IZBOR KOTURA ZA RIBOLOV ŠARANA

Da bi se moglo izaći na kraj s najvećom i najborbenijom ribom među svim ciprinidima, neophodno je da šaranaš može računati na svoju opremu, svoj prut, ali i na kotur koji treba biti pouzdan i čvrst !


Izbor kotura također ovisi o korištenom prutu. Po svojoj težini mora odgovarati dužini i snazi pruta tako da čine skladnu i potpuno uravnoteženu cjelinu.

S obzirom na veliki broj kotura koji se trenutno nude na tržištu, šaranašu, a posebno početniku, postaje sve teže izabrati odgovarajući model. Koji su glavni kriteriji izbora ? Prije svega tip kočnice, jer će on omogućiti zaustavaljanje šarana ili utjecati na njegovo kretanje tijekom borbe.
Rola također igra vrlo važnu ulogu jer će o njenoj veličini zavisiti kapacitet uskladištenja najlona.

Vrsta ručice, kakvoća pogonskog mehanizma, broj ležajeva, pouzdanost pick-upa*, mogu isto tako doprinijeti uspjehu... ili neuspjehu ribolova.
No, valja voditi računa i o uvjetima korištenja. Beskorisno je previše ulagati u modele najviše vrsnoće koji će vam koristiti samo nekoliko dana godišnje. Naprotiv, za učestalu uporabu ne treba oklijevati uložiti u neprikosnovenu kvalitetu kotura vrhunskih proizvođača.

  

 

Kočnica

Prema vrsti kočnica postoje dva tipa kotura za šaranolov: klasični i s « kvačilom ». Kod klasičnog kotura, kočnica, postavljena naprijed ili natrag već prema modelima, mora biti potpuno otpuštena da pri uzimanju mamca šaran ne povuče prut u vodu. Čim se ustanovi griz, potrebno je odmah brzo pritegnuti kočnicu da se što prije dođe u kontakt s ribom, a zatim tijekom borbe neprestance je regulirati, otpuštati i pritezati, da se izmori šarana. Za to je neophodno da kočnica bude progresivna.

Pojava kotura « s kvačilom » na tržištu je označila pravu revoluciju u ribolovu šarana. Glavna je prednost u tome što omogućuje da unaprijed podesimo kočnicu ovisno o zakrčenosti ribolovnog mjesta, udaljenosti lova, otpornosti sistema. U trenutku kada šaran proguta mamac može slobodno povući najlon, a da ne osjeti nikakav otpor. U tom vam je trenutku dovoljno prihvatiti prut i pokrenuti ručicu kotura da se glavna kočnica uključi. Radije koristite koture s kočnicom postavljenom na kalemu role.

  


Kotur za ribolov na moru, snažan i s pouzdanom kočnicom, potpuno odogovara i za ribolov šarana.

Kalem

Kalem ili špula kotura mora imati dovoljno veliki kapacitet da se može uskladištiti 200 do 250 m najlona većeg promjera najčešće od 0,35 mm. Većina današnjih kotura posjeduje konične kaleme, zvane long cast koji omogućuju duga i precizna izbacivanja jer spriječavaju da se kod odmotavanja najlon trlja po ivicama što bi moglo usporiti njegov izlazak.

Pored toga, zahvaljujući sistemu dvostruke oscilacije, takvi kalemi omogućuju namotavanje najlona u križnim i pravilnim navojima čime se izbjegava usijecanje najlona.
Kalem mora biti napunjen do otprilike 2 mm od svog ruba. Savjetujemo da zalijepite etiketicu unutar svakog kalema s osnovnim podacima o modelu i promjeru strune kao i o datumu namotavanja.

  


Vodilica najlona kod modernih kotura najčešće je izrađena od carbide silikona, a predimenzionirana je da se izbjegne trenje i pregrijavanje najlona.

Ležajevi i ručica

Koturi namijenjeni za ribolov šarana mogu posjedovati od 1 do 10 kugličnih ležajeva. Što ih je više, to je rukovanje koturom udobnije za ribiča. Modeli s pet do šest ležajeva dobar su kompromis između udobnosti i brzine namotavanja, što je posebno važno kod ribolova na velike udaljenosti.

Ručica mora omogućiti udobni zahvat kotura. Poželjno je de bude duža i veća, s dva hvatišta i od drva radi boljeg zahvata kod namotavanja. Ne zaboravimo također važnost žičanog preklopnika najlona čija kvaliteta mora biti vrhunska. Inače može se dogoditi da se kod izbačaja naglo zatvori što bi neizbježno dovelo do pucanja najlona. Da bi izbjegli tu neugodnost, neki su proizvođači snabdjeli svoje modele sustavom blokiranja preklopnika u otvorenom položaju.

    

Pružite svojim koturima redovito održavanje i ozbiljan pregled barem jednom godišnje. Rastavite ih i očistite pažljivo kućište radi odstranjivanja pijeska, prašine i drugih nečistoća. Podmažite unutranji mehanizam, ležaje i zupčanike pomoću posebne masti ili ulja za oružja. S vremena na vrijeme poprskajte vaše koture iznutra i izvana sredstvom protiv vlage.

[Vidjeti arhive]

Prethodna

Prethodna   * pick-up: žičani preklopnik najlona s rotirajućim bubnjem koji služi za namatanje najlona.  

Prethodna ...

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]