"Razgovori na slatkim vodama"

Intervju s pastrvom

Novinar:
Danas se trebam susresti sa svojom gošćom na obali jedne male planinske rijeke. Nalazim se u raslinju predivne šume jela i život posvuda buja ovog ranog proljeća.
Evo je… izlazi iz svog skrovišta, jedne šuplje litice…
Dobar dan, gospođo, smijem li vas zamoliti da se predstavite u nekoliko riječi?

Pastrva:
Zovem se SALMO TRUTTA, ali sam poznatija pod imenom Potočna Pastrva. Pripadam porodici salmonida. Imam pet godina i sada sam veća od četrdeset centimetara.

Novinar:
Jeste li vi kraljica ovog prostora ?

Pastrva:
Bila sam nekoć… prije nego ste, vi ljudi, svojim mnogobrojnim aktivnostima oskvrnuli moje kraljevstvo.
Optužujem vas da ste pokvarili moju postojbinu i zagadili vode u kojima živim! Optužujem vas da ste koristili pesticide zbog čega je nestala baza moje prehrane! Optužujem vas da ste uništili moja mrijestilišta, optužujem vas da ste doveli u opasnost opstanak moje vrste…

Novinar:
Ali smirite se, gospođo, molim vas!

Pastrva:
Prisiljena sam sada boriti se sve teže i teže za moj opstanak! Ali ja, gospodine, imam osjećaj za žrtvu! I spremna sam sve dati da moje kraljevstvo preživi! Dokaz: pristala sam danas na sastanak s onim kojeg najviše mrzim, s mojim najvećim neprijateljem: čovjekom! I to samo zato da ga pokušam uvjeriti u hitnost…

Novinar:
Dakle, mi smo uzrok svih vaših zala?

Pastrva:
Život mi nikad nije bio lak, ali me je priroda obdarila svim potrebnim za održanje. Imam vrlo raznolik način prehrane koji mi omogućava da izdržim duge periode oskudice. Ovdje nema “hoću, neću”… s vremena na vrijeme nađe se nešto za pod zub i čekaj bolje dane!

Novinar:
Slušajući vas, vaš položaj ne izgleda tako strašan?

Pastrva:
Hoćeš li da ti pričam o kiselim kišama, o fungicidima, o nitratima, o zagrijavanju planete…?

Novinar:
Dobro! Dobro! Ali ipak, kad gledam ovaj tepih divljih šafrana, moram reći: živjeti u ovakvom okruženju je prava povlastica!

Pastrva:
Ti u to vjeruješ, ali priroda mi ništa nije poklonila! Ja ne mogu živjeti samo od ljubavi i svježe vode! Ja sam neprestano mučena glađu i trebala sam tijekom vremena razviti vještine za suočavanje s ekstremnim uvjetima. Pomisli malo na par upravo proteklih mjeseci… kad ovdje nije bilo ničeg do snijega i leda. Zbog hirovitosti vremena, trebala sam ponekad stisnuti zube i izvesti prave podvige od kojih me oblijevao hladni znoj!

Novinar:
Usprkos svim vašim nedaćama, nalazim da dobro izgledate!

Pastrva:
Ah, kod nas izgled ima suštinsko značenje! Svaka pastrva ima svoju vlastitu, ni jednoj drugoj sličnu, haljinu. Svaki kraj, svaka rijeka, svaki potok čuva svoje originalno podrijetlo. Neke od nas kao da su došle iz vilinskog svijeta sa svojim zlaćanim sjajem, crvenim ili crnim točkama…

Novinar:
Oprostite što vas prekidam, gospođo, ali iza tog lijepog izgleda često se kriju nemilosrdne lovice… Želio bih čuti kako to vi upravljate svojim kraljevstvom ?

Pastrva:
Kraljujem sama na svom teritoriju kojeg branim neumorno! Jer u teškom periodu moja je sudbina vezana uz hranu koju mi ovo stanište pribavlja. Istina je da s godinama postajem sve grabežljivija, a iz očaja ponekad i kanibal… priznajem, to izaziva tenzije i konflikte te dodatno komplicira porodične odnose... Shvaćate što želim reći?

Novinar:
Pretpostavljam da je to cijena opstanka! Ali gdje točno živite u ovoj rijeci!

Pastrva:
Vidjeti, a ne biti viđen… jedino je pravilo! Ali ja se ne zadovoljavam slučajnim zaklonom, daleko od toga!
Boravim u više rezidencija: sklonište u kojem najčešće živim i nekoliko lovišta gdje se hranim.
U moje se sklonište skrivam da bih izbjegla prejako svjetlo, a tu se sklanjam i kad predosjetim opasnost kao na primjer vašu sjenu iznad rijeke!
Mijenjam stan prema godišnjem dobu. Sa šupljih litica prelazim na duboke rupe ili kamene blokove, zaklanjajući se od divljih struja koje mi donose hranu.

Novinar:
Srećom dolaze lijepi dani i povoljni uvjeti su pred vama?

Pastrva:
Jao, čak i u proljeće, pa i ljeti ja se moram nadalje i povazdan boriti za preživljavanje. Prehrambena konkurencija obvezuje, zemaljski grabežljivci i ptice zloslutnice prate moje kretanje. Što više, nemam nikakvih iluzija o ljudskoj prirodi…
Iz svih tih razloga, ostajem u svim uvjetima oprezna i nepovjerljiva!

Novinar:
Poštovanje, gospođo!

[]

Prethodna ...

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]