PRIBOR ZA PRIMAMLJIVANJE

Kada lovimo na malim udaljenostima, lako je primamljivati s preciznošću, no čim pređemo 50 m pomagala za primamljivanje postaju neophodna.


Postoji nekoliko modela Kobre koji se razlikuju po svojoj zakrivljenosti i promjeru otvora; izbor zavisi uglavnom o veličini korištene boilie.

Nije uvijek obvezatno loviti na velikim udaljenostima. Često su zamimljiva i ribolovna mjesta koja se nalaze u neposrednoj blizini obale. U tom je slučaju dovoljna obična praćka da se izbaci hrana za primamljivanje na odabrano mjesto i to s dobrom preciznošću. No čim prijeđemo pedesetak metara, ili kao što je slučaj na umjetnim jezerima, kada treba ići po ribu na plićacima koji su katkada i na 120 m udaljenosti od obale, zadaća postaje puno složenija.

Na tržištu postoji čitav niz pomagala i pribora za primamljivanje, a proizvođači stalno izbacuju nove proizvode u cilju zadovoljavanja potreba šaranaša. Najvažnije je da utvrdite koje su vaše potrebe ! Jer cijena nekih proizvoda visoke tehnologije zna prelaziti cijenu pruta i rod-poda*.

  

 

Za male udaljenosti

Praćka je osnovi pribor, najpolivalentnija, malena gabaritom i najpristupačnija po cijeni. Uz minimum uvježbavanja omogućuje vam precizna izbacivanja čistih sjemenki ili zalijepljenih u brašno u obliku kugli, ali i boilia, na udaljenost od otprilike 40 do 50 metara od obale.
Za postizanje željene udaljenosti bez forsiranja i zamora, najvažnije je dobro upoznati i naviknuti se na korištenu praćku. Poželjno je imati nešto rezervnih gumica i zdjelica.

  


Ništa preciznije od topljivih konaca i kesica jer se mogu postaviti na samo nekoliko centimetara od mamca koji visi na udici.

Za srednje udaljenosti

Cijev izbacivač boilia poznatija pod nazivom Kobra nezamjenjiva je čim treba dostići udaljenosti između 50 i 100 m od obale. Čvrsta i jednostavne uporabe, Kobra omogućuje grupiranje hrane za primamljivanje s iznimnom preciznošću po površini od samo nekoliko kvadratnih metara.

Katapult nalikuje divovskoj praćki, a koristi se isključivo za izbacivanje kompaktnih kugli sastavljenih od sjemenki ili boilia koje su zalijepljene uz pomoć hrane za primamu. Glavne su joj mane često pucanje gumica, visoka cijena i potreba za dobrom fizičkom kondicijom.

  


Ribarska je barka od dragocjene pomoći gdje god je dozvoljeno ploviti jer omogućuje postavljanje primame u središte odabrane zone.

Za velike udaljenosti

Top za boilie omogućuje iznimno precizno primamljivanje na udaljenostima preko 100 metara, čak i do 150 m. Jako pouzdan, robustan i jednostavne uporabe, pored toga omogućuje istovremeno izbacivanje nekoliko različitih mamaca. Jedina je teškoća uspjeti izbaciti sisteme na istu udaljenost !

Brod na daljinsko upravljanje nezamjenjiv je za ribolov na vrlo velikim udaljenostima, koje dostižu nekoliko stotina metara, osobito na jezerima gdje je zabranjeno korištenje plovila. Njime se može s preciznošću i diskretno položiti na odabrano mjesto veliku količinu boilia ili sjemenki, ali i same sisteme i orijentire. Jedini je nedostatak ovog domišljatog i složenog pribora njegova vrlo visoka cijena.

    

Bait-rocket je pribor u obliku malene rakete, vrlo aerodinamične forme, kojim se može primamljivati s velikom preciznošću na udaljenosti od 100 i više metara. Koristi se zakvačen za prut koji mora biti snažan, za izbacivanje u zonu ribolova razne vrste peleta, boilia ili sjemenki, koje se oslobađaju u trenutku dodira s vodom.

[Vidjeti arhive]

Prethodna

Prethodna   * rod-pod: riječ engleskog podrijetla koja se koristi u šaranolovu, a koja označava stalak s podesivim nogama na koji se mogu postaviti tri do četiri pruta.  

Prethodna ...

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]