IZBOR MUŠIČARSKE STRUNE

Po svojoj težini struna mora odgovarati korištenom prutu, dok po svom obliku i veličini mora biti primjerena ribolovnim uvjetima !


Odaberite neku modernu sintetičku strunu, jer je prirodna veoma, veoma osjetljive uporabe !

Prve su strune za ribolov umjetnom muhom, pred dva stoljeća bile uistinu izrađene od prirodne svile. Danas im je međutim ostalo samo ime, jer su uveliko zamijenjene novim sintetičkim materijalima. Sastoje se od Dacrona ili nekog sličnog materijala u sredini, a omotane su PVC-om.
Suvremene strune ponuđene su u velikom izboru boja. Za savršenu vidljivost kako pri bacanju i spuštanju na vodu tako i za praćenje kretanja muhe, i osobito pri večernjem ribolovu*, savjetuje se uporaba strune fluorescentnih boja, narančaste, žute, bijele, zelene… Koristite li pak tonuću strunu, bolje je izabrati diskretnije nijanse boja poput maslinaste, sive ili smeđe.

  

 

Težina strune

Prema njihovoj težini, odnosno specifičnoj gustoći, sve su mušičarske strune razvrstane u četiri glavne kategorije.
Plivajuće strune (F - Floating) namijenjene su za ribolov suhom muhom na površini vode.
Poluplivajuće strune (I - Intermediate), nešto malo teže od vode, lagano tonu i drže se u vodenom filmu od samo nekoliko centimetara ispod površine, koriste se za ribolov između dviju razina voda na dubini od 1 do 2 metra.
Strune s tonućim vrhom (FS - Floating/Sinking) sastoje se od dva dijela, prednjeg plivajućeg i završnog tonućeg, dugog nekoliko metara. Postoji ih više vrsta, a razlikuju se po dužini vrha i njegovoj brzini tonjenja. Ovaj tip strune namijenjen je dubokim zonama, od 3 do 4 metra, najčešće se koristi u ribolovu nimfom.
Tonuće strune (S - Sinking) vrlo teške, prilagođene su za pretraživanje jako dubokih ribolovnih mjesta, 5 metara i više. Postoji više modela ovisno o njihovoj brzini tonjenja, sporo tonuće, brzo tonuće i vrlo brzo tonuće strune.

  


Od gore pa nadolje : paralelna struna L, dvostruko konusna struna DT, struna s težinom naprijed WF, leteća glava SH, triangle taper TT.

Oblik strune

Među brojnim oblicima struna, slijedećih se pet najviše koristi.
Paralelne strune (L - Level) istog su ujednačenog promjera po cijeloj svojoj dužini. Jedne su od najeftinijih i obično se savjetuju za početnike.
Dvostruko konusne strune (DT - Double Taper) po sredini su ujednačenog promjera, ali se stanjuju na oba kraja. Među svim strunama ove su najekonomičnije jer je moguće okrenuti ih kada im je jedan kraj oštećen te nastaviti loviti s drugim zdravim krajem. Predviđene su za ribolov na malim i srednje velikim rijekama gdje je preciznost izbačaja presudna.
Strune s težinom naprijed (WF - Weight Forward) najučestalije su uporabe, deblje su pri vrhu jer im je sva težina koncentrirana u prvih nekoliko metara, dok je ostatak istog promjera. Omogućuju precizne izbačaje čak i po vjetrovitom vremenu.
Leteća glava (ST - Shooting Taper) namijenjena je za daleke izbačaje u velikim rijekama. Sastoji se od « glave » koja sačinjava prvih deset jardi strune, na koju se dovezuje tanka paralelna struna.
Triangle Taper strune (TT) koriste se za izbačaje na vrlo velike udaljenosti, najčešće u rezervoarima.

  


Savjetujemo redovito čišćenje i odmašćivanje strune.

Veličina strune

Mušičarske strune su numerirane od broja 1 do 15 prema standardima AFTM-a (Association of Fishing Tackle Manufacturers of America). Ova se kodifikacija odnosi na težinu prvih trideset stopa ili otprilike na težinu prvih 10 metara. Strune od broja 1 do 3 koriste se na malim rijekama, od broja 4 do 6 na srednje velikim rijekama, od broja 8 do 10 u rezervoarima, a od broja 12 do 15 za ribolov grabežljivica i lososa.

    

ZAŠTO BACKING ?
Struna dužine od 27 do 30 jardi (25 do 27 m) može biti prekratka za borbu s velikom ribom. Iz tog se razloga na kotur prvo postavlja backing. Radi se o specijalnoj upredenici dužine 30 do 50 metara (Dacron) ili najlonu velikog promjera 0,50 do 0,60 mm, a koji se spoje na strunu.

[Vidjeti arhive]

Prethodna

Prethodna   * večernji ribolov: ribolov umjetnom muhom koji započinje dva sata prije zalaska sunca, a završava 30 minuta nakon zalaska.  

Prethodna ...

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]