"Razgovori na slatkim vodama"

Intervju s klenom

Novinar:
Nema ni najmanjeg znaka života na zemlji ni u vodi. Sve je još zaleđeno ovog prijepodneva mjeseca prosinca.
Samo bi LEUCISCUS CEPHALUS, i nitko drugi, mogao zakazati sastanak u ovakvim uvjetima. Nema šanse da nas netko ometa… nema ni žive duše!
Vidim klena kako dolazi plivajući uz obalu ove male rječice. Nije baš toplo, ha?

Klen:
Probao sam i gore… u ovih deset godina otkako neumorno gazim po ovom kraju!

Novinar:
Slušaj, ne volim okolišati. Reći ću ti u lice: na lošem si glasu, jako lošem!

Klen:
Znam! Uostalom, na tvoja sam pitanja pristao odgovarati samo zato da bih popravio sliku o sebi.
Ja sam žrtva strašne nepravde! A znaš zašto? Samo zato jer ne spadam uistinu ni u bijele ribe ni u grabežljivce!
Ja sam granični slučaj! Svakome smetam jer ne živim kao drugi! I to plaćam! To je bez sumnje razlog zašto sa svih strana dobivam zlatnu medalju za najomraženijeg!
Ipak, Bog zna da pripadam gospodskoj rasi! Ako me pogledaš malo bolje, uvjeren sam da ćeš mi naći brojne kvalitete!

Novinar:
Ne sumnjam, ja ne sudim unaprijed. Zli jezici govore da si spreman na sve kako bi došao do cilja, pa i na najpodlije?

Klen:
Slušaj, dug sam pedeset dva centimetra i težak skoro dva kilograma, a da bih dotle dogurao stvari mi nisu uvijek išle na ruku.
Ja sam zaista lovac, ali ne tako velik kao drugi. Da bih bio uspješan, moram biti lukav i moram imati dobar smisao za taktiku. Istina je da se znam služiti laktovima, preskakati druge u redu da bih ja stigao prvi jer je to jedini način da osiguraš puni želudac.
Ali, imam i veliku sposobnost prilagođivanja! Kad mi sreća nije naklonjena, zadovoljavam se i onom lovinom koje se drugi gnušaju.

Novinar:
Znači, za klena je sve dobro?

Klen:
Ja sam oportunist jer mi je život nepredvidljiv. Znam nanjušiti povoljnu priliku i iskoristiti nove situacije ostajući oprezan.
Naučio sam se čuvati još u najranijem djetinjstvu. Živim podalje od radoznalih očiju, pažnja mi nikad ne popušta, svaku novu situaciju analiziram dugo, hladne glave i na sigurnom odstojanju. Tek nakon pomne analize, odlučujem se djelovati!
Svatko ima svoj sistem “Uradi sam” za preživljavanje. Ja sam se lijepo smjestio: najveći sam od najmanjih, i to mi odgovara!

Novinar:
A što s velikima, znaš onima koji su puno veći od tebe?

Klen:
Ne rugaj mi se! Istina je da imam puno grabežljivaca! I kad ih sretnem, napravim se još manjim i neprimjetno zbrišem. Nema se tu čime ponositi, znam, ali to je jedini način da se preživi!
Ali, ipak imam i ja neka oružja! Na primjer izvjesnu sposobnost da osjetim stvari na daljinu, posebno opasnost! Dakle, da bih joj izbjegao, prebacim u najveću brzinu. A onda, u našem je plemenu na desetke riba svih veličina što dezorijentira napadača.

Novinar:
To sam već primijetio, vi ste vrlo solidarni!?

Klen:
Ah, da! Kod nas je solidarnost među članovima grupe svetinja… naročito dok čuvamo stražu! Kad je sigurnost obitelji u pitanju, nema šale!
To će sigurno neke iznenaditi, ali mi klenovi, mi smo jako vezani za obitelj, jako!

Novinar:
Gle, još jedna vrlina!

Klen:
Kažem ti da nam ih ne nedostaje! Naši mladi ostaju čitav život u istoj grupi. Utuvimo im vrlo rano nekoliko temeljnih pravila. Kao prvo da uzimaju sve što se jede, pa bio to i mršav plijen, jer plijen je plijen! Učimo ih strogom redu društvenog života i tomu da je u zajedništvu snaga.
Također da se ne smiju oglušiti na poziv u pomoć nekoga od nas!

Novinar:
A zatim, treba također priznati da ste uspjeli izdržati i preživjeti tamo gdje su druge ribe nestale?

Klen:
Vidiš, opet i stalno vrline!
To je zahvaljujući mojoj izvanrednoj otpornosti. Kad su vremena teška, ja znam zauzeti pozitivan stav. Stanem u zasjedu i vrebam svoj obrok.
A kad treba zapeti, ne štedim snagu ni energiju i uvijek sam spreman dati sve od sebe… Jer svakog dana, bilo da puše vjetar ili da pada kiša, trebam naći nešto za jelo!
Srećom hranim se vrlo raznovrsno! Također treba reći da sam u stanju uočiti izdaleka i najmanji nagovještaj hrane…

Novinar:
Na kraju krajeva, klen nije ništa lošiji od drugih!
Pitam se tko je to našao za shodno da ga stavi na onako loš glas?

[]

Prethodna ...

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]