VRBAS, NAJVEĆA RIJEKA BOSNE

Vrbas je poznat mnogim ribarima kao rijeka koja umije itekako iznenaditi...

Vrbas je tipična planinska rijeka, brza i bistra u kojoj se mogu naći kapitalni primjerci mladice i potočne pastrve. Također postoje i mnoge vrste bijele ribe, ali se ona može loviti samo u posebnim revirima jer je u ostalim dijelovima zabranjen ribolov na žive mamce zbog plemenitih vrsta ribe. Posebno bih istakao izuzetno krupnog lipljena kojeg je moguće uloviti samo ako se posjeduje određeno predznanje o lovu i mjestima gdje obitava.

Sama rijeka Krupa duga je nekih 4,5 km i ulijeva se u Vrbas 30 km iznad Banjaluke. Jako je čista i na njoj je zabranjen ribolov jer je ona prirodno mrijestilište pastrve i lipljena.
Što se mene tiče, lovim sve vrste riba naravno po pravilniku, ali za ribolov imam jako malo vremena jer fakultet mi oduzima puno vremena. Prošle godine počeo sam loviti s pravim mušičarskim priborom i oduševljen sam, čak sam nakon samo tri zabačaja uhvatio kalifornijsku pastrvu od nekih 30 cm. Njih ima dosta u Vrbasu zbog par ribnjaka koji ih uzgajaju pa poneka i odluta u Vrbas. Mjesto na kome se događaj odvio možete vidjeti na priloženoj slici.
Ovom prilikom želim da pohvalim sve članove banjalučkog ribarskog udruženja na dosadašnjem radu u očuvanju rijeka i jezera ovih krajeva.

Student druge godine Elektro fakulteta u Banjaluci

Marinko Tarlać

Prethodna ...

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]