3 POTEZANKE ZA REZERVOARE

U rezervoarima samo ribolov potezankom omogućuje da se ostvare redoviti ulovi tijekom cijele godine, pod uvjetom naravno da se u svakoj prilici koristi odgovarajući model !


Booby: udica broj 6, osnovni konac bijele boje, tijelo i rep ružičasto nojevo pero, rebra prozirna svjetlucava nit (tinsel), oči kuglice od polistirena.

Na tržištu trenutno postoji na stotine, čak na tisuće potezanki, proizvodači ne prestaju izbacivati nove i sve je teže izabrati pravi model ! No, zahvaljujući stečenom iskustvu na vodi tijekom mnogobrojnih sati ribolova, moguće je izvući iz tog zbira tri posebna modela.

Ove tri potezanke zaslužuju posebno mjesto u svakoj mušičarskoj kutijici jer su se pokazale učinkovitima u svim godišnjim razdobljima, u svim vrstama rezervoara i za sve pastrve koje u njima obitavaju. Najvažnije je da se ovisno o aktivnosti riba potezanka vodi na pravoj dubini, a za to je neophodno posjedovati nekoliko struna različite gustoće. Kada se pastrve hrane blizu površine koristite plivajuću strunu. No kada su ribe bliže dnu odaberite poluplivajuću ili tonuću strunu.

  

 

Booby

Nemoguće je zamijeniti Booby s nekom drugom potezankom. Dvije velike kuglice od polistirena ili od spužve koje oponašaju oči čine ga izuzetno plovnim dok nojevo pero koji mu tvori tijelo i rep, u ribolovnoj akciji proizvodi posebno privlačne vibracije za kalifornijsku pastrvu.
Booby je dostupan u vrlo širokoj paleti boja koje su često originalne, pinky, narančasta, fluo zelena, žuta, bijela, crna... Za opreznije ribe čini se da su diskretnije boje učinkovitije.

Booby se općenito koristi s tonućom strunom i kratkim predvezom, ne dužim od jednog metra. Struna leži na dnu dok se potezanka kreće u sloju vode desetak centimetara iznad, čime izbjegavamo zakvačenja. Vođenje se izvodi laganim pletenjem strune uz duže ili kraće stanke. Pri svakom povlačenju, Booby zaroni, a pri svakoj stanci lagano se odigne.

Ova se potezanka također može koristiti i za ribolov na površini s plivajućom strunom, u tom slučaju se vodi poput poppera*. Zahvaljujući svojoj velikoj plovnosti, Booby može imati i ulogu plovka, odnosno poslužiti da održi netom ispod površine sistem s nizom mokrih muha ili nimfi.

  


Muddler od nojeva pera: udica broj 4 duge drške, crni osnovni konac, tijelo zlatna plosnata nit, rep crveno nojevo pero, tijelo žuto nojevo pero s nekoliko niti Crystal flasha, glava jelenje odrezane dlake prirodne boje.

Muddler od nojeva pera

Ova potezanka koja daje vrlo dobre rezultate kako za kalifornijske pastrve tako i za potočne, je jedna varijanta poznatog Muddler Minow potezanke na početku zamišljene za oponašanje mlađi. Glavna je razlika u krilima i repu koji su na izvornom modelu izrađeni od pera purana, dok su kod ove varijante realizirani od nojeva pera.

Ova potezanka postoji u više boja, izbor ovisi prije svega o plijenu koji želite oponašati. Kada je riječ o vodenim beskralježnjacima ništa bolje od prirodnih boja, smeđe, sive ili crne. Za oponašanje mlađi, odaberite bijelu boju, a ako ga želite koristiti kao teaser*, birajte jako upadljive boje, crvenu ili žutu.

U odnosu na druge potezanke, Muddler od nojeva pera treba polagano voditi s trzavim potezima kako bi stvarao snažne vibracije koje su pastrve sposobne osjetiti i s velike udaljenosti.

  


Viva: udica broj 8, crni osnovni konac, tijelo crna gusjenica, rebra srebrna ovalna nit, rep zeleni sintetički materijal, krila pera crnog pijetla.

Viva

Ovaj poznati klasik, često zvan spasitelj lošeg ribolova ili magnet za ribe, doživio je lagani napredak zadnjih godina. Danas, kod većine modela, za oponašanje krila nojevo pero je uveliko zamijenio pijetlovo povećavajući tako njihovu vibracijsku sposobnost jer prozvodi brojnije i snažnije titraje. Postoji također više varijanata u izradi tijela, crne gusjenice ili prirodne dlake tuljana najviše se koriste.

Prmda se Viva može koristiti za pretraživanje svih dubina, najbolje rezultate daje u ribolovu na dnu s tonućom strunom. Sporije vođenje izvodi se u ravnomjernom ritmu, bez naglih poteza. Viva se pokazala osobito učinkovitom za ribolov na tek poribljenim vodama, te na početku sezone kada su ribe još uspavane zimskim hladnoćama.

    

U nedostatku informacija o ponašanju i dubini na kojoj se nalaze pastrve, jedino je rješenje za određivanje njihova položaja pretraživanje svih slojeva vode. Započnite od površine prema dubljim zonama izvodeći pri svakoj razini niz uzastopnih lepezastih prolaza.

[Vidjeti arhive]

Prethodna

Prethodna   * popper: umjetna varalica koja oponaša žabu, usavršena u SAD za površinski lov pastrvskog grgeča; dobila je ime po zvuku koji stvara pri vođenju pop, pop…
* teaser: ime engleskog podrijetla označava muhu poticateljicu čija je uloga privući pozornost ili izazvati znatiželju pastrva.
 

Prethodna ...

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]