"Razgovori na slatkim vodama"

Intervju s lososom

Novinar:
Spušta se noć ovog dana pri kraju lipnja, a još uvijek ni traga SALMO SALARU… Jedina mi je nada plima koja nadolazi… Losos, hoće li se danas popeti ovim prirodnim liftom da bi došao do mene, na ušću ove rijeke? Počinjem sumnjati.
Ha, konačno stiže!

Losos:
Nakon putovanja, koje je trajalo više od pet godina i nakon što sam prešao više tisuća kilometara, nećete mi zamjeriti ovih nekoliko sati zakašnjenja?

Novinar:
Ne, naravno! Iskoristite ovu stanku da se malo odmorite! Predahnite i… ispričajte mi svoju priču.

Losos:
Upravo sam na povratku. Stići ću u svoju matičnu luku na izvoru ove lijepe rijeke gdje sam se rodio… i gdje ću stvoriti dom!
Imam sedam godina i dug sam osamdeset i sedam centimetara, a moja je težina prilikom polaska s kraja svijeta bila oko osam kilograma. Malo sam već dotjerao liniju izgubivši nešto viška težine…

Novinar:
… s kraja svijeta?

Losos:
E da, tamo sam proveo zadnjih pet godina svojeg života, blizu Sjevernog pola, na obali ledenjaka.
Najnegostoljubivije okruženje, ali ja sam baš tamo i nigdje drugdje izabrao živjeti! Izabrao… to je velika riječ, moglo bi se reći i da sam na to prisiljen jer na našem malom planetu samo je tamo smočnica uvijek puna!

Novinar:
Ali kako određujete smjer kretanja? Bez kompasa, bez karte…

Losos:
Služim se darom kojim me je obdarila priroda: smislom za orijentaciju. Mi prenosimo genima s generacije na generaciju kartu svijeta.
Koristim se također i zemljanim magnetizmom, svugdje prisutnim, čak i pod vodom. Zahvaljujući njemu nikad ne promašim sjever, uvijek sam na pravom putu jer primam signale ma gdje bio. I na koncu, na putu povratka osjetim poznate vibracije po kojima prepoznam svoju rijeku!

Novinar:
Ali odakle vam sva ta energija?

Losos:
I tu moram prirodi još jednom zahvaliti jer mi je dala tijelo stvoreno za plivanje i brzinu.
Kao vrhunski sportaš, u stanju sam podnijeti snažne napore za podvige dostojne najvećih maratonaca. Osjećam se ugodno na svakom terenu, u stanju sam prijeći ocean, prevladati najrazličitije prepreke i čak jurišati kroz najpliće rječice.
Ali, ponekad su struje toliko jake da zna biti teško čak i za olimpijsku formu, vrlo teško!

Novinar:
Vaša je priča nevjerojatna, prava misterija! Roditi se u jednoj maloj rječici, otići u osvajanje planeta i onda se jednog dana vratiti na izvorište…?

Losos:
Moja vrsta mora preživjeti! Rođen sam da bih ispunio određeni zadatak i spreman sam ovdje skončati život da bih osigurao potomstvo.
Vi, ljudi, vi nastojite sve znanstveno objasniti, a razum ne može shvatiti do koje je mjere priroda originalna!
Mi, lososi, živimo u jednom drukčijem svijetu, koristimo se savršenijim osjetilima, primamo signale koji su vama nepoznati, posjedujemo još niz vanosjetilnih moći…
Možete se truditi sve dešifrirati, ali u nama će uvijek ostati nešto neuobičajeno!

Novinar:
Evo vas sada tik do kraja, najteže je iza vas!?

Losos:
O ne, Upravo suprotno! Treba mi još puno snage da svladam brane koje stoje na mom putu.
Mnogi će od nas skončati prije kraja ove duge plovidbe. Jer nismo svi od iste loze, neki su jači od drugih… Srećom, taj pomor nije slučajan, on je dio prirodne selekcije.
Plivati uzvodno rijekama, opasan je zadatak. Nema odustajanja, nema propuštanja ni najmanje prilike. Zapravo nemamo izbora. Do potpune iscrpljenosti treba iznaći snagu potrebnu da se ide naprijed! Uvijek i stalno naprijed…
Pa i ako nas samo nekoliko stigne do mrijestilišta, bit će to pobjeda svih! Jer oni će ispuniti njihov zadatak i tako osigurati produžetak naše vrste.

Novinar:
Možemo se samo diviti takvoj odlučnosti!

Losos:
I kad se nakon ovog titanskog posla na horizontu ukaže žuđena oaza… kakve li sreće, kakav divan trenutak! Još posljednji napor i konačno oslobođenje…

Novinar:
To oslobođenje je smrt?

Losos:
Ne, to je život koji se ponovno rađa ! To je zadovoljstvo nakon uspješno obavljenog posla! To je odmor ratnika!
Rijetki među nama nađu snage da još jednom prožive tu avanturu. Ali, za nekoliko mjeseci mladi će lososi čuti zov daljine i otići u otkrivanje oceana života!

[]

Prethodna ...

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]