"Razgovori na slatkim vodama"

Intervju sa somom

Novinar:
Danas je pasje vrijeme, jedan od onih dana kad se novinare ne bi smjelo slati vani. Već neko vrijeme vjetar puše na udare, a od kiše voda u rijekama neprestano raste… ali to je uobičajeno za početak studenog!
Ipak, treba krenuti! Ne dolazi u obzir propustiti sastanak sa SILURUS GLANIS, davno dogovoren! Pitam se što li radi Som u ovako dubokom vrtlogu.
Ah! Dobar dan i hvala što ste došli na vrijeme na sastanak.

Som:
Dobar dan, vidiš, ovdje ja živim! Dobro da si došao jer bi, inače, trebao čekati sljedeće proljeće da me sretneš. Odlazim na veliki susret obitelji koji se organizira svake zime. Doći će svi odasvud kako bismo odlučili o sudbini naroda.

Novinar:
Naroda?

Som:
Da! Ovdje nema demokracije, dakle nema ni izbora! Prije nekoliko decenija napravili smo državni udar. Zaposjeli smo čitav teritorij jer ne podnosimo ni dijeljenje ni miješanje. Drugi su grabežljivci slabiji od nas, dakle ranjivi, i jasno, ustupili su nam najbolja mjesta. Otad, mi upravljamo sudbinom vodenih bića i određujemo pravila koja vladaju.
Ne znam kako je kod vas, ali kod nas, ovdje u rijeci, oduvijek je tako: jači je uvijek u pravu. Svi ovdje znaju tko je šef!

Novinar:
Kad si dug više od dva metra i imaš sedamdeset kilograma, očito je da se nemaš bogzna čega bojati! Ali, s druge strane, mora da nemate baš puno prijatelja?

Som:
Ne trebaju mi! Moja mi je obitelj dovoljna! Nikad ne zloupotrebljavam svoj položaj. Ne uzimam ništa od drugih riba osim u krajnjoj nuždi, upravljam svojim teritorijem kao pravi domaćin. U dubini, ja sam prilično društven. Najbolji dokaz: čitavu zimu provodim sa svojima! Ali i ovdje, kad mačke nema, miševi kolo vode… Kad mene nema, uspostavlja se nova hijerarhija. Ali, vjeruj mi, ne za dugo, čim se u proljeće vratim, brzo preuzmem uzde.

Novinar:
Vraćate se u svoju duplju?

Som:
Da! Ima takvih trenutaka u životu… ne znam zašto, imamo potrebu da budemo sami u svom kutku… Događa li se to i tebi?

Novinar:
To nije važno. Ja nikog ne teroriziram!

Som:
Niti ja! Već mi je dosadilo što mi predbacuju da sam gadna njuška koja, uostalom, baš i ne šokira ženke somova koje srećem na svom putu… Upravo suprotno!

Novinar:
O ukusima se ne raspravlja! Mene zanima vaš svakodnevni život i vaša intima. Ali, molim vas, ne izražavajte se tako uvijeno, budite konkretni!

Som:
Imaš prigovor, dobro, nisam naviknut da mi se proturječi. To mi se sviđa! Hranim se, odmaram i razmišljam o budućnosti zajednice. U biti ništa posebno! Nisam nikakav krvolok kao što to vjeruju neki od vas kad o meni govore. Ne proždirem djecu ni domaće životinje.
Dakle, skinimo maske! Ako hoćete žrtveno janje za umirenje svoje savjesti, ako tražite nešto za senzacionalni naslov, pogledajte radije među svojim bližnjima, a ne pod vodu!

Novinar:
Još ćete tražiti da vam odamo priznanje! Svi s kojima sam o vama pričao su promijenili boju na samu spomen vašeg imena?

Som:
Vi tako slabo poznajete našu sredinu! Vi mislite da ovdje vladaju ista pravila kao kod vas! Ovo je džungla! Nema socijalne zaštite, nema mirovine, nema životnog osiguranja… Treba se neprestano boriti za dnevni obrok! Svakodnevna muka svima, malima, velikima, jakima i slabima. Ovdje, da bi jedan dobio, drugi treba izgubiti.
Što se mene tiče, imam sreću da me je priroda obdarila svim adutima za biti na vrhu piramide. Nismo ni dobri ni zli, ni lijepi ni ružni! Mi smo ono što ste vi bili prije nekoliko tisuća godina. Ali vi kao da ste zaboravili kako su se vaši preci borili iz dana u dan, kao i mi, samo da bi preživjeli! Dakle, preporučujem svim vašim moralistima i onima koji daju lekcije drugima, neka ponovno pročitaju svoju povijest!

Novinar:
To mi je jasno, ali mnogi su uznemireni povećanjem broja somova i predviđaju nestanak nekih vrsta?

Som:
Moram vas podsjetiti da nisam došao kod vas svojom voljom. Na vama, ljudima, je da položite račun drugim ribama ove rijeke jer ste me vi prije više od dvadeset pet godina doveli iz rijeke u kojoj sam se rodio, na drugom kraju Europe, u Dunavu, gdje sam mirno živio!
Dakle, podsjetite svoje vražje šegrte da je sada prekasno za debate o koristi moje prisutnosti u vašim vodama. Ja sam tu, i tu namjeravam i ostati!!!

[]

Prethodna ...

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]