PASTRVA NA GUJAVICU

Gujavica je jedan od najučinkovitijih mamaca za ribolov pastrve na svim vodama i tijekom cijele godine !


Koristite tanku i vrlo laganu udicu, sa svinutim jezičkom ustranu, veličine od broja 2 do broja 10 ovisno o veličini gujavice.

Da li se radi isključivo o čekajućoj tehnici s olovom na dnu?

Ne ! Možete koristiti sve tehnike koje dozvoljavaju da se kao mamac upotrebljava gujavica. Naravno, tu spada čekajuća tehnika s olovom na dnu, ali i ribolov s prirodnim živim mamcima*, s udicom na plovak, s bombetom…

Može li se loviti s gujavicom tijekom cijele godine ?

Da... ali postoje trenuci koji su pogodniji od drugih. Gujavica daje najbolje rezultate u obojenim i nečistim vodama za proljetnog visokog vodostaja ili tijekom dugih kišnih razdoblja, kada voda naglo raste i odranja obalu. Gujavice koje se tada slučajem nađu u vodi, struja neizbježno odnosi pa su one tada za pastrve lak plijen.

Da li postoje gujavice koje su privlačnije od drugih ?

Da ! Najbolje su one koje žive uz obale rijeka, ružičaste boje dužine od 6 do 7 cm. Inače, crv iz gnojne zemlje dug od 4 do 5 cm ili gliste s crnom glavom mogu također zadovoljiti.

Postoji li poseban način mamčenja gujavice ?

Da, uz pomoć posebne igle za mamčenje. Provucite iglu kroz tijelo gujavice od stražnjeg dijela pa do sredine, pazeći da joj ne oštetite glavu. Postavite zatim vrh udice u šuplji dio igle i s napetim najlonom, skliznite gujavicu s igle na predvez.

Da li je moguće loviti s gujavicom na svim vrstama rijeka ?

Da ! Treba se samo prilagoditi različitim ribolovnim mjestima. Gujavica se za vrijeme ribolovne akcije uvijek mora gibati što je moguće prirodnije, blizu dna i u onom vodenom protoku koji pastrvi prirodnim putem svakodnevno donosi hranu.

  

Mamčenje gujavice mora se vršiti krajnje pozorno da ju se što manje ozlijedi, jer da bi bila privlačna mora ostati živa i prirodno se kretati. Redovito provjeravajte stanje gujavice i promijenite je na najmanji znak zamora.

[Vidjeti arhive]

Prethodna

Prethodna   * ribolov s prirodnim živim mamcima: tehnika ribolova pastrve koja se sastoji u predstavljanju živog mamca kao da ga zanosi vodena struja; ribič osjeti napad kao mali udar između prstiju.  

Prethodna ...

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]