PROLJETNI RIBOLOV

Proljetni ribolov bijele ribe jedan je od najtežih jer da bi se riba zadržala na izabranom mjestu mora se savršeno vladati tehnikom primamljivanja. No upravo zbog svih tih poteškoća, istovremeno je i izvanredna škola jer omogućuje da se više nauči u jednom danu nego u desetak drugih kada je ribolov lak !


Sva mjesta izložena suncu i zaštićena od hladnih vjetrova koja odgovaraju ribiču, u pravilu odgovaraju i bijeloj ribi !

U podvodnom svijetu ribe nemaju kalendar ! Smjenu godišnjih doba osjećaju isključivo zahvaljujući prirodnim promjenama kao što su porast temperature vode ili produženje dana koji uz to postaje sve svijetliji.
Među svim bijelim ribama u pravilu se bodorke i crvenrepke prve bude iz zimskog sna, zatim deverike, krupatice, šarani, linjaci i na kraju sve ostale. No, premda su sve iz dana u dan aktivnije, još uvijek im je probava spora, a potraga za hranom ograničena na prostor oko staništa.

Što se tiče izbora mjesta ribolova, prerano je za riječne vode. Zbog topljenja snijega, učestalih proljetnih kiša i porasta vodostaja, temperatura vode još uvijek je prehladna. Naprotiv u ribnjacima, šljunčarama, rukavcima i svim ostalim stajaćicama, voda je iz dana u dan sve toplija. Najzanimljivija mjesta nalaze se u plićacima, plažama, uvalicama i svugdje gdje izbija prvo vodeno bilje i pojavljuju se prvi insekti.

  

 

Izbor tehnike

Na svim ovim plitkim mjestima, povoljna dubina ribolova od 1,5 m do 2 m, nalazi se u većini slučajeva na jedno desetak metara od obale. U tim uvjetima, najprikladnija tehnika je dulji direkt prut, a još bolje polagaljka u dužini od 9 m, 9,50 m ili 10 m, jer omogućuje ne samo da se dosegne željena udaljenost, već i da se lovi s velikom preciznošću zahvaljujući mogućnosti korištenja kratkog sistema od samo 3 metra.
Ukoliko ne posjedujete polagaljku ili je mjesto čak i na desetak metara od obale preplitko, u tom slučaju najbolje odgovara engleska tehnika.

Što se tiče sistema, u oba slučaja je izrađen na način da lovi između dvije vode, ali i za vrijeme spuštanja. Podsjetimo da što više se olova grupiraju blizu udice, sve brže će se sistem spustiti na željenu dubinu. Naprotiv, što se više rastave i raspodijele između udice i plovka, sve sporije i polaganije će se sitem spuštati.

  


Sistem za polagaljku bez predveza : najlon 0,08 mm, plovak 0,40 g s kratkom metalnom antenom i stabilizatorom, udica br.20, 15 cm iznad udice pokazatelj griza, 15 cm iznad pomoćna grupa olova, 15 cm iznad glavna grupa olova.

Hrana za primamljivanje

Kilogram do dva, potrebna je dnevna količina hrane za primamljivanje. Odlučite li se za već gotove smjese, mješavina od 1 kg hrane za bodorku « Gardon » i 1 kg hrane za površinski ribolov (ukliju) « Surface », daje izvrsne rezultate.
Ukoliko je pak sami pripravljate, vodite računa da hrana bude smeđkaste boje, sastavljena od finih, sitnih čestica i da sadrži siromašne proizvode kako se riba ne bi zasitila. Poželjno je nakon vlaženja prosijati je preko sitnog sita da bi se eliminirali svi grumeni i postigla ujednačena konzistencija.

Recept
- 3 doze finih krušnih mrvica (isključivo od kore kruha)
- 2 doze kukuruznog brašna
- 2 doze prženog pšeničnog brašna («gazelle grillée»)
- 2 doze kokosovog brašna («coprah»)
- 4 vrećice od 7,5 g vanilije šećera

  


Sistem za englesku tehniku : najlon 0,12 mm, ravni waggler 2 g blokiran između 3 olova BB, predvez 30 cm od 0,10 mm, udica br.20, 7,5 cm iznad udice pokazatelj griza, 7,5 cm iznad olovo br.4, 15 cm iznad olovo br.1, 10 cm iznad olovo BB.

Strategija primamljivanja

Ukoliko je hrana obogaćena fujom, najučinkovitija tehnika primamljivanja sastoji se u tome da se na početku bace jedno četiri kugle veličine mandarine i da se potom čeka na dolazak ribe. Tek poslije prvih ulova, može se započeti s dohranjivanjem* : jedna manja kugla (koja se mora raspasti u dodiru s vodom) svakih deset minuta!
Koriste li se pinki, tehnika je ista, jedina razlika je u dohranjivanju isključivo čistim mamcima uz pomoć praćke, desetak pinkija pri svakom bacanju.

U svakom slučaju, najvažnije je donijeti pravu odluku u pravom trenutku. Ponekad je potrebno čekati i do sat vremena prije no što se pojave prvi grizovi. Istina je da nije lako u takvoj situaciji ostati strpljiv i odoljeti želji da se ponovo primami ! Ukoliko se ništa ne događa, ribe jednostavno još nisu pronašle ponuđenu im hranu !

No, i kada se naposljetku manifestiraju, ne smije se prerano radovati, često se dogodi da odjednom prestanu gristi jer se iz manje više poznatih nam razloga premjeste iz jednog sloja vode u drugi, razbježe, a zatim ponovo pojave.
Ritam primamljivanja mora se neprestance prilagođivati nihovoj aktivnosti : što je ribe više i što bolje grize, sve češće se treba primamiti. Naprotiv, što je manje grizova, sve se rjeđe dohranjuje, a ukoliko ih upoće nema, u cijelosti se obastavlja i primamljivanje.

    

Što se tiče mamaca za proljetni ribolov, bez ikakve sumnje najbolji su ver de vas*, naročito ako se doda u hranu za primamljivanje i par šaka fuja*. Kako ove posljednje nije uvijek lako nabaviti, može ih se bez problema zamijeniti s pinkijima*, koji ostalom isto tako mogu poslužiti kao mamci, umjesto ver de vasa.

[Vidjeti arhive]

Prethodna

Prethodna   * dohranjivanje: strategija primamljivanja kod koje se hrana (male kugle veličine većeg oraha) baca u ujednačenom ritmu tijekom cijelog ribolova.
* ver de vase : od francuskog «ver de vase» ili krvni crvić, ličinka dvokrilca, obitelj Chironomidae (komarci), žarko crvene boje, veličine do 2 cm, koja živi u čistim vodama ; koristi se kao mamac za ribolov sve bijele ribe.
* fuj : od francuskog «fouillis», mali krvni crvić iz obitelji Chironomidae (komaraca) koji živi u vodama s muljevitim dnom, tamno crvene boje, veličine od otprilike 1 cm, dodaje se u hranu za primamljivanje.
* pinki: vrlo aktivan mali mesni crvić, koristi se za mamčenje i dodaje u hranu, može zamijeniti fuj.
 

Prethodna ...

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]