OSNOVNI SISTEMI ZA GUMENE VARALICE

Otkad su se gumene varalice pojavile na europskom tržištu, ribiči pokušavaju pronaći sisteme kako ih efikasno postaviti na udicu ! Neki od njih bili su kratkog vijeka, neki su se proslavili...


Klasični sistem s olovnom glavom i sistem za struganje po dnu.

Moderan ribič putuje sve više i više i sve dalje i dalje. I rijetko kad zna što ga čeka, na kakvom će se mjestu naći, u kakvim uvjetima ! Jedina šansa da ostvari željeni rezultat počiva na njegovoj sposobnosti prilagodbe ! Koja druga varalica osim gumene može mu dozvoliti blinkanje u svim vrstama voda, tijekom cijele godine, da zainteresira sve ribe grabežljivice ? ! Uz sve to je jeftina i brzo i lako se postavlja na udicu ! Potrebno je samo poznavati određeni broj sistema i među njima odabrati onaj « pravi » na pravom mjestu i u pravom trenutku !

  

 

Sistemi s olovnom glavom

Udica s olovnom glavom najpoznatiji je i najučestaliji način postavljanja gumenih varalica. Savršeno odgovara na svim mjestima s velikom dubinom i daje najbolje rezultate u ribolovu smuđa i grgeča. Ove dvije ribe u pravilu napadaju žrtvu straga, stoga gumena varalica ne smije biti prevelika, dužina od jedno 8 do 10 cm je najprikladnija.
Jednako tako, vrat udice mora biti što je moguće duži, 5-6 cm, kako bi jezičak izašao na stražnjem dijelu varalice.
Što se tiče vođenja, sastoji se od trzaja te isprekidanih i nepravilnih poteza za vrijeme kojih se varalica kreće manje više na okomitom planu.

Sistem za struganje po dnu je idealan na svim mjestima s potpuno čistim dnom, bez ikakvih zapreka, kao što su primjerice pješčane ili šljunčane plaže. Radi se zapravo o udici s olovnom glavom u obliku kopita koja se za vrijeme vođenja vuče po dnu. Varalica se pak nalazi skoro u uspravnom položaju i stvara s dnom kut od 45°.
Ovaj sistem oponaša malu ribicu u potrazi za hranom i posebice privlači smuđa. Naime, pri svakom potezu olovna glava struže dno i uzdiže oblak čestica i pijeska.
Za svo vrijeme vođenja koje se sastoji od laganog potezanja, isprekidanog s vremena na vrijeme s par trzaja na mjestu, vrh pruta je usmjeren prema površini vode.

  


Protutravni teksaški sistem i sistem s metlicom protiv zapreka.

Sistemi protiv zapreka

Protutravni ili teksaški sistem izumljen je u Teksasu i namijenjen za blinkanje u plitkim vodama, prekrivenim raznim vodenim travama. Naročito je uspješan ljeti, kada se štuke i pastrvski grgeči kriju ispod listova lopoča ili među drugim biljkama. Olovo u obliku olovnice smješteno je ispod varalice, što joj omogućuje kada god prekinemo namotavanje da tone njišući se, poput mrtvog lista.
Jezičak udice uboden je u varalicu, tako de se ona ne može zakvačiti za vrijeme potezanja. No iz istog razloga potrebno je čim dođe do napada, kontrirati jače nego obično, kako bi se udica dobro zabila u usta grabežljivice. Za cijelo vrijeme vođenja, prut se mora nalaziti u ravnom polazaju.

Sistem s metlicom koristi se kada je mjesto blinkanja prekriveno ne samo travom, već i zakrčeno s drugim raznoraznim zaprekama, kao što su potonule grane, dno puno stijena i kamenja. Jezičak udice zaštićen je s malom metlicom koja je sastavljena od čvrstih plastičnih niti. Zahvaljujući njoj, varalica umjesto da se zakvači, jednostavno sklizne niz zapreku !
No, budite na oprezu jer svaki doticaj sa zaprekom može prevariti i izgledati kao griz ! Stoga je s ovim sistemom najvažnije blinkati polako, odnosno brzina namotavanja* mora biti spora, kako bi se mogao prepoznati pravi napad. Kontrirate li prerano ili prekasno, rezultat će biti isti : upozorit ćete grabežljivicu na opasnost !

  


Artikulirani sistem i sistem s olovom na promjenjivom položaju.

Adaptirajući sistemi

Artikulirani sistem kako mu samo ime govori odlikuje se artikulacijom odnosno pokretljivom spojkom koja daje varalici veliku slobodu kretanja. Ovisno o vrsti ribe, možemo je voditi uspravno po dnu, tražimo li smuđa, ili ravno između površine i dna ako nas pak zanima štuka.
U svakom slucaju, potrebno je uvijek po veličini prilagoditi sistem odabranoj varalici. Ovaj sistem daje izvrsne rezultate na mjestima srednje dubine, od 2 do 5 metara, koja uostalom najčešće susrećemo.

Sistem s olovom na promjenjivom položaju omogućuje da se brzo i efikasno prilagodi različitim ribolovnim mjestima. Sve ovisi o poziciji olova ! Stavimo li ga blizu varalice, ponašat će se poput sistema s olovnom glavom i kao takav odličan je na dubokim mjestima. Ukoliko pak olovo udaljimo od varalice, njegovo polje djelovanja naći će se na vodoravnom planu. Ova pozicija je idealna za sva mjesta s malo vode kao što su plaže.
Uskladite veličinu trokuke s veličinom varalice kao i s traženom ribom, u pravilu se radi o brojevima između 2 i 12.

    

Tražite li isključivo štuku, kakav god bio odabrani sistem, koristite za izradu predveza sajlicu dugu pedesetak centimetara, otpornosti od 7 do 8 kg. Postoje modeli napravljeni od meke pletene žice koji posjeduju i do 49 niti (7x7). Fini i savitljivi, obično se koriste na svim mjestima gdje možemo istovremeno pronaći i štuku i smuđa !

[Vidjeti arhive]

Prethodna

Prethodna   * brzina namotavanja: brzina kojom kotur namotava najlon i omotava je oko role; može biti sporo (50 do 60 cm po okretu ručice), srednje (65 do 80 cm po okretu ručice) i brzo namotavanje (80 cm do 1 m pa i više po okretu ručice).  

Prethodna ...

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]