"Razgovori na slatkim vodama"

Intervju s grgečom

Novinar:
Listopad je i dani su sve kraći i kraći. Dugo mi je trebalo dok sam našao ovaj dio rukavca rijeke, u cijelosti prekriven najrazličitijim vodenim biljem, gdje mi je PERCA FLUVIATILIS zakazao sastanak.
Bliži se smiraj dana i moram se požuriti. Grgeči su tu, čujem ih kako love. Ali, pitam se, tko je od njih moj gost jer čini se da me nitko ne primjećuje.

Grgeč:
Bog, ja sam taj s kojim se trebaš sastati! Oprosti što kasnim, ali to je bilo jače od nas, trebali smo poravnati račune s nekoliko regruta. Moram još nešto završiti, samo nekoliko sekunda i vraćam se! Nemoj otići!

Novinar:
Ima oko kilo i četrdeset samih mišića, duži je od četrdeset centimetara, a star je bar osam godina. I sam je u stanju utjerati strah većini riba, ne usuđujem se ni misliti što je sve u stanju učiniti grupa, njih deset ili petnaest!
A opet, kad ga vidiš kako je lijep, obučen u sve dugine boje, rekao bi da je svetac!

Grgeč:
Onda, idemo! Jer sad sam napravio što sam imao!

Novinar:
Dobro, slušam te! Što si to imao napraviti?

Grgeč:
Znaš, sad trenutno za nas Grgeče je prava banja! Ovo je najbolji period godine, mrtvi rukavac je pun mlađi, a u jesen ta slasna divljač čini bazu naše prehrane.
Razumiješ, započeo sam s tom malom Uklijom i želio sam dovršiti posao.

Novinar:
Čini mi se da zločesto uživaš u tom “poslu”?

Grgeč:
Zovi to kako hoćeš, stari moj! Ali, treba jesti. Kad se samo sjetim kako štuka, smuđ i som postupaju s nama!
Svatko ima svoj način. U prirodi, čak i kad ne nedostaje hrane, borimo se da je imamo što više, onda zamisli kako je kad je nema dovoljno!
A onda, to svi znaju, cilj opravdava sredstvo! U našem svijetu vlada pravo jačega! Zbog žestoke konkurencije koja ovdje vlada, moramo hvatati sve što se miče! To objašnjava naš spektakularan lov. Čim nešto zašuška na našem prostoru, mi odmah naćulimo uši…

Novinar:
… što mi pripisujemo radoznalosti!

Grgeč:
Točno! Od djetinjstva grgeči žive u okrilju grupe. Zato nema ničeg čudnog što lovimo u grupama i što smo iznimno dobro organizirani.
Svaki od nas ima jasno određenu ulogu. Krećemo punom brzinom! Na rubovima je straža, a najveći među nama, spremni na skok, zauzimaju centar.
Progonimo naš plijen dok ga potpuno ne iscrpimo, a tada svatko izabire svoju žrtvu i s njom radi što ga je volja. Kad se plijen izolira, dalje sve ide brzo, jako brzo…
Vidiš, sam, ja to dobro znam, ne bih dugo opstao, odavno bih već bio nestao. Naša je grupa solidarna i u tomu je naša snaga. Osim toga, brojnost je najbolji adut protiv grabežljivaca… Jer kad pođe po zlu, i najmanja nepažnja se skupo plaća. Kad zagusti, straža zove na uzbunu!

Novinar:
Podsjećam te da mi trebaš pričati o svojim prijateljima… štuki, smuđu, somu !

Grgeč:
Ah, da! Moji prijatelji? Nemoj me zezati! To su moji najljući neprijatelji! Od samog početka oni samo pljačkaju moju koloniju. Samo na tri sekunde okreneš leđa i u tren od grabežljivca postaneš grickalica tim slatkovodnim ajkulama! Tako da mi, grgeči, lovimo kad dođemo na red i istovremeno održavamo reflekse u dobroj formi za slučaj da jednog dana budemo morali spašavati svoje ljuske.
S tim robusnim “macanima” nikad ne znaš što te čeka. Kakva su vremena, dobro je biti na oprezu!

Novinar:
Da, ali ipak bih više volio biti na tvom mjestu nego na mjestu mlađi!

Grgeč:
I ja također više volim biti mesar nego meso! Ali to nije uvijek tako! Većinom se patimo! Možda ti se čini da pretjerujemo jer sad nam je dobro. Ali zimi crkavamo od gladi, stari moj! Male se ribice skrivaju, kukci, crvići, ukratko poslastice, sve nestane!
Najveći dio vremena provodimo skrivajući se od onih koje zoveš mojim prijateljima.

Novinar:
Dobro, u redu, razumio sam. Dakle, kako to rješavate?

Grgeč:
Snalazimo se… kako znamo!
Kad smo u oskudici, sjećamo se lijepih trenutaka i doba obilja. I zaklinjemo se da ćemo sljedeći put biti još bolji. Neumorno uvježbavamo različite strategije napada i povlačenja, tko što radi… Sve su mogućnosti predviđene da bi u danom trenutku naša organizacija bila vrhunska i da sve ide kao po loju!
Oprosti, stari, ali tamo je slavlje, moram se vratiti…

[]

Prethodna ...

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]