VRIJEME LINJAKA

Linjak je nonšalantan, mirne ćudi, iznimno sramežljiv, plašljiv, pozoran... Otpor mu nije ni nasilan ni surov, već snažan, težak i dugotrajan. Svi vi, razdražljive naravi, suzdržite se ! Zaljubljenik linjaka bez ikakve je sumnje miran, staložen, strpljiv...


Kao i šaran, linjak obilazi uvijek istu zacrtanu maršrutu. Možete biti sigurni da ćete ga iz godine u godinu pronaći uvijek na istim mjestima !

Linjak je nevjerojatno diskretna riba, sposobna provesti neprimjetno cijeli svoj život, tu pored nas, a da nismo ni svjesni njegova prisustva ! Samo pozorno oko poznavatelja uspijeva otkriti njegove tragove. Naime, u potrazi za hranom, linjak ruje po dnu što uzrokuje stvaranje brojnih mjehurića (plina metana) koji redovito izbijaju na površinu vode !

Stari ribolovci imaju običaj reći da se linjak zimi uglibi u mulj i da je zato neprimjetan. Istina nije daleko ! U biti, linjak provodi najteže i najhladnije mjesece godine u polu-latargiji. Smjesti se u najdubljem dijelu svog obitavališta, gdje je voda najtoplija. Bez i najmanjeg pokreta, bez i trunke hrane, sposoban je ostati tako nepomičan i više mjeseci. Štedeći energiju i crpeći je u svojim rezervama, linjak čeka bolje dane. U proljeće kada se vode zagrije i dosegne temperaturu od 12°C, linjak se budi ! U južnim krajevima, krajem trećeg mjeseca, dok će u sjevernim, najhladnijim područjima, trebati strpiti se i do kraja šestog mjeseca.

Idealna ribolovna pozicija
Linjak može živjeti u svim vodama osim u vrlo hladnim rijekama, brzacima i visokim planinskim jezerima. No osobito voli stajaće vode, bare, močvare, mrtvice... Više elemenata utječe na izbor mjesta. Među njima, najvažniji je bujan biljni podvodni svijet, dubina vode od metar do dva, i naročito, muljevito dno, neiscrpan izvor hrane. Ako je uz sve to, pozicija osunčana i zašićena od hladnih vjetrova, nikakve sumnje, mjesto je pravi pogodak ! Vrlo oprezan, linjak će se rijetko približiti obali. Stoga ga treba loviti na najmanje 8-9 metara udaljenosti.

  

 

Smjesa za primamljivanje

Dva do tri kilograma hrane sasvim su dovoljna za jednu dobru partiju ribolova. Najvažnije je da se smjesa sastoji od sitnih čestica, jer je cilj privući linjaka, a ne nahraniti ga ! Vrlo je korisno dodati zemlje u smjesu (iz vrta, krtičnjaka...) što će prisiliti linjaka da probire jestive čestice od zemlje. Cilj je zadržati ga duže na mjestu !
Ali pozornost glede količine ! Zemlja otežava smjesu i mogla bi lako nestati u mulju. Jednako tako, bolje je izbjegavati smjese svijetle boje jer je kontrast prevelik od tamnog taloga. U podvodnom svijetu u kojem vlada određena hijerarhija, naš linjak na žalost nije šef ! I ako misli proći neopaženo, bolje mu je ne « isticati se » previše i ostati u drugom planu. U protivnom, pred tako lijepim zalogajem, štuka...

Ako stanujete nedaleko od mjesta ribolova, najbolje je primamiti večer prije. Poznato je da se linjak hrani noću tako kad ujutro dođete, sigurno ćete ga naći u punoj aktivnosti. Ako stanujete daleko, potrebno je doći rano ujutro, čim svane, i odmah primamiti !

Sastojci i priprema smjese
4 doze bijelih* krušnih mrvica
1 doza orašnog brašna
1 doza smrvljenih medenjaka
2 doze kukuruznog brašna
1 doza krumpir pahuljica (pire u prahu)
1 doza PV 1
Smočite smjesu i sve dobro izmiješajte najmanje dva sata prije uporabe. Dodajte jednu dozu zemlje ako je dno muljevito, četiri ako je solidno.
Ako je dno preglibavo, par minuta prije pripreme kugli, dodajte jednu dozu krupnih suhih krušnih mrvica. Na taj način kugle će biti laganije i neće se uglibiti u mulj. Na kraju pripreme, obogatite smjesu s dvije ili tri pune šake mesnih crvi ili pinkija.

  


Plombiranje se sastoji od tri grupe olova. Pokazatelj griza se nalazi oko 10 cm iznad udice, odmah iznad predveza smještena su 2 olova srednje veličine, a desetak centimetara iznad 3,4 velika olova.

Potreban pribor i sistem

Najbolje je loviti linjaka s direkt-prutom* jer dozvoljava da se najlon spusti okomito u vodu, između trava i ostalih vodenih biljki. Ako je prut krut i jak, s neelastičnim vrhum, naophodno je na vrh montirati rastezljivu gumicu prilično velikog promjera, od 0,90 mm do 1,20 mm. Ukoliko ne posjedujete ovakav model, bilo koji direkt-prut, pod uvjeton da je savitljiv, s punim, vrlo tankim i vrlo elastičnim vrhom, može poslužiti kao amortizer. Linjak je ozbiljan protivnik, i nema šale ukoliko ne želite staviti u opasnost vaš pribor !

Što se tiče izrade sistema, koristi se pilično tanak najlon, 0,12 mm. Plovak je izduženog oblika, nosivosti 1 g. Poželjno je da je antena metalna jer bolje pokazuje griz. Predvez, realiziran od najlona 0,10 mm, dug 30 cm, nosi udicu broj 14. Rezultat ribolova ovisi između ostalog od postavljanja olova. Ni u jednom trenutku, linjak ne smije osjetiti otpor od plovka. Da bi se struna mogla s preciznošću kontrolirati, idelana joj je dužina od 70 cm do 1,5 m.

  


Mesni crv je uvijek sigurna vrijednost. Pola litre čistih, mješano crvenih i bijelih crvi, dovoljno je za jednu partiju ribolova, kako za mamac tako i za primamljivanje.

3,2,1...

Ako ste primamili večer prije, započnite ribolov odmah ! Za vrijeme svih priprema kao i tijekom akcije, ključna riječ je diskrecija ! Svaki pokret, pomak, premještaj... mora biti tih i oprezan ! Ponovno primamljivanje nije potrebno. Ovisno o razvoju sitacije, mozda jedino nekoliko čistih mesnih crvi.
Ako niste imali priliku, ni mogućnosti primamiti dan prije, prvi vam je zadatak montirati sistem i sondirati. Prije svega da izmjerite dubinu, ali i da dobijete sliku dna. Osjetite li « tok », radi se o čvrstom, solidnom dnu. Ukoliko sonda propada, a odmah zatim primjetite par mjehurića na površini, dno je muljevito.

Nastavite s primamljivanjem : 8 do 10 kugli veličine naranče. Da biste bili sigurni da padaju uvijek u istu zonu i na istu udaljenost, bacajte uvijek s istog mjesta. U jednoj ruci držite kuglu, u drugoj prut. Usmjerite ga prema nekom orijentiru nasuprot vas, bacite sistem i ciljajte plovak.

Teško je unaprijed znati kako će se odvijati ribolov !
Najvažnije je znati se prilagoditi ! Ako na primjer i poslije sat, dva ribolova, nikakva znaka od linjaka, najbolje je rješenje i dalje čekati ! Jednostavno još nije došao ! Ukoliko se pojave deverike i to u velikom broju, primamite ponovo s novih 8, 10 kugli. Ako se ulovi ponavljaju jedan za drugim, bacite redovito, svakih 5-10 minuta, šaku čistih mesnih crvi. Može se dogoditi da u početku ulovite manju ribu, bodorku, crvenperku... a zatim ništa ! Najvjerojatnije su veće stigle i rastjerale malu. Što znači da treba povećati zalogaj na udici, 2-3 mesna crva, i ponuditi ih na dnu.

    

Ugriz linjaka može trajati više minuta jer proba ili odbije mamac više puta prije nego što se odluči progutati ga. Najbolje je čekati da plovak potupno potone i ostane pod vodom prije nego kontrirate. U trenutka kada ga zakvačite, započinje rat živaca. Nagnite prut na lijevo, zatim na desno da ga prisilite da se vrti u krug. Budite strpljivi ! Ne pokušavajte ga odmah dovući na površinu, već ga polako umorite i iscrpite. Struna mora non stop biti krajnje zategnuta, bez udaraca, ni potresa. U protivnom, rizik je ili da se linjak otkvači ili da najlon pukne.

[Vidjeti arhive]

Prethodna

Prethodna   * bijele krušne mrvice: dobivaju se mljevenjem suhog hruha bez kore, ljepljivog su karaktera i namočene uveliko bubre, koriste se u hranama za ribolov na dnu.
* direkt prut : zvan i direktaš ili prut na sastavljanje, je prut sastavljen od više dijelova koji ulaze jedan u drugi; koristi se kada je dubina ribolovne zone puno manja od dužine pruta.
 

Prethodna ...

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]