"Razgovori na slatkim vodama"

Intervju s jeguljom

Novinar:
Konačno malo svježine potkraj ovog dana mjeseca kolovoza. Lijepo je šetati pred sumrak pod lišćem starih platana koje prave hlad obalama ove rijeke.
Približavam se mjestu sastanka gdje me čeka, siguran sam u to, ANGUILLA ANGUILLA, Jegulja.
Jeste li tu?

Jegulja:
Jasno da sam tu! Ima skoro deset godina kako sam se smjestila u ovaj predivan stan od kamenja, nasutog pod stupom mosta.

Novinar:
Ali koliko vam je godina?

Jegulja:
Imam petnaest godina i duga sam skoro metar. Dugo sam lutala dok nisam našla ovo mjesto koje mi osigurava savršen zaklon od grabežljivaca. Dakle, razumijete da sam za njega vezana!

Novinar:
Po čitav se dan skrivate pod tim kamenjem?

Jegulja:
Ja sam stanovnik mraka! Ništa čudno što većinu vremena provodim u tami.
Ja, uz to, vrebam na mogući obrok. Jedna nespretna ribica, kukac ili mekušac, koji se također nadaju ovdje naći sklonište, moje su glavne žrtve. Strpljivo čekam svoj obrok !
Dani mi se smjenjuju, slični su jedan drugome.
Uvijek isti ritam: danju besposlica! Glavne aktivnosti odvijaju se od sumraka do zore. Svaku večer se malo prošetam, ali vrlo diskretno jer kod nas jegulja jedino je pravilo: da bi bio sretan, budi skriven!

Novinar:
Kakav paradoks: spadate u najpoznatije slatkovodne ribe, a ni jedna druga ne skriva toliko tajna kao vi!

Jegulja:
Ja sam noćni posjetitelj čija silueta uznemirava! Možda je to razlog zbog kojeg nikog ne ostavljam ravnodušnim!?

Novinar:
A onda, tu su i legende. Prema nekima vi ste u stanju izaći iz vode?

Jegulja:
Da bih stigla do obećane zemlje, moram neprekidno osvajati nove teritorije, a u mladosti sam morala uzvodno daleko plivati riječnim tijekom.
Kad jedna prepreka zaustavi moje napredovanje, naravno da moram prijeći nekoliko stotina metara na otvorenom po rosnoj zemlji.

Novinar:
Legende su ponekad zaista bliske istini… Recite, za vas je danas veliki dan?

Jegulja:
E da! Vrijeme je da započnem jedno dugo, jako dugo putovanje… Lakše reći nego učiniti jer će taj put više od šest tisuća kilometara trajati šest do deset mjeseci, a sve bez hrane!

Novinar:
Prije polaska, otkrijte nam neke od najvećih enigma vašeg iznimno burnog života, o vašem rođenju i vašim seljenjima?

Jegulja:
U redu! Otkrit ću vam sve što ste oduvijek željeli znati…
Izabrala sam vaš stari kontinent i to posebno Francusku da tu provedem najljepše godine svog života i da tu lovim.
Jer ja nisam odavde! Rođena sam u Sargaskom moru, u vodama Floride. Samo tamo i nigdje drugdje izvodimo svoj svadbeni ples! Zahvaljujući visokom tlaku koji postoji samo u tim neizmjernim dubinama, sve se jegulje svijeta tamo rađaju i porađaju kad za to dođe vrijeme.

Novinar:
Ali kako ste uspjeli prijeći ocean i doći do nas?

Jegulja:
Srećom, nisam se morala boriti protiv prirodnih sila. Prepustila sam se toplim golfskim strujama. Na ušću sam se penjala blizu površine pripremajući se na veliko iskrcavanje prije uranjanja u slatku vodu.
Ali ovdje, čim sam stigla na vaše obale, sve se iskompliciralo. Nisam bila veća od nekoliko centimetara, a već sam morala izbjegavati očice vaših mreža.
Ali to nije sve! Morala sam se suočiti s vašim branama, ribarskim zamkama, oštrim zubom riba grabežljivica…
Onda možeš razumjeti zašto sam, našavši ovu nastambu gdje je skrovišta i hrane u izobilju, postala statična i neprimjetna!

Novinar:
A sada vam treba prijeći isti put!?

Jegulja:
E da! Spremna sam za najveću avanturu svog života: osigurati svoje potomstvo.
Ali uspjeh nije zagarantiran! Povratak je jednako opasan. Trebam izbjeći iste prepreke, što više, sada se na mom putu nalaze električne turbine izvjesnih brana…
A zatim, da bih se vratila u zemlju, trebam plivati protiv struje. Trebat će mi strpljenja i izdržljivosti da stignem na kraj puta.

Novinar:
Kako se uspijevate držati kursa i pronaći put?

Jegulja:
Pitanje njuha, a u tom sam području dostojna lovačkog psa! Što više, posjedujem osjetila koja se vašim rječnikom ne mogu izraziti…

Novinar:
… još jedna enigma… među ostalima!

[]

Prethodna ...

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]