SMUĐ S KEDEROM

Za uspješan ljetni ribolov smuđa, postavite mu zamku i čekajte ga u zasjedi između mjesta odmora i mjesta lova...


U rijeci postavite prut okomito, kut od 70 do 80° u odnosu na zemlju, da struja ne bi odnijela strunu. U stajaćici, vrh pruta mora biti što bliže površini vode, što po vjetrovitom vremenu dozvoljava da se struna potopi.

Za razliku od ribiča, smuđ ne voli sunce, ni općenito svijetlo vrijeme. Puno se bolje osjeća u mraku. Zato se prije velikih ljetnih vrućina baca u potragu za mjestima gdje može istovremeno pronaći hladovinu i vodu bogatu kisikom! Cijelo ljeto, tijekom dana provodi svo svoje vrijeme u tim zonama.

No, navečer kada postaje lakše za disanje, kada osjetimo svježinu predstojeće večeri i primjetimo iznenadnu aktivnost mlađi u plićacima, kao da se sav podvodni svijet odjednom probudi iz dubokog sna ! Smuđevi tada napuštaju mjesta odmora i kreću prema zonama lova ! Trenutak je dakle da im na prolazu između ta dva mjesta postavimo zamku i čekamo ih u zasjedi !

  

 

Mjesta odmora i mjesta lova

U stajaćicama, smuđ traži prvenstveno kamenito i sljunčano dno. U pravilu će se zaustaviti gdje god je profil nepravilan, prekriven stijenama, raznojakim zaprekama, mrtvim drvećem i granjem.
U velikim jezerima, smuđ će okupirati duboke uvale, područja gdje se slivaju pritoci, rupe i jame, odrone, podvodne građevine.
U rijekama, prisvojit će si milom ili silom, sva mjesta gdje je voda svježa i puna kisika kao što su zone ispod brana.
U kanalima će izabrati mjesta uz obalu, u hladovini pod granama koje natkrivaju vodu kao i u svim dijelovima s dubljom vodom.

Kakva god bila vrsta vode, stajaćica ili tekućica, u pravilu mjesta lova se nalaze u plićacima. U rijekama su zanimljive plaže, trava, lopoči i druge vodene biljke, u jezerima rukavci i uvalice, u kanalima sektori s manjom dubinom predviđena za okretaj brodova...

  


Za vrijeme čekanja griza, namjestite svaki prut na svoj nosač. Redovito pregledajte sisteme i kedere. Provjerite kočnicu kotura : mora biti mekano zategnuta ukoliko je mjesto čisto, a čvrsto ako obiluje zaprekama.

Minsko polje

Smuđevi ponekad ostaju samo nekoliko minuta u zoni ribolova. No, događa se isto tako da u više navrata odlaze i vraćaju se. Stoga je od iznimne važnosti proslijediti planski i smišljeno.
Postavite sve prutove jedan blizu drugoga, poput minskog polja, u više smjerova i na drukčijim udaljenostima od obale. Prvi zabacite na samo nekoliko metara od obale (4-5), drugi malo dalje, treći još dalje. Na taj način, gdje god se našao smuđ za vrijeme svog putovanja između mjesta odmora i lova i obratno, sigurno pada na jedan od kedera.

Kod zabacivanja, u mirnim vodama nadamašite željeni položaj za jedno 4 do 5 metara, a u tekućicama izbacite od 4 do 5 metara uzvodno. Čim sistem dotakne površinu vode, stupite s njim u kontak s nekoliko okretaja ručice kotura i namotajite da kedera približite mjestu zasjede prije nego mamac dotakne dno. Često se događa da smuđ napadne upravo u tom trenutku, stoga oprez !
Struna mora biti neprestance zategnuta kako ne bi osjetio otpor koji može stvoriti višak najlona odvućen vjetrom ili strujom. U tom slučaju, nesumnjivo će odbiti ponuđeni zalogaj !

  


Dijelovi sistema: osnovni najlon 0,22-0,24 mm, olovo 10-50 g, vrtilica s kokpčom broj 3, predvez dug 50 cm promjera 0,20-0,22 mm, udica broj 6-8, trokuka broj 10-12.

Pribor

Bilo teleskop (štek) ili direkt prutovi, važno je da im je dužina od 3 do 5 metara te da ima parabolični vrh, savitljiv i iznimno osjetljiv kako bi bolje ukazao na ugriz. U prodaji je veliki izbor modela, no ako već posjedujete prut za englesku tehniku, za blinkanje s gumenim varalicama ili s laganim olovom na dnu, mogu vam poslužiti.

Nema nikakvih posebnih zahtjeva glede kotura, u mjeri u kojoj im je kočnica stupnjevita i odlične kakvoće, a vodilica može primiti od 150 do 200 m najlona (bezbojni ili fluo, nije važno), promjera od 0,22 do 0,24 m.
Ne zaboravimo ni sitni pribor neophodan za izradu sistema. Između ostalog perle, kopče broj 3, najlon za predveze od 0,20, 0,22 i 0,24 mm, olova različite težine, udice broj 6 ili 8 te trokrake broj 10 ili 12 ovisno o veličini kedera.

Vrsta vode u kojoj lovite odlučuje o obliku olova na sistemu: okruglo u stajaćicama, plosnato u tekućicama. Na mjestima s puno zapreka, možete ih zamijeniti s nekoliko manjih olova koje treba postaviti na najlon malog promjera (0,14 mm) i sve prikvačiti za jednu kopču. Ako zapnete za dno, ovaj će najlon puknuti prvi. U tom ćete slučaju izgubiti olova, ali ćete u cijelosti spasiti sistem.

Među kederima za ribolov smuđa su najbolje uklije, klenovi, klenići i u pravilu sve vrste koje žive blizu površine vode. Ribica se postavlja na sistem s dvije udice. Prva, jednokraka, prolazi joj kroz usne, druga, trokraka, zabodena je u meso što je moguće bliže repu. Prednost ovog sistema sastoji se u tome što se može lako prilagoditi različitim veličinama kedera. Potrebno je samo odmotati mesinganu žicu, premjestiti jednokraku udicu i ponovo ga stegnuti s nekoliko zamotaja žice.

    

U početku ribolova, pogotovo ako ne oskudijevate s kederima, zamijenite sve mrtve sa živim ribicama. No nemojte ih bacati, već ih sačuvajte u hladovini ili čistoj vodi. Dobro će vam doći ukoliko na kraju ostanete bez živih kedera ! Da bi bili primamljiviji i brže privukli smuđu pozornost, odignite ih od dna s pomoću nekog plutajućeg materijala. Napunite kederu usta s primjerice nekoliko komadića polistirola i skratite predvez na dužinu od 25 do 30 cm.

[Vidjeti arhive]

Prethodna

Prethodna   * parabolična akcija: ili savitljiva, pri opterećenju kod povlačenja prut se savija po cijeloj dužini, od ručke do vrha ; postoji i polu-savitljiva ili polu-parabolična akcija gdje se samo 50% pruta deformira; i vršna akcija gdje se samo vrh pruta zakrivi.  

Prethodna ...

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]