ŠARAN : SIROMAŠNE BOILIE, DIREKT PRUT, HRANA


Zimi izbjegavajte korištenje visokoproteinskih boilia, dajte prednost siromašnim boilima na bazi biljnih proteina.

SIROMAŠNE BOILIE

Odavno je dokazano da šaran zimi sporije probavlja, točnije kada tempertura vode padne ispod 10°C. No, po pitanju boilia odnosno njihovog sastava, ostaje još uvijek veliki broj nepoznanica. Jedni smatraju da boilie zimi moraju biti bogate i sadržavati vrlo hranjive sastojke, dok drugi pak misle suprotno, da moraju biti što je moguće siromašnije !

Najnovija iskustva, testovi i analize vrsnih stručnjaka u ribolovu šarana, pokazuju da zimi usporeni šaranov metabolizam ne može asimilirati probavu visoko proteinske hrane, jer energija koju mora uložiti da je probavi je veća od one koju mu ta hrana donosi ! Stoga zimi treba eliminirati životinjske i riblje proteine i koristiti isključivo biljne. Navedeni recept za mix može poslužiti kao baza za izradu boilia koje možete koristiti tijekom cijele zime.
- 100 g pšeničnog brašna
- 100 g škroba
- 150 g pšenicne krupice (griza)
- 150 g pšenicne klice (dijetetski proizvod)

  


Prut mora biti ekipiran gumicom promjera najmanje 2 mm, a postavlja se kroz zadnja 3 ili 4 dijela pruta, ne treba oklijevati ukoliko se za to ukaže potreba, skratiti vrh pruta da mu unutarnji promjer bude 2,2 do 2,3 mm.

ŠARAN S DIREKT PRUTOM

Za ribolov šarana direkt prutom potrebno je prije svega koristiti poseban prut, jer radi se o ulovu riba prosječne težine od 5 do 10 kg! Prvi modeli ovog novog tipa pruta pojavili su se na tržištu prije nekoliko godina, a svi se karakteriziraju velikom snagom i čvrstinom. Istaknimo prut SPARKLING marke Garbolino, SYNTEC ALLROUND marke Browning i najnoviji model marke Maver STRONG ARM.

Da bi se izbjeglo da se ošteti ili slomi prut za vrijeme borbe sa šaranom, potrebno je uz pomoć Stonfo kopče* ili nekog drugog sistema postaviti unutar pruta (kroz posljednja 3 ili 4 dijela) gumicu promjera najmanje 2 mm, koja se kroz dijelove pruta najlakše provuće s metalnom žicom. Gumica se zatim blokira na način da se napravi običan čvor koji se učvrsti s kapljicom kvalitetnog ljepila.

Što se tiče sistema, važno je da bude prilično dugačak kako bi omogućio da se za vrijeme borbe slijedi kretanje šarana : naginjući prut na lijevo ili na desno ovisno o smjeru kojeg uzima riba, moguće je prisiliti je da se vrti u krug i na taj način pružaći joj dosta velik otpor uspije je se izmoriti.
Sto se tiče elemenata sistema, koristite upredenicu dužine 7 do 8 metara, te promjera od 0,14 do 0,16 mm, koja se s jedne strane prikvači na kopču Stonfo na vrhu pruta, a na drugi kraj se sveže vrtilica s kopčom. Na vrtilicu se prikvači predvez od najlona dug 50 cm i promjera od 0,28 do 0,30 mm, koji nosi udicu s omčicom broj 6.

  


Izradite kugle veličine naranče i izbacite ih na početku ribolova. Ako je mjesto na kojem lovite iznimno bogato šaranima, predvidite dnevno 4 do 5 kg hrane.

RECEPT ZA HRANU

Osim boilia i raznojakih sjemenki, za primamljivanje šarana mogu se koristiti i smjese za primamljivanje sastavljene od različitih brašna. Na tržištu postoje već gotove mješavine spremne za uporabu, no možete ih i sami izraditi i u tom slučaju savršeno ih prilagoditi tipu vode, vrsti dna i ostalim specifičnim uvjetima ribolova. Evo jednog jednostavnog recepta koji nam je dao dobre rezultate u većini situacija:
- 3 doze krušnih mrvica (od izmiješano kore i sredine kruha)
- 2 doze kukuruznog brašna
- 1 doza smjese za pire (krumirove pahuljice)
- 1 doza brašna od kestena
- 1 doza smrvljenog kikirikija
- 1 doza krupno samljevene konoplje
- 1 doza kuhanog kukuruza

Ako je dno solidno, potrebno je dodati 3 doze zemlje (iz krtičnjaka ili Terre de Somme).
U rijekama s vodenim protokom umjerene brzine, dodajte 2 doze PV1.
U rijekama s vrlo jakim strujama, dodajte 1 dozu gline.
U svakom slucaju, dodajte u pripremljenu smjesu nekoliko šaka kukuruza koji će poslužiti i za mamčenje.

Prethodna ...

[Vidjeti arhive]

Prethodna

Prethodna   * Stonfo kopča : sastoji se od dva dijela, a služi da se blokira gumica s dvije strane pruta, a koja se prethordno provuče kroz jedan (najčešće posljednji dio ili vrh) ili više dijelova direkt pruta.  

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]