine dužine drške, namotana olovna nit kako bi muha mogla brzo sići do dna. Za rep se koristi nekoliko isperaka iz repnog pera fazanovog pijetla, a koji se učvrste na udicu pomoću osnovnog konca smeđe boje.

Istovremeno se na luku udice blokiraju isperak iz pera fazanovog pijetla i kratka bakrena nit. Kada je uz pomoć osnovnog konca abdomen muhe izrađen u koničnom obliku, potrebno je namotati isperak iz fazanovog repa, i sve skupa zaokružiti pravilnim namotajima bakrene niti. Na kraju se namota sintetička nit tipa Polyfloss, žarko narančaste fluorescentne boje, tako da se formira savršeno okrugla glava koju se na kraju bogato lakira da poprimi glatki izgled.

  


Postoji više varijanti ove nimfe sa zlatnom glavom od kojih neke imaju rep.

Nimfa sa zlatnom glavom

Ovaj model oponaša kukuljice tulara (red trichoptera) u njihovoj fazi izranjanja prema površini. Savršeno odgovara dakle ribolovu između dviju voda na svim dubokim ribolovnim mjestima gdje je osobito učinkovit tijekom izlijeganja sedževa.

Postavljena na udicu broj 12 ova se nimfa izrađuje od prirodnog opršja*, dok se za rebra koristi tanka ovalna pozlaćena nit. Glavu predstavlja zlatna kuglica koja prilikom kretanja muhe stvara svjetlosne bljeskove što ima za cilj privlačenje pozornosti riba, a svojom težinom ova perla omogućuje muhi da lakše potone.

  


Zbog svoje izuzetne gipkosti, isperak iz kokošjeg vratnog pera koji se koristi za ovu nimfu savršeno oponaša kukčeve noge.

Neotežana Pheasant Tail

Ova se varijanta znamenite Pheasant Tail od nje razlikuje prvo po težini, jer nije otežana, ali i po korištenju isperaka iz vratnog pera pijetla za oponašanje kukčevih nogica.
Predviđena je za površinski ribolov, a koristi se u plitkim zonama. Oponaša nimfe jednodnevki u fazi izranjanja prema površini, drugim riječima u stadiju koji prethodi samom izlasku na površinu.

Kao što i dolikuje Pheasant Tail nimfi, i ovaj je model u cijelosti izrađen od isperaka iz pera fazanovog pijetla: rep, abdomen, prsište i krilni tobolci. Samo su nogice napravljene od kokošjeg pera, riđe boje. Za rebra se koristi fina zlatna nit.
Ova nimfa se veže na udicu broj 16, a posjeduje vrlo razvijeno prsište i dosta naglašenu glavu, crne boje, s dosta laka.

    

Ako sami izrađujete svoje muhe, može biti jako korisno izraditi svaku od ovih triju nimfi u više veličina, od broja 8 do broja 20, i u različitim bojama, od najsvjetlijih do najtamnijih. Također je zanimljivo varirati težinu nimfe, vežući na primjer, isti model jednom bez otežanja, drugi put sa samo nekoliko namotaja olovne niti, a treći put s većim otežanjem za ribolov na dubokim mjestima.

[Vidjeti arhive]

Prethodna

Prethodna   * volfram: materijal teži od olova, vrlo otporan, koji može biti u obliku niti ili pločice koju treba izrezati na trake.
* opršje: ili dubbing, materijal koji služi za izradu tijela muhe, može biti prirodan ako je izrađen s krznom zeca, kunića... ili sintetički ako se sastoji od umjetnih vlakana.
 

Prethodna ...

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]