MINI KEDERI ZA MAKSI REZULTATE

Maleni po veličini, ali veliki po rezultatima, minikederi vam garantiraju maksimalni ulov bez obzira na vrstu ribe grabežljivice koju lovite.


Sistem s kliznim plovkom omogućava sportski ribolov, ribič se bez prestanka premješta s jednog mjesta na drugo.

Sredinom sprnja grgeči započinju prvi pročišćavanje jata mlađi. No već od rujna stvari se za preživjele ribice kompliciraju iz dana u dan, čim dostignu kritičnu veličinu od 4 do 5 cm. Jer se tada sve grabežljivice, štuke, smuđevi, grgeči i somovi zanimaju za njihovu sudbinu.
U svim vrstama voda duboka dna, mirne zone, kao i plićaci prekriveni vodenim travama... postaju poprište neumoljivog zakona prirodnog odabira.

Upravo rubne zone jata mlađi treba pretraživati pomoću minikedera veličine od 5 do 8 cm. Svejedno možete koristiti pijor, krkušu, ukliju, bodorku, grgeča... jer u jatima mlađi ima gotovo svih vrsta riba. Dvadeset do trideset ribica potrebna je količina za uspješan ribolovni dan.
Najvažnije je upotrijebiti odgovarajući sistem i znati pravilno predstaviti mamca ovisno o traženoj grabežljivici!

  

 

Sistem s kliznim plovkom

Ovaj je sistem nezaobilazan za ribolov štuke i soma. Posebno se pokazao učinkovitim na dubokim ribolovnim mjestima, uzduž procjepa, nizvodno od mostnih stupova, ispod građevinskih konstrukcija. U tim zonama, te velike grabežljivice ne znaju odoljeti privlačnosti triju malih kedera od kojih je svaki postavljen na jednoj od grana trokrake udice.
Jednom kad je sistem izbačen na izabrano mjesto, nekoliko okomitih potezanja i teturava akcija su dostatna za izazivanje napada.

Montaža
Na strunu koja izlazi iz role promjera 0,30 mm za štuku i 0,50 mm za soma, postavite dva stop-flota, jedan klizni plovak od 5 do 30 g, jednu perlu amortizer i jednu vrtilicu s kopčom.
Za štuku dodajte jedan čelični predvez od 50 cm, otpornosti 7 kg. Za soma najlonski predvez iste dužine u promjeru od 0,45 mm sasvim odgovara. Glede udice, odaberite trokuku broj 2.

  


Na sistemu s krakovima olovo se može zamijeniti niklovanom kuglicom koja svojim blistajućim izgledom pobuđuje znatiželju grgeča!

Sistem s krakovima

Nazvan i slijed mlađi, ovaj je sistem izrazito učinkovit pri ganjanju grgeča u jezerima, na relativno čistom dnu. Pustite da se spusti do dna držeći nategnutu strunu, zatim vršite naizmjenična povlačenja i poprečna pomicanja kako biste što bolje pretražili čitavu zonu.
Preporuča se tijekom cijele akcije držati strunu u ruci kao u ribolovu s prirodnim živim mamcima, da bi se što bolje osjetio ugriz koji se najčešće manifestira malim udarom u strunu. U tom slučaju, poželjno je osloboditi strunu* prije nego se kontrira.

Montaža
Na strunu iz role u promjeru od 0,20 mm, postavite olovo tipa Arlesey težine već prema dubini lova, od 20 do 50 g.
Broj krakova ovisi o lokalnim propisima. Udaljenost među njima je dvadesetak centimetara. Izrađuju se od najlona od 0,18 mm, dužine 5 do 6 cm, a završavaju jednokrakom udicom s lopaticom od broja 4 do 8.

  


Brazda koju plivajuća bombeta stvara na površini vode za vrijeme vođenja nije štetna, naprotiv privlači pažnju smuđeva i vodi ih prema zamci.

Sistem sa bombetom

Odaberite ovaj sistem ako tražite smuđa i kadgod trebate loviti daleko od obale, u dubokim zonama, na periferiji otoka ili kada želite pretraživati ribolovna mjesta zakrčena travama.
Već prema sloju vode koju zauzima mlađ, odaberite plivajuću bombetu za lov blizu površine, poluploveću za kretanje mamca između dvije vode, ili tonuću da se giba uz dno. Akcija se sastoji od uzastopnih povlačenja isprekidanih stankama.

Montaža
Na strunu od 0,24 mm koja izlazi iz role prvo postavite bombetu težine od 10 do 70 g, a zatim trostruku vrtilicu na koju će biti pričvršćen predvez. Ovaj dužine 1,50 m i promjera od 0,22 mm nosi jednokraku udicu s lopaticom od broja 6 do 8.

    

Bilo koji da je sistem, potrebno je zahvatiti malog kedera provlačenjem udice od dna prema gore kroz njegove dvije čeljusti. Čim se ustanovi ugriz, potrebno je brzo zakvačiti jer po svojoj veličini napadaču je on zalogajčić. Čak i kad je ribica više mrtva nego živa, još je uvijek dosta učinkovita.

[Vidjeti arhive]

Prethodna

Prethodna   * osloboditi strunu : pustiti najlon ako se drži u ruci ili mu dozvoliti da slobodno izlazi iz role nakon što se ustanovi ugriz, prije zakvačenja, kako bi željena riba progutala plijen, a da ne osjeti nikakav otpor.  

Prethodna ...

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]