RIBOLOV NA KRKUŠU

Ovaj ribolov jedan je od najzabavnijih. U vodi do koljena, nogama se muti i podiže talog koji neodoljivo privlači ovu malu ribu !


Sistem je realiziran od najlona 0,08 mm čija je dužina za 15 cm kraća od dužine pruta. Sastoji se od malog duguljastog plovka 0,5 g i grupe olova koja se postave 15 cm iznad udice broj 20.

Može li krkuša živjeti u svim vrstama voda ?

Da, ali se mrijesti samo u tekućicama. Može se naći u kanalima, ribnjacima i jezerima koji stalno ili povremeno komuniciraju s nekom rijekom.
Usprkos svemu, krkuša je zaljubljenik čistih, svježih i tekućih voda s pješčanim ili šljunčanim dnom. Naći ćete je najčešće na mjestima gdje graniče mirne zone i riječne struje, na izlasku iz dubljih jama gdje se vodeni protok ubrzava, ispod vodopada i brana…

Da li je primamljivanje neophodno ?

Ne ! Dovoljno je ući u vodu do koljena i nogama mutiti i podizati talog. Oblak čestica među kojima se nalaze i brojne ličinke i nimfe, vrlo brzo će privući sve krkuše prisutne u tom sektoru, koje će se grupirati u neposrednoj blizini izvora hrane.

Mora li se posjedovati poseban pribor za ribolov krkuše ?

Ne ! Ovo je jedna od najlakših tehnika ribolova koju je moguće improvizirati u tren oka. Potreban vam je kratak prut od 2 do 3 metra, no možete koristiti i dva ili tri posljednja elementa vašeg direkt pruta. Najvažnije je da mu vrh ne bude krut, već savitljiv. Dodajmo mini mrežu čuvaricu koja se može prikačiti za remen oko struka, kutijicu s mamcima i to je sve !

Može li se kao mamac koristiti žganac ?

Da ! U rijekama prve kategorije gdje je krkuša vrlo prisutna, to je uostalom često jedini dozvoljeni mamac osim umjetnih varalica. Mo, možete koristiti i fifise*, pinkije* i mesne crviće. U svakom slučaju, provjerite redovito stanje mamca i čim pokazuje znakove umora, promijenite ga.

Može li krkuša poslužiti kao keder ?

Da ! To je odličan keder pod uvjetom da se koristi na sistemu s plovkom između dvije vode. Kako je to riba koja živi na dnu, neumorno će pokušavati da ga dosegne, a ta neprestana aktivnost neusmnjivo će kadtad privući pozornost neke grabežljivice.
Naprotiv, nema nikakvog interesa upotrijebiti krkušu na sistemu s olovom na dnu, jer će se odmah sakriti i proći nezapaženo pred grabežljivicama.

  

Ukoliko niste u mogućnosti ući u vodu i mutiti talog, bilo zbog velike dubine ili se jednostavno ne želite smočiti, možete loviti s obale pod uvjetom da primamite izabrano mjesto. Napravite hranu od 2 doze krušnih mrvica, 2 doze dehidrirane krvi, 2 doze kikirikijevog brašna, 2 doze orahovog brašna, 2 doze kukuruznog brašna i 5 doza zemlje iz krtičnjaka. Dodajte malo fuja ili pinkija. Primamljujte pri svakom prolazu, jednom kuglicom veličine oraha.

[Vidjeti arhive]

Prethodna

Prethodna   * fifise : najmanji mesni crvić, crvene boje, produžena tijela; osobito otporan, pruža mogućnost većeg broja ulova bez promjene; veoma učinkovit za ribolov malih riba.
* pinki: vrlo aktivan mali mesni crvić, koristi se za mamčenje i dodaje u hranu, može zamijeniti fuj.
 

Prethodna ...

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]