"Razgovori na slatkim vodama"

Intervju sa štukom

Novinar:
Sva je sreća da je današnji sastanak dogovoren u hladovini velike vrbe uz ovu mirnu rijeku, gotovo prekrivenu lopočima.
Sredinom srpnja, posebno danju, posvuda sunce prži sve što živi. Sad mi je jasno zašto je ESOX LUCIUS izabrala ovo mjesto za sastanak sa mnom…
Dobar dan gospođo!

Štuka:
Prije svega, mogao si reći Milostiva! A osim toga, nalazim nedopustivim da nisi mene prvu došao vidjeti, nego si trošio vrijeme na brbljanje s nevažnim ribama! Podsjećam te da moja vrsta nastanjuje ove voda još od zore svijeta. Bila je tu prije pojave prvog čovjeka i još uvijek ima svoj razlog postojanja na ovoj staroj zemlji! Dakle, ako postoji jedna riba koja zaslužuje tvoju paznju, to sam svakako ja, Štuka!

Novinar:
Priznajem i ispričavam se! Sav sam se pretvorio u uho!
Štuka:
Imam deset godina i veća sam od jednog metra. I bez pretjerivanja tvrdim da sam prijeko potrebna. Da nema mene, u tekućem bi elementu vladao nered i anarhija. Ne treba mi zahvaljivati, ja sam svjesna svoje uloge i ja je preuzimam!

Novinar:
Dugo ste bili predstavljani kao tiranin?

Štuka:
Srećom to je vrijeme prošlo, mišljenje se promijenilo!
Danas su svi svjesni da ja napadam u prvom redu bolesne, ranjene, one koji su sporiji od drugih. Doprinosim na svoj način da opstanu samo najjači, sposobni osigurati produžetak svoje vrste.
Kod nas riba slabost se skupo plaća! Svugdje, gdje nas nije bilo, epidemije su opustošile čitave vrste. Vjeruj mi, tamo žale za nama!

Novinar:
Gledajući tako, sve bi vam ribe trebale biti zahvalne, pa ipak…

Štuka:
Nemam se ni za što opravdavati! Ja sam već toliko dugo dio pejzaža. I to neće tako brzo prestati! Nema ni govora o bilo kakvim ustupcima na račun mog statusa i mojih privilegija.
Možete reći svima koji mi zavide i koji bi htjeli preuzeti moje mjesto: mjesto je vec zauzeto!

Novinar:
Ali znate li da klevetnici o vama govore kao o krvolocima koji ubijaju sve pred sobom?

Štuka:
Ne! Možda sam malo nagla dok branim svoj teritorij, ali uglavnom sam mirna! Faze hranjenja su isprekidane dugim satima kad me više zanima probava nego da budem robusna.
Usprkos svemu, priznajem, uvijek vrebam u zasjedi. Kao dobar strateg, jednim okom uvijek nadgledam svoj teritorij, ako ništa drugo onda da uočim i otjeram uljeze i nepoželjne goste.

Novinar:
Vaš teritotij???

Štuka:
Da, meni pripada jedno određeno mjesto od nekoliko desetaka metara četvornih gdje jedem i spavam.
Mi štuke dijelimo raspoloživi sektor na vrlo jednostavan način: najveće, dakle najjače kao ja, zauzimaju najbolja mjesta. Najmanji se snalaze!

Novinar:
Dakle, nikomu ne dozvoljavate remetiti spokoj mjesta gdje živite?

Štuka:
Da ne tražim poštivanje reda, anarhija bi odmah nastupila!
Ja izmirujem više stvari: kao policajac osiguravam da svatko bude na svom mjestu, eliminiram nesposobnjakoviće iz sanitarnih razloga i na koncu moram se hraniti!

Novinar:
Tako je to u životu! Jedni trebaju umrijeti da bi drugi živjeli! Objasnite mi kako postupate?

Štuka:
Rijetko slijedim svoj plijen, ja sam sprinter a ne maratonac! Moj je napad kratak. Ako se čini silovit, to je samo zato što je krajnje brz. Moje su peraje tako snažne da u nekoliko desetinki sekunde nastupa smrt! Volim dobro obavljen posao!
Mora se reći da mi je priroda pomogla. Raspolažem vrlo efikasnim oružjem i maskirnom odorom kojom se stapam s okolišem. Zahvaljujući tomu, moje mi se žrtve približavaju bez da me primijete.
Ja sam lovac iz zasjede. Sposoban sam ostati satima nepomičan, čini se da ništa ne privlači moju pažnju…

Novinar:
… sto vam je pribavilo, ako dozvolite Gospo Štuko, još jednu zamjerku, naime, da ste lijeni?

Štuka:
To nije točno! Nisam lijena, ja se samo štedim! Čemu trošiti energiju na nepotrebne aktivnosti?
Ja čuvam svoje potencijale da bih u datom trenutku izvela napad! Kad uočim plijen, pokušaj da umakne mojim sedam stotina zuba je uzaludan!

Novinar:
Ali što se dogodilo? Čemu ovo iznenadno okupljanje?

Štuka:
Vidiš! Čim okrenem leđa, ološ odmah ispliva na površinu. To ne mogu izdržati! Dakle, oprosti, posao zove!

[]

Prethodna ...

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]