IZBOR PRUTA ZA RIBOLOV ŠARANA

Prut za lov šarana je prije svega alat koji omogućuje ribiču da se prilagodi točno određenim ribolovnim situacijama. No, on mu je istovremeno i pouzdani partner, te stoga treba pristajati njegovoj vlastitoj naravi i temperamentu.


Ako odaberete identične prutove, savjetujemo vam da dijelove istog pruta označite obojenim točkicama kako biste ih uvijek znali zajedno sklopiti.

Više od bilo kojeg drugog ribolova, šaranolov podliježe fenomenu mode. I zadnje novotarije koje ste upravo kupili bit će vjerojatno zastarjele za samo šest mjeseci... Za odabir pravog pruta, onog koji će zadovoljiti u potpunosti vaše potrebe jedino vam je potrebno pratiti tehničke novine kao i poznavati tehnološki napredak materijala koji je omogućio izbacivanje na tržište novih proizvoda od karbonskog vlakna, kompozitne smjese ili od Kevlara...

Usmjerite dakle vaš izbor prema pouzdanom, provjerenom i robusnom materijalu koji će vam omogućiti da na duže vrijeme uživate u vašoj investiciji, a koja će u svakom slučaju biti “teška”.
Svaki prut posjeduje određene tehničke karakteristike koje ga namjenjuju točno određenim ribolovnim uvjetima. Pri odabiru pruta treba voditi računa o trima parametrima: njegovoj dužini, snazi i akciji.

  

 

Dužina pruta

Danas su na tržištu dostupni prutovi za šarane dužine od 12 do 13 stopa, odnosno od 3,60 do 3,90 m. Općenito vrijedi da duži prutovi posjeduju veću rezervu snage pa su dakle bolje prilagođeni za ribolov na veće udaljenosti kao i za slučaj da lovite na zakrčenim mjestim gdje se nameće žustra borba. Gipkiji i paraboličnije akcije, pružaju veću kontrolu ribe tijekom borbe.

S prutom od 12 stopa se pak lakše manevrira. Dajte im prednost ako lovite blizu obale ili na udaljenostima koje ne prelaze 80 metara. Postoje još kraći prutovi, a prvenstveno su namijenjeni za ribolov iz plovila.

  


Od spužve ili pluta, od jednog komada ili podijeljena u tri bloka, dobra ručka mora osigurati udoban rukohvat kako bismo prenijeli na prut svu snagu izbačaja.

Snaga pruta

Snaga pruta izražava se u funtama*(lb) i to od 2 do 4 funte, s međuvrijednostima svake četvrtine funte. Na tom polju, pored udaljenosti koju treba dostići, izbor pruta ovisi i o specifičnom karakteru ribolovnog mjesta.

Tako na primjer, ako lovite u velikim ili malim rijekama pojačanog vodenog protoka ili u jezeru izloženom snažnim vjetrovima, treba vam znatno jači prut, od namanje 3 lb u odnosu na prut koji ćete koristiti na jezercu ili potpuno zaštićenoj šljunčari, gdje je i 2 lb sasvim dovoljno.
Dobar je kompromis model snage 2lb3/4 koji omogućuje izbačaj sistema težine 100 g do udaljenosti od 100 m i uspješnu borbu sa šaranom do 20 kg težine!

  


Prstenovi su posebno opterećeni, osobito ako koristimo upredenice, pa moraju biti izvrsne kvalitete. Prsten blizu rukohvata treba biti većeg promjera od ostalih.

Akcija pruta

Upravo glede akcije pruta* postoje najveće nesuglasnosti među šaranašima jer se tu javlja ljudski faktor, narav pojedinca i osobne želje i namjere. Neki vole osjetiti kako prut radi i koriste isključivo parabolične modele koji im pružaju takve jake doživljaje tijekom borbi, te omogućuju da osjete i najmanji rush* i svaki šaranov potez i udarac glavom. Pored toga svojom gipkošću ta vrsta pruta služi kao amortizer tijekom žustre borbe pa može spriječiti lom štapa. Također je bolje prilagođen korištenju upredenica, bez elasticiteta.

Drugi pak više vole bacače ili prutove s vršnom akcijom. Vrlo brz, žilav i precizan takav tip pruta omogućuje snažne izbačaje na vrlo velike udaljenosti. Postoje i prutovi s poluparaboličnom akcijom koji su u stvari jedan dobar kompromis između ove dvije krajnosti.

    

Spoj elemenata tipa spigot daje prutu kontinuiranu akciju. Daleko je povoljniji od pruta čiji se dijelovi spajaju uglavljivanjem jedan u drugog spomoću prstenastoga karbonskog okova, koji je osobito osjetljiv na vodu i vlagu. U takvom slučaju, za lako rastavljanje i izbjegavanje isuviše brzog habanja dijelova, namažite ih tankim slojem parafina.

[Vidjeti arhive]

Prethodna

Prethodna   * funta (lb): engleska funta odgovara težini od 453,59 grama.
* akcija pruta : zakrivljenost koju prut poprima kada podliježe opterećenju kod povlačenja; može biti parabolična ili savitljiva, poluparabolična ili polu-savitljiva, i kruta ili vršna.
* rush: ili nasrtaj, riječ engleskog podrijetla koja označava nagli start šarana tijekom borbe.
 

Prethodna ...

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]