"Razgovori na slatkim vodama"

Intervju sa smuđem

Novinar:
Već u svitanje, lijep je dan početka lipnja na obali ove rijeke okružene mnogobrojnim topolama.
Hoće li doći, hoćemo li se sastati? S pravom si postavljam to pitanje jer STIZOSTEDION LUCIOPERCA, kojeg sav svijet zove Smuđ, nije baš poznat po točnosti, naprotiv…

Smuđ:
Što je previše, previše je! Tek što sam stigao, a vi me već ogovarate…

Novinar:
Oprostite, ali vaš je dolazak bio tako diskretan da vas nisam vidio! Molim vas, budimo pozitivni! Recite nam koliko vam je godina i odakle dolazite?

Smuđ:
Imam dvanaest godina a to je puno za smuđa, mogao bih vam biti djed… Što se tiče moje zemlje… ah, ona je daleko! Moji preci su stigli iz srednje Europe, preciznije iz Dunava, ima pedesetak godina.

Novinar:
Vi ste veliki putnik!?

Smuđ:
Da sam čovjek, zvao bih se Kristof Kolumbo. Jer imam sklonost, i ja također, za otkrivanjem novih svjetova!
Priznajem, ne mogu stati na mjestu, imam mrave u perajama. Ja sam avanturist koji želi upoznati sva zadovoljstva koja život nudi. Nemam pojma kamo ću krenuti sljedeći put. Za mene je glavno ići, ići sve dalje!

Novinar:
Ali… vi se odmarate s vremena na vrijeme da malo predahnete?

Smuđ:
Da, ali te stanke nikad ne traju dugo! Ubrzo nastavljam svoj život nomada… Trebam putovati po svaku cijenu, riskirati, mijenjati mjesto…

Novinar:
Ne bih vas htio uvrijediti, ali znate li da se o vama ne govori bas najbolje?

Smuđ:
Što o meni govore, moram vam reći: bas me briga! Jer u svakom slučaju, ma što napravio, nitko me ne razumije. Zašto, hoćete li mi reći? Jer ne cijenimo iste vrijednosti, gospodine!

Novinar:
To bi moglo objasniti najluđe priče… kao na primjer da ste, vi smuđevi, prave serijske ubojice?

Smuđ:
Vi ljudi, u svemu pretjerujete! Da ste kao mi danima bez hrane, lakše biste razumjeli zašto malo pretjeramo kad je nađemo u izobilju!

Novinar:
Onda, pojasnite mi kako lovite?

Smuđ:
Lovimo u čoporu. U sekundi krenemo i ne stajemo dok ne osvojimo pobjedu.
Neumoljivo uvijek isti scenarij: lovina na jednoj strani, lovci na drugoj. Naš napad, kao operacija komandosa, igra na učinak iznenađenja. Faza približavanja traje kratko. Čim otkrijemo plijen, bacamo se na njega! Svaki put ista metoda: neka se spasi, tko moze! Da bi se izoliralo najslabije, dovoljno je posijati paniku i metež! Ofenziva najčešće ne traje više od nekoliko sekundi. Ali pažnja, ne smije se žuriti, ni napadati bilo kako, treba znati birati svoj plijen… Kad je gozba završena, uzbuđenje nestaje brzo kako je i došlo!

Novinar:
Kakvi izvrsni taktičari!

Smuđ:
Ne, mi smo samo malo uspješniji od drugih! Ja znam vrlo dobro da je naša reputacija, da tako kažem… paklenska! Ali mi nismo strojevi za ubijanje. Mi samo nastojimo preživjeti u ovom svijetu koji je svakodnevni teatar krvavih i nemilosrdnih sukoba!

Novinar:
Tajnovit, nepredvidljiv… i još mnogo toga vam se pripisuje?

Smuđ:
To što me smatrate zagonetnim i što ne razumijete moje reakcije, je jednostavno zato što sam postao oprezan… otkad sam naučio raspoznavati zvuk propelera, udar vesla i sve druge male znakove koji odaju vašu prisutnost! Istina je da sam imao vremena tijekom godina usavršiti svoj stil života…
Mada podrijetlom iz mnogobrojne obitelji, imao sam četrdeset tisuća braće i sestara, danas se osjećam sam. Proživio sam ovako dugo zahvaljujući kvalitetama koje su u vašim očima mane. Ako ima u meni nešto tajnovito, to je samo da bih preživio!

Novinar:
Neki smatraju da je smuđeva sve manje i manje?

Smuđ:
Ukoliko nas nastavite uznemiravati u našim mrijestilištima, ne budete li imali milosti za našu djecu koja su jedva veća od četrdeset centimetara, trebat ćete nas, možda, jednog dana zaboraviti!
Još čujem vaše proroke kako navješćuju u vrijeme mog rođenja da ćemo naseliti sve rijeke i da zbog naše brojnosti neće ostati mjesta za druge grabežljivce! Danas ti isti strahuju za naš skori nestanak!

Novinar:
Osjećam da ste iznenada postali nestrpljivi, što se događa!

Smuđ:
Samotnjak ne može dugo odolijevati zovu klana! Danas je dan velikog odlaska nakon stanke od nekoliko sedmica radi reprodukcije!
Ponovno krećem na put jer toliko toga još moram otkriti…
Do viđenja!

[]

Prethodna ...

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]