"Razgovori na slatkim vodama"

Intervju s bodorkom

Novinar:
Stvarno je pravi lijepi svibanjski dan! Sunce sja, vrijeme je mirno, nema ni daška vjetra na površini vode ovog jezerca.
Jedina sjena na platnu je to što čekam već neko vrijeme svoju gošću koja očito kasni…

Bodorka:
E hej… novinaru, tu sam, nisam zakasnila! Znas li da smo na prostoru najopasnije grabežljivice, štuke! Dakle, odgovarati na tvoja pitanja da, ali završiti u njenom želucu, ne! Molim te, budi neupadljiv!

Novinar:
Ali gdje si? Izađi, predstavi se!

Bodorka:
Pst!!! Ni za živu glavu, preopasno je!

Novinar:
Dobro! Dakle, ja ću te predstaviti. Zoveš se RUTILUS RUTILUS, ali svima si poznata po tvom običnom imenu Bodorka. Pripadaš velikoj obitelji ciprinida, imaš više od sedam godina. Mada si najstariji član svoje kolonije, nikad ne putuješ bez čitave svoje obitelji. Nadam se da nisam nešto zaboravio?

Bodorka:
U grubim crtama, to bi otprilike bilo to! Gle, dođi ovamo, bit ćemo mirniji!
Znaš, to što nas ima na tisuće braće i sestara pri rođenju je zato što nam svijet nije baš naklonjen! Tako je to u prirodi: najmanji su najbrojniji na jednom prostoru jer su im šanse za preživljavanje veće!
Ali trebam naglasiti i činjenicu da nam je put prepun zamka, i da nije bilo lako učiti godinama kako prevladati prepreke, sve moguće prepreke…

Novinar:
Ipak, tvoje se jezerce cini simpatičnim, okruženo ovim trskama i veličanstvenim žutim irisima?

Bodorka:
Da.. neki su od nas sigurno lošije smješteni. Uostalom, naši nas roditelji nisu slučajno ovdje ostavili jer, što se tiče hrane, nema problema, plivamo u njoj. Planktona ima u izobilju i imamo čime napuniti želudac.
Ovo bi jezerce moglo biti pravi raj da nema zlonamjernih pojedinaca koji nas stavljaju u svoj jelovnik!

Novinar:
A da! Sad mi je jasnije zašto si odbijala izaći iz svog skloništa!

Bodorka:
Dok se ne sretnemo na putu i dok se tu ne sukobimo, ne može se ni zamisliti užas. Neki grabežljivci imaju u očima nešto što ubija! Kad ih sretnemo, to je nepodnošljivo. Njihovi nam pogledi lede krv. Valjda imaju urokljive oči.
Znaš, općenito, s tim ribama, mi bodorke, rijetko izlazimo na kraj… dok neke od nas padaju u nesvijest, druge ostaju na mjestu mrtve!

Novinar:
Ali tim tempom, kako vrsta uopće preživljava?

Bodorka:
Ima nas na stotine tisuća i to naravno jača veze unutar grupe. A zatim, obitelj se drži na okupu.
Kod nas se mladi strogo odgajaju jer se trebaju odmah uhvatiti u koštac sa životom! Prvih je dana to pravi metež, ali vrlo brzo taj mali svijet nauči živjeti stalno na oprezu i u što je moguće većoj diskreciji! To ih čuva da ne obraduju prerano izvjesne vodene lovce…

Novinar:
Nije baš veseo život bodorke! Treba stvarno imati želju roditi se…?

Bodorka:
Ne! Nema psihoze, nema koristi bojati se onog što nas čeka. Kad znamo cijenu života, znamo da je prekratak i da treba iskoristiti svaki trenutak! I tako, postajemo fatalisti, ne borimo se protiv svoje sudbine, prihvaćamo je! Ali naše postojanje nije zato lišeno smisla, mi smo suštinska karika u vodenom lancu. Svako ima svoju vrijednost!
I na koncu baš nas briga za probleme jer samo je život važan, mi živimo u potpunosti sadašnji trenutak!

Novinar:
Ah, ti me tješiš! Ti znači nemaš samo briga?

Bodorka:
Ne, ja sam optimist! Svakog dana otkrijem neki novi dio mog jezerceta, čas se zlatim na suncu, čas istražujem dubine. Mogu živjeti na svim dubinama, ovisno o temperaturi.
Ali najbolji dio godine je ljeto. Šetam po čitav dan između dviju voda nalazeći lako hranu!

Novinar:
Konačno, tvoja glavna briga su ribe grabežljivice!?

Bodorka:
Nažalost tu je još i priroda! Kad je neobuzdana, čak i ako smo odoljeli svim grabežljivcima svijeta, ponekad je jedna oluja, jedna poplava, dovoljna da uništi čitavu moju koloniju.
A zatim, tu su i naše rođakinje deverike!
Ako znaš kakav im je apetit, brzo ćeš shvatiti što znači izraz “hranidbena konkurencija”! Jata su im divovska i misle samo na jelo! Toliko su debele da više nemaju predatora. To je stvarno nepravda… Pst! Čuješ li? To je Ona!, Štuka! Bježim!

Novinar:
Zbogom i… ma što se dogodi, ostanite u grupi!

[]

Prethodna ...

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]