DROP-SHOT SISTEM ZA GREBAŽLJIVICE


Elementi sistema drop shot: olovo 5-20 g, 50-60 cm iznad olova udica jig na koju se postavi gumena varalica.

Ovaj sistem izumljen je u SAD-u za ribolov pastrvskog grgeča, no pokazao se vrlo efikasnim i u lovu na ostale ribe grabežljivice…

Osnovni elementi drop shot sistema su jedna gumena varalica i jedno olovo tipa Arlesay. Silikonac se postavi na takozvanu udicu jig*, koja se potom blokira običnim čvorom na najlonu iz kotura na 50 do 60 cm od njegovog kraja, a na kojem se sveže olovo težine od 5 do 20 g ovisno u dubini ribolova.

Drop shot sistem se koristi na vrlo jednostavan način. Nakon izbačaja potrebno je pričekati da olovo dotakne dno, a zatim treba spustiti vrh pruta da i varalica padne na dno lebdeći poput mrtvog lista.
Poslije toga se podigne vrh pruta da se dođe u kontakt s olovom te se zatim ponovno spusti kako bi varalica opet plivala prema dnu. Ta se animacija ponovi nekoliko puta zaredom, a potom se olovo premjesti na dnu za metar do dva i ponovi ista akcija spuštanja i dizanja varalice.

Prethodna ...

Drop-shot sistem daje najbolje rezultate kada se animira polako i s vrlo gipkim gumenim varalicama, neovisno o modelu, no posebno je učinkovit kada se lovi u plovilu gdje se akcija najčešće odvija ispod vrha pruta na okomit način, najčešće na zakrčenim i dubokim mjestima.

[Vidjeti arhive]

Prethodna

Prethodna   * jig : udica s omčom, slomljenog vrata, koja se koristi uglavnom za blinkanje na dubokim i zakrčenim mjestima gdje je potrebno varalicu animirati ispod vrha pruta, na okomitom planu.  

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]